Copiii – victime ale marketing-ului fast-food

„Bruxelles, 11 iunie 2010

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, membra a Comisiei de mediu, sanatate publica și siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI), a interpelat vineri Comisia Europeana privind jucariile vandute impreuna cu produse fast-food pentru copii. Deputata europeana a intrebat CE daca intentioneaza sa evalueze din punct de vedere etic sau al responsabilitatii sociale tehnicile de marketing avand ca tinta copiii, promovate de fast-food-uri.

„Unele fast-food-uri din Uniunea Europeana promoveaza consumul produselor lor de catre copii, prin asocierea lor cu jucarii. Copiii sunt tentati sa consume aceste produse din cauza atractiei jucariilor, dar este binecunoscut faptul ca produsele alimentare tip fast-food consumate regulat au efecte nocive asupra sanatatii. In paralel cu eforturile de constientizare a publicului european in legatura cu importanta unui regim de viata sanatos, companiile care produc alimente fast-food desfasoara campanii de marketing agresive la nivelul publicului-tinta reprezentat de copii. Aceasta categorie este una vulnerabila, deoarece nu se afla in situatia de a lua decizii rationale, bazate pe riscuri la adresa propriei sanatati, in privita optiunilor alimentare. De cele mai multe ori copiii iau aceste decizii pe criterii emotionale sau cu ajutorul unor stimulente oferite de companiile respective”, se arata in intrebarea scrisa adresata CE. 

„Printre efectele negative ale consumului frecvent de produse tip fast-food asupra organismului uman se numara: obezitatea, care la randul ei este cauza principala a unor maladii cronice foarte grave (diabetul de tip II, boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, unele forme de cancer), cresterea nivelului colesterolului, boli de ficat si stomac, constipatie, probleme dentare, anomalii endocrine  și senzatie de oboseala. Recent, in Silicon Valley s-a propus o lege care sa interzica vanzarea de alimente tip fast-food  impreuna cu jucarii pentru copii, din considerente de sanatate publica”, afirma Daciana Sarbu.

Europarlamentarul social-democrat a intrebat in acest context executivul comunitar  daca intentioneaza sa evalueze din punct de vedere etic sau al responsabilitatii sociale tehnicile de marketing avand ca tinta copiii, promovate de fast-food-uri. De asemenea, CE este interpelata asupra posibilitatii interzicerii ofertelor care includ jucarii alaturi de alimente de tip fast-food, respectiv asupra posibilitatii ca publicitatea la produsele destinate copiilor sa fie supusa unor reguli mai stricte, inclusiv din considerente legate de necesitatea promovarii unui stil de viata sanatos, care presupune o alimentatie sanatoasa”.

Anunțuri

5 comentarii

 1. Ma bucur ca te-ai tinut de cuvant si ai actionat atat de repede. Daca toti oamenii care au idei in folosul sanatatii noastre si a copiilor nostri, ar actiona asa repede ca tine am fi mai departe… cu educatia alimentara. Mult succes!! Te pup

 2. Ştiu că sunteţi parlamentar european, dar n-ar strica o asemenea iniţiativă şi la nivel naţional, din cauza lipsei de informare a mamelor. Dacă unele dintre ele ştiu că în categoria de fast-food se încadrează mâncarea de tip Mc Dolnads, JFK ş.a., nu multe conştientizează faptul că şi pufuleţii, snacks-urile şi cipsurile sunt din aceeaşi categorie alimentară. Şi promovarea unor asemenea „bunătăţi” se face conform aceloraşi principii de marketing, prin stimularea micuţilor cu ajutorul cadourilor incluse în pungile respective.
  (Melania Frătean)

 3. Cu Adrian Năstase PREMIER, Economia României are o şansă! Dar….
  Pare că toate-s razna… disperarea românilor se transformă pe zi ce trece-n furie şi pe bună dreptate !
  Pe buzele tuturor românilor :
  Băsescu – PIEI SATAN !!!
  muieruşca Udrea – MARŞ CĂŢEA!!!
  Boc – DISPARI , CLOVNULE !
  Famiglia PD-L – BANII JOS ŞI VALEA !!!
  SINGURA SOLUŢIE : TOŢI ÎN STRADĂ! REVOLUŢIE !! UNITATE înseamnă NU dezbinare…. câţi vor vota Moţiunea, câţi vor trăda… ce v-a fi după episodul Moţiune ?? Un lucru e sigur : MAI AVEM DE TRAS ! Iar căderea guvernului Băsescu-Udrea-Boc, NU e deajuns! Ce şanse ar fi să scăpăm de joavina Băsescu şi muieruşca sa Cocoş-Udrea ? Ştim doar că ŞI DE NOI DEPINDE SCHIMBAREA!
  Şi mai ştim că întreaga clasă politică a dezamăgit şi trebuie să-şi revizuiască atitudinea vis a vis de popor ! Aceasta trebuie să le impunem, tuturor, RESPECT faţă de OM !
  Cu trogloditul de la Cotroceni, rămâne cum am stabilit : ducă-se unde-o-nţărcat mutu iapa, acest Iudă!! Cu bagaboandă Leana ce i-a luat minţile cu tot ! Evident şi cu mafioţii din dotare!
  JOS GUVERNUL BĂSESCU-UDREA-BOC !!! BLESTEMAŢI SĂ FIŢI ! AMIN !!
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/06/15/singura-solutie-inc-o-revolutie-blestemat-fie-numele-basescu-desteapta-te-romane/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s