Despre capsuni, deseuri si nemultumirile Comisiei Europene

Am primit, acum cateva zile, raspunsul comisarului de Mediu Potočnik la interpelarea mea mai veche legata de deseurile din plastic din Huelva, venita in urma delegatiei europarlamentare desfasurata acolo in luna iunie. Practic, atrageam atentia Comisiei Europene ca “a devenit o obisnuinta ca folii din plastic voluminoase, care sunt folosite la amplasarea de sere provizorii sub care cresc culturile, sa fie pur si simplu aruncate. Containere uzate din material plastic pentru pesticide, care contin substante toxice, sunt de asemenea aruncate in multe regiuni. Aceste cantitati mari de deseuri din plastic nu sunt tratate (desi uneori sunt arse, creand un risc in plus de incendii de padure), ci sunt lasate sa polueze zona din jur”.

Raspunsul incepe cu o precizare probabil politicoasa la adresa Spaniei: “Pana acum, Comisia nu a intalnit nicio dovada ca foliile din plastic utilizate in agricultura in regiunea respectiva, odata ce devin deșeuri, nu ar fi supuse unui tratament corespunzator, dupa cum prevede legislatia europeana in domeniul deseurilor”. Ii voi trimite eu dlui comisar dovezile de care are nevoie:

Parcurgand insa intregul raspuns, am avut placuta surpriza de a nu mi se mai transmite – ca in alte cazuri – “situatia e sub control, exista legi si institutii care se ocupa de asta, iar daca lucrurile nu merg, e vina statului membru”. De aceasta data, comisarul Potočnik recunoaste – cu un ton aproape revoltat! – ca problema deseurilor, desi este guvernata de o directiva europeana, nu este gestionata in mod corect pe teritoriul statelor membre:

“Comisia are cunostinta, in urma unui mare numar de plangeri, de faptul ca in intreaga Uniune Europeana exista deficiente grave de implementare (a Directivei 2006/12/CE privind deseurile)”.

De ce nu face Comisia mai mult pentru a indrepta lucrurile? Fiindca, adauga reprezentantul sau (anticipand, probabil intrebarea):

“Comisia este dependenta de disponibilitatea de a coopera a statului membru. (…) Desi statele membre au obligatia de a sprijini Comisia in spiritul bunei cooperari, lipsa competentelor proprii de investigare devine un impediment din ce in ce mai serios pentru Comisie in indeplinirea functiei sale de gardian al tratatului”.

Dincolo de subiectul initial al interpelarii mele – problema generata de serele de capsuni – situatia este una generalizata, la nivelul intregii UE, fapt acceptat si in comunicarea oficiala pe care am primit-o:

“Numarul in mod constant foarte ridicat de depozite de deseuri, care nu indeplinesc standardele sau sunt ilegale, existent in Europa, precum si numarul ridicat de transporturi ilegale de deseuri arata ca devin din ce in ce mai urgente masuri noi si mai eficace pentru o implementare mai buna”.

Iar problema deseurilor nu este, probabil, mai eficient ilustrata in niciun alt stat membru asa cum este in Romania, unde muntii de gunoaie din localitati si din vecinatatea lor, dar si de pe campuri sau de pe plaje ori deversarile ilegale in rauri au devenit parte din peisaj. Actiuni precum Let’s do it Romania sunt admirabile (si le sustin din toata inima), dar rezolvarea pe termen lung este una singura: aplicarea ferma a legilor.

Voi sprijini, la Bruxelles, infiintarea unei agentii de implementare a legislatiei din domeniul deseurilor, investita cu competente de investigare, instrument pe care Comisia si-l doreste pentru a face cu adevarat curatenie in UE. Sunt state membre pentru care, din nefericire, existenta regulilor nu este decat un detaliu, si tocmai de aceea e nevoie de un organism european care sa realizeze controale si inspectii si sa propuna sanctiuni.

Reclame

Un gând despre “Despre capsuni, deseuri si nemultumirile Comisiei Europene

  1. Eu cred că o soluţie onorabilă pentru rezolvarea acestei probleme ar fi găsirea unei soluţii pentru o reciclare superioară a PVC-ului şi PET-ului ajunse deşeu astfel încât astfel de deşeuri din plastic să aibă un preţ suficient de mare pentru a fi atractivă strângerea lor, colectarea şi reciclarea lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.