Drepturile muncitorilor sezonieri continua sa fie nereglementate

„Daciana Sarbu a atras atentia Parlamentului European si Comisiei Europene asupra nevoii de a reglementa rapid situatia lucratoarelor sezoniere de la culturile de capsuni, citand conditiile deosebit de dificile si abuzurile la care sunt supuse acestea de catre angajatori.

In cadrul unei dezbateri referitoare la femeile care lucreaza in conditii precare de munca, eurodeputata PSD a facut referire la cazul concret al romancelor care muncesc la serele de capsuni din Spania, de a caror situatie a fost preocupata indeaproape.

“In fiecare an, mii de femei de origine romana merg la cules de capsuni in Spania pe o perioada cuprinsa intre trei si cinci luni. Pentru a-si castiga existenta muncind in serele spaniole, ele sunt nevoite sa-si lase in urma familia, adesea chiar copiii de varste mici”, a afirmat eurodeputata.

Daciana Sarbu a ridicat in atentia forurilor europene faptul ca, in unele cazuri, aceste femei devin victime ale retelelor de trafic al fortei de munca, iar atunci cand evita aceste capcane, ajung foarte frecvent sa fie supuse abuzurilor angajatorilor. “Contractele de origine sunt inlocuite de contracte in limba spaniola, necunoscuta lor. Adesea nu primesc asigurari de sanatate, fiind nevoite sa si le acopere prin eforturi proprii. Uneori munca lor presupune culesul – fara niciun echipament de protectie – al capsunilor stropite cu pesticide. Dar nu se pot plange, de teama sa nu fie concediate si trimise acasa”, a tinut sa sublinieze eurodeputata, membra a Comisiei de Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara a Parlamentului European.

Daciana Sarbu si-a incheiat interventia cu un apel catre forurile europene sa abordeze “urgent si cu maxima seriozitate” aceasta problema si sa vina cu o propunere legislativa in acest sens. Eurodeputata a amintit ca, prin interpelari repetate, a solicitat deja executivului comunitar elaborarea unei directive pentru reglementarea drepturilor muncitorilor sezonieri din Uniunea Europeana:

“Mi s-a raspuns ca aceasta problematica nu se afla pe agenda de prioritati a executivului european. In tot acest timp, muncitoarele sezoniere din tara mea – si nu numai – continua sa sufere”.

Daciana Sarbu a depus aceasta declaratie in scris aferenta dezbaterii referitoare la femeile care lucreaza in conditii precare, prilejuite de raportul realizat de eurodeputata Britta Thomsen (Comisia pentru drepturile femeii si egalitatea de gen).

In anul 2008, eurodeputata PSD a organizat un seminar pe tema drepturilor lucratorilor sezonieri in agricultura, precum si o expozitie foto pe aceeasi tema, iar in primavara anului 2010 ea a fost co-organizatoare a delegatiei europarlamentare care s-a deplasat in Andaluzia pentru a studia conditiile de munca si de viata ale muncitoarelor la culturile de capsuni’.

Reclame

Un gând despre “Drepturile muncitorilor sezonieri continua sa fie nereglementate

  1. Buna ziua,
    felicitari pentru munca depusa in aceasta directie. Am indraznit sa postez si eu o scrisoare deschisa pe aceasta tema pe pagina dvs. de facebook. Cu stima, Codruta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.