Comisia Europeana, sesizata despre desfiintarea abuziva a ANES de catre Guvernul Boc

„Strasbourg, 7 iulie 2010

Eurodeputatele PSD au trimis, miercuri, o intrebare scrisa Comisiei Europene prin care atrag atentia asupra desfiintarii abuzive, de catre Guvernul Boc, a cadrului institutional vizand egalitatea de gen, drepturile copilului, si persoanele cu dizabilitati din Romania. Rovana Plumb, Viorica Dancila, Corina Cretu, Daciana Sarbu si Adriana Ticau interpeleaza executivul comunitar cu privire la „semnalul extrem de negativ legat de nivelul de angajament al Romaniei in domeniul social” si la masurile care vor fi luate de CE fata de decizia Guvernului de desfiintare a singurei autoritati centrale din domeniu in Romania, care, in plus, gestioneaza proiecte strategice finantate din Fondul Social European.

„Pe fondul masurilor de austeritate, Guvernul a decis saptamana aceasta prin act normativ desfiintarea singurei institutii care asigura integrarea activa a perspectivei de gen in toate politicile si programele nationale si anume Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre femei si barbati (ANES), alaturi de Autoritatea pentru Protectia Familiei si Drepturilor Copilului si Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap, toate aflate in subordinea Ministerului Muncii”, se arata in textul intrebarii scrise.

Initiatoarele demersului atrag atentia ca decizia este contradictorie, intrucat prin mai multe hotarari de guvern, Romania a desemnat aceste institutii ca organisme responsabile cu implementarea si monitorizarea aplicarii prevederilor legislatiei europene in domeniu. „Mai mult, la momentul aderarii Romaniei la UE, infiintarea Departamentului pentru Protectia Copilului (actuala Autoritate) a fost conditie obligatorie pentru deschiderea capitolului de negociere. In perioada 2002–2004, guvernul roman a beneficiat de asistenta tehnica a specialistilor Comisiei Europene pentru definitivarea cadrului legislativ si institutional (Autoritatea Nationala pentru Protectia Copiilor) in domeniul protectiei copilului”, explica ele.

„Referitor la ANES, argumentele invocate de Guvern cu privire la desfiintarea acestei agentii sunt: nevoia de reducere a cheltuielilor si nejustificarea activitatii desfasurate de aceasta. Insa, in acest moment, ANES implementeaza proiecte strategice, cu impact national, finantate din Fondul Social European, in valoare de aproximativ 11 milioane de euro, in cadrul carora activitatile trebuie sa fie derulate conform unei agende foarte stricte. Desfiintarea ANES contribuie la crearea de noi dificultati in implementarea proiectelor si, implicit, in absorbtia fondurilor europene”, argumenteaza eurodeputatele PSD.

Potrivit celor cinci deputate europene, „Romania continua sa se confrunte cu situatii de discriminare si inegalitate de gen la toate nivelurile, pe piata muncii, educatie si accesul la luarea deciziilor. Prin luarea acestor masuri irationale, nu vom putea atinge obiectivele cuprinse in Strategia UE 2020. Romania se afla, din nou, in afara politicilor UE”.

In acest context, executivul UE e intrebat daca considera decizia Guvernului Romaniei ca ignorand in totalitate politicile si directiile strategice europene, respectiv ca un semnal extrem de negativ in legatura cu nivelul de angajament al Romaniei in domeniul social.

Totodata, Comisia este intrebata: ce masuri trebuie luate fata de decizia Guvernului Romaniei de desfiintare a singurei autoritati centrale din domeniu in Romania; si daca are cunostinta de alte state membre care au recurs la desfiintarea acestor agentii, ca urmare a masurilor de austeritate economica”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.