Situatia sezonierilor romani din Spania, in atentia autoritatilor europene

„Europarlamentarii PSD Daciana Sarbu si Catalin Ivan au prezentat miercuri, intr-o conferinta de presa, la Strasbourg situatia dificila cu care se confrunta muncitorii sezonieri – majoritatea romani – care lucreaza la culturile de capsuni din Spania, solicitand o reglementare clara a drepturilor acestora.

Eurodeputatii au prezentat concluziile unei misiuni de lucru desfasurate in perioada 11-13 mai in regiunea Andaluzia, Spania, care a urmarit constatarea conditiilor de trai si de lucru ale sezonierilor – printre care si aproximativ 300.000 de romani. In toata Spania muncesc legal aproape 800.000 de cetateni romani.

Printre problemele constatate de eurodeputatii romani, s-au numarat numeroase nereguli legate de semnarea contractelor, care sunt redactate in limba spaniola si pe care cei mai multi dintre romani nu le inteleg si care stipuleaza sume mai mari decat cele primite efectiv, dar si problemele majore infruntate de romanii care ajung in Spania prin intermedierea unor firme si care sunt adesea inselati de acestea.

Conditiile de trai sunt de multe ori foarte dificile, muncitorii locuind cate 4 sau 5 in aceeasi camera si fiind nevoiti sa se deplaseze pe jos pentru a-si cumpara cele necesare. Au existat si cazuri de deces, atunci cand angajatorii nu au permis muncitorilor deplasarea la medic in timp util si boala s-a agravat.

Conditiile de lucru, constatate in special la fermele mai mici, sunt foarte dure, orele suplimentare nu sunt retribuite, iar muncitorii sunt nevoiti sa-si plateasca propria asigurare de sanatate. Retelele de traficare a fortei de munca si munca ilegala genereaza adesea situatii disperate, oamenii venind in Spania in cautarea unei slujbe si ajungand sa traiasca in corturi si sa primeasca 2 euro pe zi in schimbul muncii lor.

Situatia este agravata atat de lipsa totala de interes a guvernului de la Bucuresti, dar si de lipsa unor acte legislative comunitare dedicate explicit statutului muncitorilor sezonieri.

Europarlamentarii PSD considera ca romanii care muncesc in afara tarii trebuie sprijiniti mult mai puternic atat de autoritatile din tara, cat si de Parlamentul European.

In acest sens, Daciana Sarbu si Catalin Ivan au sustinut necesitatea ca executivul european sa elaboreze cat mai rapid o Directiva privind muncitorii sezonieri, care sa cuprinda prevederi clare precum: reglementari ferme ale obligatiilor impuse angajatorilor, asigurarea unor standarde de trai decente pentru angajati, verificarea atenta a contractelor si redactarea acestora in limba de origine a angajatilor, sprijinirea sezonierilor pentru a se integra in societate si protejarea acestora de stigmatizari, xenofobie si rasism, precum si sanctiuni dure in cazul in care legislatia nu este respectata”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.