Spuneti-va cuvantul in privinta protejarii padurilor!

foto: carpati.org

Am adresat de curand Comisiei Europene o intrebare legata de programul “Forest Focus” de monitorizare a sanatatii padurilor din Uniunea Europeana, dorind sa aflu daca exista planuri pentru realizarea unor activitati de monitorizare similare si in materie de biodiversitate.

Raspunsul dat recent de comisarul Potočnik sugereaza ca, deocamdata, evaluarea declinului biodiversitatii se afla doar la stadiul de proiect. Exista insa si intentii de a corecta acest deficit. Mai precis, Comisia a adoptat recent o Carte verde privind protectia padurilor si informarea in domeniul forestier in UE, care vizeaza lansarea unei dezbateri ample pe aceste teme, pentru actualizarea strategiei forestiere a UE in sensul adaptarii la schimbarile climatice si declinul biodiversitatii. “Trebuie sa vedem ce poate aduce in plus actiunea la nivel european fata de eforturile nationale pentru salvarea padurilor”, declara responsabilul pentru mediu al CE. Comisarul pentru politici climatice adauga “Contributiile pe care le primim ne vor ajuta sa concepem politici eficace la nivelul UE privind schimbarile climatice si padurile”.

Mai mult, parte a acestei dezbateri este o consultare publica, deschisa tuturor cetatenilor UE pana la 31 iulie 2010. Parlamentul European si Consiliul au fost invitate sa contribuie la aceasta consultare. Comisia va elabora mai apoi o sinteza a contributiilor primite, care ar urma sa ghideze si sa sprijine eforturile strategice in acest domeniu, inclusiv in ceea ce priveste sistemele de informare in domeniul forestier, biodiversitatea si monitorizarea padurilor.

Oricine poate transmite forurilor europene un mesaj, exprimandu-si opiniile cu privire la ce e de facut in privinta protejarii biodiversitatii in Uniunea Europeana, si chiar mai concret de atat – cu privire la lipsuri si prioritati imediate observate in tara din care provine.

Stiu ca sunt foarte multi romani interesati de subiect – atat de protejarea biodiversitatii, dar si de ravagiile care au afectat si continua sa afecteze padurile Romaniei in acesti ani. De aceea sper ca toti cei care au idei si observatii sa participe la aceasta consultare, transmitand ideile lor pe site-ul pus la dispozitie de Comisia Europeana. Toate mesajele vor ajunge in atentia responsabililor europeni, si au sansa de a deveni fundament pentru actiunea acestora.

Publicitate

3 gânduri despre “Spuneti-va cuvantul in privinta protejarii padurilor!

  1. Eu am o singură nedumerire, de ce nu pun puieţi cei care taie pădurile. Una peste alta este în beneficiul lor să refacă pădurea ca să mai aibă ce tăia.

  2. De ce s-ar obosi sa investeasca in replantare? Nu e mai simplu si mai ieftin sa gaseasca alta padure de taiat?

  3. eu as transforma padurile, prin lege, in element de securitate nationala. vorbesc foarte serios. pana la urma distrugerea padurilor contribuie enorm la poluare, si nu numai (vezi inundatiile, dar si praful din anumite zone, care sunt posibile din cauza distrugerii unor paduri).

    iar poluarea distruge calitatea vietii si economia.

    poate chiar trimit ideea asta la UE… padurile – element constitutiv al securitatii europene?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.