Foamea de speranta

Foto: Gary Shilton/RSPB via Guardian

Romania sarbatoreste Ziua Mondiala a Mediului mai saraca, mai speriata si mai lipsita de orizont ca oricand. Ceea ce se intampla in aceste luni e prea chinuitor si prea aberant ca sa mai putem cere cuiva sa rezerve un gand bun si pentru mediul inconjurator.

Astazi sarbatorim Ziua Mediului, fiecare asa cum poate, dar cu totii de acord ca in jurul nostru nimic nu se schimba in privinta protejarii mediului. Suntem in urma – mereu in urma – la toate capitolele la care statele dezvoltate exceleaza, iar spectrul unui proiect minier ucigas de natura nu vrea sa dispara cu niciun pret, nici macar dupa ce un for european important l-a condamnat explicit.

De aceasta data, nu e loc de optimism de Ziua Mediului. Sunt prea multe lipsuri, prea putine evolutii, prea multa foame de speranta, de gesturi autentice care sa schimbe realitatea din jurul nostru. Tocmai de aceea ii admir cu atat mai mult pe cei implicati in creativele ONG-uri de mediu, pe curajosii biciclisti care infrunta zilnic dictatura automobilului, pe voluntarii care planteaza copaci fiindca asa vor si pe jurnalistii care scriu despre mediu fiindca in asta cred. Si pe toti “activistii virtuali” care scriu, citesc si gandesc perseverent despre mediu. Lor le urez astazi “la multi ani!” – si cat mai multa energie. Regenerabila, daca se poate…

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.