Raport privind activitatea europarlamentarilor romani

Institutul European pentru Democratie Participativa – Qvorum a lansat astazi studiul Europarlamentarii la raport: cum ne reprezinta in Europa? ce contine analize privind activitatea delegatiei Romaniei in legislativul european in perioada iulie 2009 – aprilie 2010.

Studiul, care imbina analiza calitativa si cantitativa a activitatilor (rapoarte, voturi, declaratii etc.) cu cercetare de teren la Bruxelles, este structurat in doua parti: compararea delegatiei Romaniei in raport cu delegatiile celorlalte state membre ale UE si analiza individuala a activitatii fiecaruia dintre eurodeputatii romani. Materialul complet poate fi descarcat aici:

Principalele concluzii ale cercetarii:

· Delegatia Romaniei nu a reusit inca sa isi fructifice al 7-lea potential de influenta pe care il detine in PE, potential calculat prin prisma numarului de deputati si al functiilor detinute;

· Per ansamblu, membrii delegatiei Romaniei sunt fruntasi la activitati pentru care nu au nevoie neaparat de sprijinul politic al colegilor de grup politic european sau de parlament, precum luari de cuvant (locul 4) sau declaratii scrise (locul 5). In schimb, in cazul activitatilor concrete, unde sprijinul politic este o conditie esentiala, precum in cazul alocarii rapoartelor si avizelor, Romania se afla doar la jumatatea clasamentului (locurile 15 si respectiv 13). Astfel, doar cativa dintre deputatii romani s-au descurcat bine si la aceste din urma capitole.

· Romania are cel mai scazut grad de prezenta in cadrul PE, dintre toate cele 27 de state membre. Eurodeputatii romani au pus acest fapt pe seama participarii multora dinte ei la campania electorala pentru alegerile prezidentiale din toamna-iarna lui 2009.

· Europarlamentarii romani, asemenea colegilor lor din toate statele membre, voteaza pe linia grupului politic din care fac parte (popular, socialist sau liberal), si nu se grupeaza in functie de nationalitate.

· Eurodeputatii cu cea mai buna activitate pana in acest moment sunt (punctajele sunt de la 0 la 5 puncte): Marian Jean Marinescu (PDL, 4p), Adina Valean (PNL, 3,8p), Renate Weber (PNL, 3,8), Daciana Sarbu (PSD, 3,5p), Adriana Ticau (PSD, 3,5p), Cristian Preda (PDL, 3,5p).

· Tendinte de manipulare: exista numeroase situatii cand, profitand de lipsa de informare a publicului din tara, unii europarlamentari exagereaza semnificativ importanta actiunilor lor in PE.

Recomandari:

· europarlamentarii sa isi asume cu o mai mare responsabilitate rolul de reprezentanti, prin:

o identificarea de mijloace pentru a-si creste influenta in cadrul PE;

o o mult mai buna comunicare si transparentizare a activitatilor lor, plecand de la premisa ca se afla la Bruxelles si Strasbourg nu in nume propriu, ci in numele alegatorilor care i-au trimis acolo;

· partenerii sociali din Romania sa se informeze mai mult cu privire la legislatia aflata pe agenda Parlamentului European, intrucat apx. 70% din legisilatia in vigoare in Romania este adoptata de acest For. Pentru a putea intra intr-un dialog avizat cu europarlamentarii, partenerii sociali trebuie ca mai intai sa fie bine informati cu privire la propunerile legislative care le vor afecta activitatea;

· mass media din tara sa continue sa mediatizeze activitatea eurodeputatilor, in acelasi timp cautand sa isi specializeze jurnalistii in domeniul procesului decizional european, avand in vedere cresterea graduala a importantei institutiilor europene in raport cu cele nationale si consecintele directe pe care aceasta schimbare le are asupra vietii cotidiene a cetatenilor”. (fragmente din comunicatul de presa emis de Qvorum)

7 gânduri despre “Raport privind activitatea europarlamentarilor romani

 1. Am descarcat studiul….l-am rasfoit…tare interesant……trebuie citite cu atentie explicatiile termenilor…in rest e ok
  e primul studiu de genul asta pe care il citesc si cred ca e o initiativa laudabila. e momentul sa stim si noi ce fac europarlamentarii! Deci Bravo!
  Acesta e vol 1, pe cand vol 2?

 2. Buna seara,

  Citind presa in aceasta seara am vazut mai multe articole dedicate acestui raport. Va felicit pentru activitatea desfasurata la nivel european, este incurajator sa aflam ca mai exista alesi care incearca sa faca ceva in folosul Romaniei si care ne promoveaza interesele.

  Sper ca astfel de initiative sa indeseasca si sa isi mentina si dimensiuniea calitativa.

  Va incurajez sa va mentineti acest loc in fruntea clasamentului si sa mentineti deschis dialogul cu cetatenii!

  O seara frumoasa!

 3. Am răsfoit şi eu… este interesant, mai ales că există un dezechilibru între date, pe de o parte stăm neaşteptat de bine în anumite grafice şi neaşteptat de rău în altele.

 4. D-na Daciana Sarbu,
  Va supun atentiei :
  Cum văd mufa Băsescului pe sticlă, altceva decât : PIEI SATAN !… nu vreau rosti, trăsnească-l de alcoolic şi trădător de neam şi ţară !!!

  Una bucată canalie, Sorinache Frunzăverde, voievodul aidoma securistului de la Anvers, Băsescu, CARE NU E PREŞEDINTELE ROMÂNILOR ci, un cioflingar, CAPO DI TUTTI CAPI, trăsnescă-l, vandalizează şi calcă-n picioare tot ce are chef…
  PD-L, partid la putere, face legea, o lege a bunului plac. Legea vine vorba, că-n România sub stăpânirea Băsescului NU MAI EXISTĂ LEGE! Există însă Naşi, Capi. Capo di tutii Capi, desigur, Tr Băsescu. Urmează Capi din judeţe, pardon, feude, voievodate…
  Ete-l şi pe Sorinache Frunzăverde, zis “Ayatollahul”, voievod de Caraş-Severino, chitit să vandalizeze tot ce-a mai rămas întreg din judeţ….
  TzuicăMan, Frunzăverde, NU se teme nici de Dictatorul Băsescu, iar aşa zisele instituţii ale Statului, fac sluş la uşa * Împărăţiei * mnealui, doar e pretenar cu buldogul… :
  Fostul Ministru al Mediului şi Turismului, Frunzăverde, colaborează, impune, dispune şi-are largul concurs al primarilor PD-L la … di tăti. Doar e * Împărat * ce naiba! Ce contează că a reuşit * performanţa * de-a aduce Caraş-Severinul între primele 5 judeţe din România LA SĂRĂCIE ! Afacerile să meargă… cele personale.
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/05/26/ayatollahul-frunzaverde-e-chitit-sa-vandalizeze-caras-severinul/
  O mai fi ceva de facut ??
  stima,
  Sibilla

 5. Acceptam,pt ca nu avem de ales,sa ne aliniem privind obligatiile noastre in raport cu uniunea dar intreb si eu ca un om simplu ce sunt…pe cand ne vom alinia si cu salarii,pensii,somaj,salarii compensatorii?..acestea din urma existand tendinta de disparitie.Adica daca in acest sistem sau altul, in jocul lor dupa castig cu orice pret, falimenteaza in mod voit sau nu,sub diverse motive care mai de care mai nesimtite mai perfide, societatile economice,pot arunca in strada o jumatate de tara pe drumuri spunand ca de fapt,nu trebuie sa aiba cineva grija de cetatean ca el trebuie sa se descurce singur,pai atunci de ce nu extermina oamenii simpli,care poate asa i-a lasat D-zeu,nu toti suntem facuti smecheri,ei pt ce sunt alesi sa reprezinte ce?pe cine?Ce sa mai vorbim de pensionari si de alte categorii,este usor de verificat nivelul de trai al cetatenilor…iar statisticile lor privind somajul sunt mincinoase.Verificati de pilda Mehedintiul,vedeti ce procent din populatie mai lucreaza la ora actuala…si intreb atunci..noi traim in Europa?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.