CE – o propunere slaba privind reglementarea produselor provenite din animale clonate

„Propunerea Comisiei Europene de a permite vanzarea alimentelor provenite din urmasii animalelor clonate a provocat astazi la Strasbourg critici puternice din partea celui mai progresist grup, cel socialist (S&D).

Daciana Sarbu, raportorul grupului S&D pentru dosarul alimentelor noi, a declarat:

‘Consumatorii europeni au dreptul sa stie ce mananca si sa aleaga in cunostinta de cauza. Cata vreme acest drept nu poate fi garantat, si daca nu exista dovezi stiintifice convingatoare ca aceste tehnologii nu prezinta riscuri pentru sanatatea oamenilor sau pentru bunastarea animalelor, singura propunere acceptabila este interdictia totala a alimentelor provenite din animale clonate si din urmasi ai acestora’.

Gianni Pittella (S&D), cel care conduce negocierile din partea Parlamentului European, a afirmat, la randul sau:

‘Socialistii au respins deja de doua ori incercarile Comisiei de a deschide piata catre alimentele provenit din clone si urmasii lor. Comisia a fost acum de acord sa suspende temporar folosirea animalelor clonate in producerea alimentelor. Dar nu e suficient. Socialistii cer ca interdictia sa fie extinsa pentru a include si alimentele provenite din urmasii clonelor. Solicitam de asemenea Comisiei sa intareasca regulile in privinta etichetarii si a localizarii provenientei. Reglementarile curente nu includ obligatia de a preciza tehnologia reproductiva folosita'”.

Reclame

2 gânduri despre “CE – o propunere slaba privind reglementarea produselor provenite din animale clonate

 1. Ca şi iubitor de dezbateri şi nu ca un cârcotaş care se ia de unul sau altul în funcţie de politică, eu aş spune că nu sunt de acord cu acest punct de vedere.

  Motivul: cred că solicitarea ta, Daciana, este exagerată şi nu poate trece un test de „egalitate” de aplicare. De ce? În principiul acestei logici, ar trebui ca regula „dacă nu există dovezi ştiinţifice convingătoare că aceste tehnologii nu reprezintă riscuri” pentru ca un aliment să fie comercializat, ea ar trebui să se aplice la orice tehnologie şi tare îmi este teamă că vom muri de foame în acest caz.

  Ce tehnologie a făcut vreodată o astfel de dovadă?
  Ce principiu se poate aplica cuiva pentru a-şi dovedi nevinovăţia înainte de a i se aduce dovezile de vinovăţie?

  Desigur, eu nu cunosc datele în profunzimea lor, astfel că, la fel ca toţi cei care citesc acest articol, nu iau în considerare decât declaraţiile postate. Poate că ai aceste „acuzaţii”, dar nu le-ai postat. Cred că pentru o clară informare ar trebui să o faci. Din păcate, altfel, îmi pare doar o atitudine subiectivă şi emoţională.

  PS: nu sunt un susţinător al acestor tehnologii. Mi-aş dori doar ca argumentele să fie principiale, legale şi logice.

  Mult spor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.