Bruxelles/Strasbourg · Hrana sanatoasa

La intalnirea Euro-Toques – comunitatea europeana a bucatarilor

Daciana Sarbu, europarlamentar, a participat marti la Bruxelles la un eveniment al Euro-Toques – comunitatea europeana a bucatarilor – dedicat producatorilor agricoli locali si nevoii de sprijinire a acestora, care a avut loc in Parlamentul European.

Participantii la eveniment au subliniat rolul esential jucat de producatorii locali in asigurarea de alimente proaspete si sanatoase pentru comunitati, solicitand programe europene concrete pentru sustinerea si dezvoltarea pietelor locale. S-a insistat, in acelasi timp, asupra nevoii redescoperirii produselor abandonate specifice fiecarei regiuni si fiecarei culturi.

“Pentru noi, romanii, subiectul are o rezonanta speciala, fiindca noi stim – poate  cel mai bine dintre toti europenii – cat de putin sustinuti sunt micii producatori. Ei sunt victimele agriculturii moderne si adesea metodele lor sunt considerate invechite, depasite, lipsite de productivitate. Uitam ca ei folosesc metode traditionale, aplica retete unice in Europa si – refuzand sa produca alimente ‘de serie’ – obtin produse de o calitate aparte”, a declarat Daciana Sarbu. “Sigur ca, in cazul Romaniei, acest refuz al  modernizarii e mai degraba fortat de lipsa resurselor, insa agricultura ‘de subzistenta’ creeaza si produse pe care europenii le considera foarte valoroase”, a subliniat eurodeputata, subliniind ca incapacitatea agriculturii romanesti de a se europeniza poate fi transformata, in multe cazuri, intr-un avantaj: “Fie ca vorbim de stanele traditionale sau de gradinile de cativa metri patrati, micii producatori obtin alimente mai naturale, mai „curate” si mai savuroase decat cele care se gasesc pe rafturile supermarketurilor, iar acest lucru trebuie inteles si sustinut de forurile europene, nu descurajat”.

Daciana Sarbu a realizat recent in Parlamentul European un raport in care pledeaza pentru un suport mai puternic acordat micilor producatori agricoli, in cadrul unei politici agricole comune mai echitabile, pentru venituri decente agricultorilor, precum si pentru incurajarea agriculturii traditionale si a productiei bio. Eurodeputata este raportorul Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European pe tema rolului Agriculturii in asigurarea securitatii alimentare.

Daciana Sarbu, europarlamentar, a participat marti la Bruxelles la un eveniment al Euro-Toques – comunitatea europeana a bucatarilor – dedicat producatorilor agricoli locali si nevoii de sprijinire a acestora, care a avut loc in Parlamentul European.

Participantii la eveniment au subliniat rolul esential jucat de producatorii locali in asigurarea de alimente proaspete si sanatoase pentru comunitati, solicitand programe europene concrete pentru sustinerea si dezvoltarea pietelor locale. S-a insistat, in acelasi timp, asupra nevoii redescoperirii produselor abandonate specifice fiecarei regiuni si fiecarei culturi.

“Pentru noi, romanii, subiectul are o rezonanta speciala, fiindca noi stim – poate  cel mai bine dintre toti europenii – cat de putin sustinuti sunt micii producatori. Ei sunt victimele agriculturii moderne si adesea metodele lor sunt considerate invechite, depasite, lipsite de productivitate. Uitam ca ei folosesc metode traditionale, aplica retete unice in Europa si – refuzand sa produca alimente ‘de serie’ – obtin produse de o calitate aparte”, a declarat Daciana Sarbu. “Sigur ca, in cazul Romaniei, acest refuz al  modernizarii e mai degraba fortat de lipsa resurselor, insa agricultura ‘de subzistenta’ creeaza si produse pe care europenii le considera foarte valoroase”, a subliniat eurodeputata, subliniind ca incapacitatea agriculturii romanesti de a se europeniza poate fi transformata, in multe cazuri, intr-un avantaj: “Fie ca vorbim de stanele traditionale sau de gradinile de cativa metri patrati, micii producatori obtin alimente mai naturale, mai „curate” si mai savuroase decat cele care se gasesc pe rafturile supermarketurilor, iar acest lucru trebuie inteles si sustinut de forurile europene, nu descurajat”.

Daciana Sarbu a realizat recent in Parlamentul European un raport in care pledeaza pentru un suport mai puternic acordat micilor producatori agricoli, in cadrul unei politici agricole comune mai echitabile, pentru venituri decente agricultorilor, precum si pentru incurajarea agriculturii traditionale si a productiei bio. Eurodeputata este raportorul Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European pe tema rolului Agriculturii in asigurarea securitatii alimentare”.

3 gânduri despre „La intalnirea Euro-Toques – comunitatea europeana a bucatarilor

  1. Cum incurajati d-vs micii producatori agricoli din
    Romania sa acceseze fonduri europene ?

    De cate ori ati discutat cu ministrul Agriculturii si Dezvoltarii rurale in cazul PAC pilonul II ?

  2. @ Catalin: organizez periodic seminarii de training pentru scrierea de proiecte europene, intalniri cu sindicatele agricole, discutii la Bruxelles si evenimente cu producatorii agricoli. Dar cred ca veti fi de acord cu mine ca adevarata munca de sprijinire a oamenilor sa atraga fonduri nu poate fi facuta decat de autoritatile nationale din domeniu, care au toate mijloacele la dispozitie (ca sa nu mai vorbim de obligatia de a face acest lucru).
    Din perspectiva mea, ca membru in Comisia de Agricultura, dar si in cea de mediu, ma bucur ca Pilonul II va include finantare pentru mentinerea biodiversitatii – aici se pot gasi ajutoare pentru micii agricultori! – dar si pentru combaterea schimbarilor climatice prin rotatia culturilor, sau utilizarea de tehnologii de captare a CO2 – din nou, surse de finantare care pot fi accesibile producatorilor nostri.
    Personal, consider ca bugetul in pilonul II ar trebui sa fie mai mare, tocmai pentru a a avea disponibile fonduri mai mari pentru astfel de instrumente „de nisa”, care pot conta enorm pentru fermele mici. De altfel, in raportul pe care l-am facut in numele Comisiei AGRI am cerut Comisiei Europene includerea de instrumente specifice pentru sprijinirea agriculturii bio, agriculturii la scara mica si agriculturii traditionale.
    Si un gand de final. Rolul meu este sa actionez la Bruxelles, prin instrumentele pe care le am la dispozitie. Discutiile cu ministrul Agriculturii nu-i vor schimba acestuia agenda sau prioritatile. Va ofer si un argument concret: in iunie am invitat la Bucuresti Comisia AGRI si, printre altele, am organizat si un seminar, asezand la aceeasi masa membrii acestei comisii si pe ministrul Agriculturii de atunci. Au existat atunci, dinspre oficialii europeni, o multime de sfaturi, critici (unele foarte dure), idei, indemnuri ca Romania sa se implice serios in negocierea PAC. Credeti ca au avut vreun efect?!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s