UE trebuie sa extinda ajutoarele alimentare pentru persoanele cu venituri mici

„Daciana Sarbu, europarlamentar, membru al Comisiei de Agricultura a Parlamentului European, va solicita Comisiei Europene sa extinda programele de ajutorare a categoriilor defavorizate si care pot fi grav afectate de cresterile semnificative ale preturilor la alimente. In prezent, in Uniunea Europeana, 40 de milioane de oameni sufera de foame, din cauza veniturilor foarte mici. In anul 2006, programul alimentar european ajuta doar 13 milioane de cetateni sa primeasca alimentele de baza, iar eurodeputata PSD considera ca UE trebuie sa largeasca si sa imbunatateasca acest program de sprijinire a persoanelor aflate sub pragul saraciei.

Eurodeputata PSD a prezentat luni la Bruxelles structura raportului pe care il va redacta in numele Comisiei AGRI, in cadrul unei prime dezbateri cu membrii acesteia. Raportul vizeaza recunoasterea agriculturii ca sector strategic in contextul asigurarii securitatii alimentare si se incadreaza in dezbaterea cu privire la viitorul politicii agricole comune dupa 2013.

Potrivit Dacianei Sarbu, raportul va fi axat pe ideea ca asigurarea securitații alimentare ramane principala justificare a nevoii unei Politici Agricole Comune europene puternice.

Problema preturilor la alimente va fi una dintre temele centrale analizate in raport, eurodeputata concentrandu-se in mod special asupra preturilor la cereale, care au crescut in aceasta vara cu pana la 50% din cauza secetei din unele tari exportatoare, precum Federatia Rusa. Astfel de fluctuatii ale preturilor – comune in ultimii ani – trebuie prevenite, prin adoptarea unor masuri economice sau financiare, astfel incat ele sa nu afecteze nici consumatorii si nici producatorii, considera eurodeputata.

Europarlamentarul PSD subliniaza ca, prin instrumentele Politicii Agricole Comune, este esential sa se mentina capacitatea de productie a Uniunii Europene, inclusiv pentru a evita exodul rural si abandonarea zonelor rurale de catre producatorii insuficient sustinuti. O forma importanta de sprijin este reprezentata de platile directe, care – potrivit eurodeputatei – trebuie mentinute si distribuite echitabil si uniform, in toate regiunile Uniunii Europene. In plus, Daciana Sarbu va sustine, in cadrul acestui document, ca pe langa platile directe UE trebuie sa instituie si alte instrumente care sa acționeze ca o plasa de siguranța pentru prevenirea fluctuatiilor preturilor.

O alta prioritate indicata in raport este asigurarea unui inalt grad de angajare in agricultura, atat pentru cresterea competitivitatii, cat si ca forma de creare de locuri de munca in perioda actuala de criza.

Prin intermediul raportului pregatit de Daciana Sarbu, in atentia comisiei AGRI va intra si problema stocurilor alimentare, o relevanta tema de gandire pentru UE, in conditiile in care stocurile mondiale pot asigura necesarul alimentar al planetei pentru numai 50 de zile (in 1950 ele erau suficiente pentru un an).

Raportul realizat de Daciana Sarbu va fi adoptat in Comisia AGRI in luna decembrie si in plenul Parlamentului in luna ianuarie a anului viitor”.

Reclame

Un gând despre “UE trebuie sa extinda ajutoarele alimentare pentru persoanele cu venituri mici

  1. Din punctul meu de vedere ar fi cu mult mai eficientă studierea soluţiilor de a rezolva veniturile mici. În ceea ce priveşte ajutorul alimentar, cred că cea mai bună soluţie ar fi un tichet tip Cheque Dejeuner sau Ticket Restaurant (evident, nu acestea) care să nu poată fi folosit decât pentru achiziţionarea de alimente sau, şi mai bine, pentru anumite cantine-restaurant, dat oricui îl doreşte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.