Declaratie scrisa privind conditiile de trai ale familiilor monoparentale

„Strasbourg, 20 mai 2010

Eurodeputatele PSD au depus, joi, o declaraţie scrisa privind conditiile de trai ale familiilor monoparentale in statele membre ale Uniunii Europene in contextul crizei economice.

Prin document, se face apel la Comisia Europeana sa evalueze situatia familiilor monoparentale din UE, concentrandu-se pe conditiile de trai ale copiilor, si sa includa in Strategia UE 2020 masurile pe care Statele Membre ar trebui sa le adopte in acest sens. De asemenea, Statele Membre sunt invitate sa dezvolte strategii pentru imbunatatirea situatiei familiilor monoparentale. Daca va intruni semnaturile a jumatate plus unu din numarul membrilor PE, declaraţia initiata de Rovana Plumb, Viorica Dancila, Corina Creţu, Daciana Sarbu si Adriana Ţicau va deveni poziţie oficiala a Parlamentului European. 

In preambulul declaratiei scrise, se mentioneaza ca numarul crescut de divorturi si separari a contribuit semnificativ la cresterea numarului de familii monoparentale cu copii in intretinere, care sunt expusi riscului de saracie. Cresterea numarului de familii monoparentale expuse saraciei ca efect al crizei economico-financiare duce si la schimbarea structurii societatii si afecteaza valorile sociale traditionale, avertizeaza eurodeputatele.

De asemenea, in document se subliniaza faptul ca lipsa resurselor financiare pentru familiile monoparentale poate afecta sansele copiilor de a-si continua educatia, punand astfel in pericol sansele acestora la o viata si o slujba decenta.

Deputatele europene „fac apel la Comisia Europeana sa evalueze situatia familiilor monoparentale din UE, concentrandu-se pe conditiile de trai ale copiilor, si sa includa in Strategia UE 2020 masurile pe care Statele Membre ar trebui sa le adopte in acest sens”. Totodata, „Statele Membre sunt invitate sa dezvolte strategii pentru imbunatatirea situatiei familiilor monoparentale”. Declaratia va fi trimisa, de Presedintele PE, Consiliului UE, Comisiei Europene si statelor membre.

Background:  In contextul crizei economice si sociale, au aparut modificari esentiale in modelul casatoriei, una dintre acestea fiind cresterea numarului familiilor monoparentale: Danemarca >20%, Franta>17%, Germania >20%, Marea Britanie > 25%, Romania > 22 %”.

3 gânduri despre “Declaratie scrisa privind conditiile de trai ale familiilor monoparentale

  1. M-am tot gândit la ce anume are putea face Europa în acest caz? Să împiedice divorţul „doar cu buletinul”, să dea bani la părinţii singuri (automat vor fi divorţuri numai în scripte pentru a lua banii, efectul este contrar)… Ce măsuri ar putea fi luate?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.