Infectiile intraspitalicesti – raspunsul CE

‘Comisia Europeana a raspuns la intrebarea scrisa privind initierea unui sistem european impotriva infectiilor nosocomiale (infectiile contractate in spitale), adresata de eurodeputatele PSD Corina Cretu, Daciana Sarbu şi Rovana Plumb. Executivul comunitar afirma ca, pentru  combaterea infectiilor nosocomiale, Comisia sprijina elaborarea „unui set de instrumente de punere in aplicare a unor masuri eficiente de prevenire a infectiilor asociate asistentei medicale”. CE a finantat de altfel o retea de supraveghere a infectiilor nosocomiale, in prezent aflata sub coordonarea Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC).   

„In 2008, Comisia a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind siguranta pacientului, inclusiv prevenirea si controlul infectiilor asociate asistentei medicale. In temeiul acesteia, in 2009, Consiliul a adoptat o recomandare care stabileste cadrul pentru prevenirea si controlul infectiilor asociate asistentei medicale. Masurile prevazute cuprind actiuni de prevenire in unitatile de ingrijire medicala, promovarea formarii profesionale a personalului sanitar, elaborarea de sisteme de supraveghere activa, o mai buna informare a pacientilor si sustinerea cercetarilor privind prevenirea si controlul infectiilor. Se asteapta ca statele membre sa transmita Comisiei un raport privind progresele facute”, se arata in raspunsul oferit de comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorilor, John Dalli.

Conform executivului UE, in perioada 2000-2005, Comisia a finantat o retea de supraveghere a infectiilor asociate asistentei medicale, integrata mai tarziu in proiectul „Imbunatatirea sigurantei pacientilor in UE” 2005-2008. „Aceasta retea de supraveghere a stabilit protocoale pentru supravegherea infectiilor din centrele de interventii chirurgicale si a infectiilor contractate in unitatile de terapie intensiva si a colectat date din statele membre. In iulie 2008, coordonarea retelei europene pentru supravegherea infectiilor asociate asistentei medicale a fost transferata Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC). Centrul sprijina, de asemenea, statele membre in instituirea unor sisteme de supraveghere acolo unde acestea nu exista”, afirma CE.

In plus, potrivit comisarului Dalli, ECDC a stabilit un protocol pentru anchetarea prevalentei tuturor tipurilor de infectii asociate asistentei medicale si utilizarea antimicrobienelor in spitalele europene, in conformitate cu recomandarea Consiliului mentionata mai sus. „Protocolul este experimentat in majoritatea statelor membre in intervalul iunie-septembrie 2010 si trebuie pus in aplicare pana in perioada 2011-2012. Avand in vedere imbatranirea populatiei si preocuparile din ce in ce mai mari cu privire la rezistenta antimicrobiana si la infectiile din centrele de ingrijire si asistenta, ECDC a stabilit, de asemenea, o retea de anchetare in unitatile de ingrijire pe termen lung. Aceasta retea colecteaza in prezent date din 23 de state membre”, precizeaza Comisia.

„In ceea ce priveste combaterea infectiilor nosocomiale, Comisia sprijina elaborarea unor orientari bazate pe dovezi si a unui set de instrumente de punere in aplicare a unor masuri eficiente de prevenire a infectiilor asociate asistentei medicale. Acestea sunt axate pe organizarea si structura programelor din spitale in ceea ce priveste combaterea infectiilor nosocomiale si prevenirea infectiilor din centrele de interventii chirurgicale. In plus, in vederea monitorizarii punerii in aplicare a acestor masuri, vor fi elaborati si testati indicatori de structura si de proces”, conchide executivul comunitar’.

Textul integral al intrebarii

‘Prin frecventa si gravitatea lor, infectiile intraspitalicesti constituie o problema majora de sanatate publica in intreaga Uniune Europeana. Conform datelor Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, peste patru milioane de pacienti sunt, in tarile UE, victimele anuale ale infectiilor asociate asistentei medicale, iar cifra deceselor survenite drept consecinta directa a acestor infectii este de circa 40 000 de persoane in fiecare an.

Statisticile arata ca, in medie, aproximativ o zecime dintre pacientii europeni contracteaza o infectie in cursul spitalizarii. Acest tip de contaminare implica un grad ridicat de pericol, atat din cauza rezistentei la antibiotice a bacteriilor, cat si din cauza riscurilor crescute inregistrate in unitatile de terapie intensiva, cei mai afectati fiind pacientii cu imunitate scazuta si nou-nascutii.

Exista state membre, precum Romania, in care rata declarata a infectiilor nosocomiale nu reflecta realitatea, din cauza sistemului deficitar de raportare. Se inregistreaza, astfel, un nivel oficial mult sub media europeana, in conditiile in care spitalele din Romania sunt considerate a fi printre cele mai expuse din Europa la riscul de infectii cu germeni rezistenti la tratamentele cu antibiotice.

Avand in vedere incidenta ridicata si pericolul pentru vietile cetatenilor, diferentele dintre sistemele medicale nationale si studiile ce arata ca o actiune eficienta de prevenire ar fi mai putin costisitoare decat cheltuielile pentru tratarea acestor infectii, consideram ca se impune o actiune coordonata la nivel european. Are in vedere Comisia Europeana initierea unui sistem european de monitorizare, prevenire si combatere a infectiilor nosocomiale?’

Raspunsul comisarului Dalli, in numele Comisiei 

‘In 2008, Comisia a prezentat o propunere de recomandare a Consiliului privind siguranta pacientului, inclusiv prevenirea si controlul infectiilor asociate asistentei medicale. In temeiul acesteia, in 2009, Consiliul a adoptat o recomandare care stabileste cadrul pentru prevenirea si controlul infectiilor asociate asistentei medicale. Masurile prevazute cuprind actiuni de prevenire in unitatile de ingrijire medicala, promovarea formarii profesionale a personalului sanitar, elaborarea de sisteme de supraveghere activa, o mai buna informare a pacientilor si sustinerea cercetarilor privind prevenirea si controlul infectiilor. Se asteapta ca statele membre sa transmita Comisiei un raport privind progresele facute. In perioada cuprinsa intre 2000 si 2005, Comisia Europeana a finantat o retea de supraveghere a infectiilor asociate asistentei medicale, integrata mai tarziu in proiectul „Imbunatatirea sigurantei pacientilor in UE” 2005-2008. Aceasta retea de supraveghere a stabilit protocoale pentru supravegherea infectiilor din centrele de interventii chirurgicale si a infectiilor contractate in unitatile de terapie intensiva si a colectat date din statele membre. In iulie 2008, coordonarea retelei europene pentru supravegherea infectiilor asociate asistentei medicale a fost transferata Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC). Centrul sprijina, de asemenea, statele membre in instituirea unor sisteme de supraveghere acolo unde acestea nu exista.

In plus, ECDC a stabilit un protocol pentru anchetarea prevalentei tuturor tipurilor de infectii asociate asistentei medicale si utilizarea antimicrobienelor in spitalele europene, in conformitate cu recomandarea Consiliului mentionata mai sus. Protocolul este experimentat in majoritatea statelor membre in intervalul iunie-septembrie 2010 si trebuie pus in aplicare pana in perioada 2011-2012. Avand in vedere imbatranirea populatiei si preocuparile din ce in ce mai mari cu privire la rezistenta antimicrobiana si la infectiile din centrele de ingrijire si asistenta, ECDC a stabilit, de asemenea, o retea de anchetare in unitatile de ingrijire pe termen lung. Aceasta retea colecteaza in prezent date din 23 de state membre.

In ceea ce priveste combaterea infectiilor nosocomiale, Comisia sprijina elaborarea unor orientari bazate pe dovezi si a unui set de instrumente de punere in aplicare a unor masuri eficiente de prevenire a infectiilor asociate asistentei medicale. Acestea sunt axate pe organizarea si structura programelor din spitale in ceea ce priveste combaterea infectiilor nosocomiale si prevenirea infectiilor din centrele de interventii chirurgicale. In plus, in vederea monitorizarii punerii in aplicare a acestor masuri, vor fi elaborati si testati indicatori de structura si de proces’.

Reclame

Un gând despre “Infectiile intraspitalicesti – raspunsul CE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.