Guvernul Boc nu a informat prompt producatorii de lapte privind ajutorul de la UE

„Strasbourg, 20 mai 2010

Eurodeputatele PSD Viorica Dancila  si Daciana Sarbu, membre ale Comisiei de agricultura a Parlamentului European (AGRI), au acuzat joi, Guvernul Boc, ca nu a informat prompt producatorii de lapte privind ajutorul de criza destinat lor din partea Uniunii Europene, dupa problemele inregistrate in sector din toamna anului trecut. Guvernul Romaniei a dat Hotararea 365/14.04.2010. „pentru distribuirea sumei stabilite in anexa Regulamentului (UE) nr.1233/2009 al Comisiei, producatorilor de lapte şi produse lactate, grav afectati de criza din sectorul lactatelor”.

Potrivit celor doua membre AGRI, producatorii de lapte nu a fost informati corespunzator de suma venita de la Comisia Europeana, nefacandu-se de altfel nici distribuirea corespunzatoare a formularelor speciale si a cererilor necesare, de catre Agentia de Plati şi Interventie pentru Agricultura (APIA). 

„Este grav faptul ca nu s-a facut o informare adecvata a producatorilor de lapte la nivel judetean, avand in vedere ca termenul limita de depunere a cererilor a fost 30 aprilie, platile urmand a se efectua pana cel tarziu la 30 iunie 2010.

Intrebari legitime pe care le punem sunt: daca aceste fonduri vor ajunge, pana la urma, la producatorii de lapte – care au atata nevoie de ele; daca vor fi distribuite in mod corect sau daca se vor reintoarce la Uniunea Europeana in conditiile in care ne confruntam cu o criza acuta a sectorului lactat?!”, au declarat cele doua deputate europene. 

Conform HG 365, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, prin APIA, este desemnat ca autoritate competenta pentru impartirea ajutorului de la UE. „Suma prevazuta pentru Romania, (…) echivalentul in lei a 5.010.401 Euro, calculat la rata de schimb din data de 30 noiembrie 2009, se distribuie la solicitarea producatorilor de lapte, care depun cererea la centrul judetean al APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, dupa caz”, se arata in Hotarare, care prevede si o serie de cerinte pentru beneficierea de ajutor.

Potrivit articolelor 5 si 6 din HG, „APIA elaboreaza proceduri detaliate de verificare a cererilor şi a conditiilor de eligibilitate, proceduri care sunt aduse la cunoştinta beneficiarilor prin afişare la sediile Agentiei de Plati şi Interventie pentru Agricultura şi pe site-ul oficial al institutiei”. De asemenea, APIA trebuie sa puna „la dispozitia producatorilor, prin centrele locale, formularele de cereri care se completeaza, se depun, se inregistreaza, se verifica şi se centralizeaza la centrele judeteane conform procedurilor interne”.

La initiativa celor doua eurodeputate, membrii Comisiei de agricultura a Parlamentului European vor efectua, in perioada 23-25 iunie, o vizita in Romania”.

2 gânduri despre “Guvernul Boc nu a informat prompt producatorii de lapte privind ajutorul de la UE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.