„Eficienta energetica inseamna preturi mai mici pentru consumatori”

„Daciana Sarbu, europarlamentar, membru al Comisiei de Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara din PE, a condus, pe 27 septembrie la Bruxelles, lucrarile conferintei despre eficienta energetica din cadrul ICT 2010 – cel mai important si vizibil forum european pe tema cercetarii si inovarii in tehnologia informatiei si comunicatiilor.

In cadrul interventiei sale, Daciana Sarbu a afirmat ca actuala criza economica ofera un context foarte bun pentru discutarea si, mai ales, aplicarea politicilor de eficientizare energetica. “Acum, mai mult decat oricand, trebuie sa vorbim despre eficienta energetica nu numai din perspectiva protejarii mediului, dar mai ales a reducerii costurilor”, a subliniat eurodeputata. In mesajul sau, Daciana Sarbu a subliniat ca asumarea de catre companii a strategiilor de eficientizare energetica inseamna respect pentru consumatori si respect pentru mediu.  “In acest fel, companiile economisesc resurse, isi reduc costurile si protejeaza mediul, iar consumatorii platesc preturi mai mici. Este un parteneriat benefic pentru toata lumea”, a adaugat eurodeputata PSD.

In cadrul conferintei au mai avut interventii reprezentantii Consiliului Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabila, precum si reprezentantii a trei mari companii din domeniul tehnologiei informatiei (Ericsson, Orange si Siemens). Vorbitorii au sustinut, printre altele, ca tarifele flexibile la energie sunt esentiale pentru motivarea oamenilor in a economisi energie. S-a insistat, de asemenea, asupra nevoii ca energia regenerabila sa fie integrata cat mai eficient in reteaua de energie electrica, astfel realizandu-se economii semnificative.

Daciana Sarbu a participat, de asemenea, la un pranz de lucru la invitatia vicepresedintelui CE Neelie Kroes, impreuna cu printul Phillippe al Belgiei.

Forumul ICT 2010, desfasurat in perioada 27-29 septembrie, se bucura de participarea vicepresedintelui Comisiei Europene Neelie Kroes, a comisarului european pentru Cercetare, Inovare si Stiinta Máire Geoghegan-Quinn, precum si  a numerosi cercetatori si reprezentanti ai industriei IT si comunicatiilor din toata lumea.

Forumul ICT 2010 este organizat de Comisia Europeana si gazduit de Presedintia belgiana a Uniunii Europene”.

Daciana Sarbu, alaturi de Matthew Bateson (World Business Council for Sustainable Development), Marc Fossier (Orange), Elaine Wiedman-Grunewald (Ericsson), Andreas Schierenbeck (Siemens)
"Mobilizarea tehnologiei informatiei în sprijinul eficientei energetice"
Daciana Sarbu, alaturi de printul Phillippe al Belgiei si Neelie Kroes (vicepresedinte al Comisiei Europene)
Reclame

7 gânduri despre “„Eficienta energetica inseamna preturi mai mici pentru consumatori”

 1. Este interesant că puneţi în balanţă eficienţa energetică cu reducerea costurilor.

  În România există un curent al eficientizării energetice pentru blocurile vechi. Din păcate nimeni nu se gândeşte că investiţia în „anveloparea termică” nu are cum să se mai recupereze din economisiri pe tot restul duratei de viaţă a imobilului.

  Stau într-un imobil care are un pic sub 50 de ani. Durata de viaţă (funcţionare) a lui este de 50 de ani. Dacă el va beneficia de o faţadă nouă… în cei câţiva ani pe care îi mai are de trăit, cu o economie de 100 de euro pe an din scăderea pierderilor energetice, cum se poate recupera costul miilor de euro care îmi revine mie şi statului (adică tot banii noştri) de achitat?

  În momentul în care se face un blog nou, soluţia unei faţade eficiente energetice este altceva, pentru că toate costurile se integrează şi se suprapun. Refacerea unui imobil vechi înseamnă o valoarea adăugată unui produs la finalul duratei de exploatare.

  Iată de ce ajutoarele pentru eficienţa energetică ar trebui îndreptate acolo unde ea înseamnă bani economisiţi şi nu bani risipiţi.

  Eu cred că o clădire nou construită, cu certificat de eficienţă termică, ar trebui să fie scutită de impozit o anumită perioadă de timp, ca ajutor din partea statutului. Ca statul să cheltuiască bani, obligând totodată şi cetăţenii să cheltuiască bani, pe care nu-i va recupera niciodată, doar pentru a băga nişte bani în buzunarul firmelor de construcţie şi, mai ales, a celor care expertizează cădirile şi fac proiectul… nu este un lucru benefic României şi nici românilor.

 2. @ bibliotecaru:
  eficienta energetica este in general legata cu reducerea costurilor, in politicile din UE si US. asta fiindca ei se refera mai ales la construirea cladirilor noi cu fatade izolate, la aparate electrocasnice eficiente dpdv consum, la sisteme integrate de lifturi/iluminat samd.
  doar la noi discutia a ramas strict la nivelul refacerii fatadelor blocurilor vechi, care ar trebui oricum refacute cutotul…

 3. @ andrei_ioan_popp
  Chestiunea arhitecturi este importantă. Din păcate prea puţină lume îşi asumă riscul unei construcţii originale preferând în schimb soluţiile mai „muncitoreşti”. Vă aduceţi aminte că pe vremuri imobilele de tip bloc aveau coloane de marmură, totul lucrat până la amănunt, finisaje superioare, funcţionalitate, lumină, camere de patru sau cinci metri înălţime şi o sută de metri pătraţi…

  Oricum ai lua-o astăzi, tot ce se construieşte este, până la urmă, o dezvoltare a conceptului modular. După primul şoc al pereţilor de sticlă, lucrurile au devenit banale.

 4. Eu cred ca eficientizare consumurilor inseamna mai mult decat reducerea costurilor, sa zicem a incalzirii. Nu trebuie uitat mediul si diminuarea rezervelor. Privind strict costurile mai cred ca numai cresterea preturilor la energie poate determina o preocupare seriosa privind eficientizarea. Una dintre pierderile semnificative la cladirile vechi are loc prin peretele langa care este montat caloriferul. O scanare termica din exterior a fatadei unui bloc vechi arata un dezastru. Un simplu panou din carton ondulat ( ambalaj de mobila ) care se gaseste si pe strada invelit in staniol alimentar, introdus intre perete si calorifer aduce un castig de cateva procente fara sa coste mai nimic. Am facut cunoscut faptul in presa dar nimeni nu a fost interesat. Are rost sa descriu un aparat recent brevetat in Romania care asigura recuperarea caldurii din aerul viciat si combate mucegaiul in cladirile anvelopate ? Poate, avnd in vedere pierderile prin aerisiri repetete (ma gandesc la incaperi cum sunt sali de clasa , saloane de spital …) si disconfortul produs de mucegai si zugravelile permanente impuse de obtinerea autorizarii functionarii acestora.
  Asa ca o concluzie mai adaug ca nu este inca timpul sa vorbim despre eficientizarea consumurilor energetice intr-o tara in care sunt promovate cazanele cu randament supraunitar iar specialistii cred ca energia este regenerabila.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.