Parlamentul European, preocupat de agricultura romaneasca

„Eurodeputatii Comisiei de agricultura a Parlamentului European (AGRI) au propus – observand la fata locului starea de fapt a agriculturii romanesti și dificultatile cu care se confrunta agricultorii romani – crearea unui grup de lucru referitor la viitorul fermelor mici si mijlocii din Uniunea Europeana.

Oaspetii straini au subliniat necesitatea ca, in cadrul forurilor europene, sa se acorde o atentie speciala fermelor de dimensiuni mici – situație cunoscuta in Romania ca “agricultura de subzistenta”. Membrii AGRI au efectuat o vizita in Romania saptamana trecuta, la initiativa eurodeputatelor PSD Daciana Sarbu si Viorica Dancila, care au dorit sa ofere colegilor europeni o perspectiva mult mai clara si mai realista asupra conditiilor de viata si de lucru ale agricultorilor romani.

Primul eveniment al vizitei a fost conferinta “Agricultura romaneasca – prezent si perspective”, la care, alaturi de eurodeputatii straini, au participat reprezentantii sindicatelor si asociatiilor agricole, ministrul agriculturii, reprezentanti ai principalelor partide politice.

Membrii delegatiei AGRI au subliniat ca acorda o importanta deosebita aceste deplasari, datorita potentialului agricol special al Romaniei. Eurodeputatii au fost de acord cu punctul de vedere exprimat de sindicatele agricole, referitor la procedurile prea birocratice de accesare a fondurilor europene, sugerand ca aceste mecanisme trebuie simplificate, in special pentru ca fermele mici si medii sa aiba acces mai usor la bani europeni. De asemenea, s-a convenit si asupra nevoii de obtinere mai facila a imprumuturilor, importanta pentru dezvoltarea pe termen lung a sectorului agricol. Seceta reprezinta o preocupare importanta pentru fermierii romani, in special din cauza dificultatilor legate de irigatii, iar membrii legislativului european au fost de acord ca problema trebuie abordata la nivel european. De asemenea, agricultorii romani si-au facut auzite nemultumirile legate de pretul energiei, care este dublu fata de cel platit de fermieri din alte state europene.

Cea mai importanta etapa a vizitei a urmarit familiarizarea europarlamentarilor cu realitatile din teren ale agriculturii romanesti, fiind vizitate fabrica de lactate Blejoi-Paulesti, complexul vinicol de la Tohani, viile de la Budureasca, stana de la Dealu Sasului.

“Pentru agricultura romaneasca integrarea europeana este, deocamdata, un esec. Acest esec trebuie asumat, si viitorul trebuie gandit pe baza unei evaluari realiste. Guvernarea trebuie sa inceapa sa gandeasca serios si corect prioritatile si nevoile agricultorilor romani, iar Uniunea Europeana sa-si calibreze metodele la situatia din Romania. Agricultura de subzistenta este o realitate care nu poate fi schimbata cu solutii standard, ci judecand corect situatia din teren. In Romania se regasesc 50% din totalul micilor agricultori din UE, iar Comisia este datoare sa gandeasca solutii pentru sprijinirea acestora, in special in conditiile crizei actuale”, a declarat Daciana Sarbu.

“Aceasta invitatie a pornit de la dorinta de a oferi europenilor  o viziune clara asupra agriculturii romanesti. Criza a lovit agricultura si in Romania. Chiar daca toate statele europene sufera la acest capitol, agricultura noastra are si probleme specifice, care vrem sa fie cunoscute, pentru a fi discutate si rezolvate in cadrul PE. Colegii au observat cu atentie ce se intampla in Romania si au ascultat ce aveau de spus reprezentantii agricultorilor, avand dorinta de a lua in considerare dorintele si propunerile lor. Speram ca in perioada urmatoare se vor vedea si rezultatele concrete ale acestei vizite”, a afirmat Viorica Dancila.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.