Catastrofa din Ungaria ne arata de ce proiectul Rosia Montana trebuie oprit

„Daciana Sarbu, europarlamentar, membru al Comisiei de Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara din PE, solicita reevaluarea rapida a masurilor de siguranta impuse companiilor care lucreaza cu substante periculoase, precum si cresterea standardelor de siguranta necesare la nivelul intregii Uniuni Europene, astfel incat accidente precum cel de marti din Ungaria sa nu mai fie posibile.
Eurodeputata cere asigurari ca, daca va resimti efectele acestui accident, Romania va putea apela la Fondul European de Solidaritate.
Asemenea dezastre ridica din nou in discutie necesitatea interzicerii proiectului minier de la Rosia Montana. “Acolo se doreste extragerea aurului cu cianuri. La fabrica din Ungaria se produce alumina cu generarea unor reziduuri deosebit de toxice. In ambele cazuri companiile pretind respectarea tuturor regulilor. Dar acum numai una dintre catastrofe mai poate fi prevenita – cea de la Rosia Montana”, a declarat Daciana Sarbu.

In cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentului European despre protejarea biodiversitatii, Daciana Sarbu a afirmat: “Catastrofa ecologica petrecuta in Ungaria, care a ucis patru oameni, a lovit sapte localitati si a afectat ecosistemele mai multor rauri – amenintand sa atinga si Dunarea – ne ofera un fundal trist pentru discutia de astazi, dar si un indemn serios la actiuni mai ferme pentru protejarea mediului si a biodiversitatii”.
Eurodeputata considera ca asemenea accidente impun cu necesitate reevaluarea standardelor de protejare a populatiei fata de activitatea companiilor care, in activitatea lor, utilizeaza substante periculoase ori genereaza deseuri toxice, cu potential deosebit de nociv pentru asezarile umane si mediu.

“Mii de oameni au fost afectati, iar curatarea zonelor contaminate cu reziduuri toxice va dura un an si va avea costuri uriase. Totusi compania insista ca a respectat regulile comunitare. Iata deci un nou avertisment ca asemenea dezastre sunt posibile oricand in Uniunea Europeana, daca normele de siguranta si de protectie nu sunt suficient de puternice, iar reglementarile impuse companiilor nu sunt suficient de dure”, a subliniat eurodeputata. “Fermitatea regulilor trebuie sa creasca, iar nivelul trebuie sa fie acelasi la nivelul intregii Uniuni, pentru ca si state precum Ungaria sau Romania, in care au fost posibile asemenea accidente, sa fie mai bine pregatite si mai capabile sa-si protejeze populatia”, a adaugat Daciana Sarbu.

Tot ieri, Daciana Sarbu si Corina Cretu au adresat Comisiei Europene o interpelare pe aceasta tema, intreband executivul comunitar daca va trimite in Ungaria o misiune de lucru care sa ancheteze cauzele si consecintele si sa faca recomandari, asa cum s-a intamplat in cazul accidentului de la Baia Mare.
De asemenea, eurodeputatele au intrebat Comisia daca, in cazul contaminarii Dunarii, statele afectate – printre care si Romania – pot face apel la Fondul European de Solidaritate”.

Un gând despre “Catastrofa din Ungaria ne arata de ce proiectul Rosia Montana trebuie oprit

  1. Să ştiţi că exact asta vedeam şi eu în imaginile acelea prezentate la televizor. Faptul că, după ce se întâmplă o catastrofă, practic nu prea mai ce să faci decât să stai şi să te uiţi… Mi-a dat fiori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.