Din nou despre directiva sezonierilor

„Europarlamentarii PSD Daciana Sarbu si Catalin Ivan au cerut Comisiei Europene si Consiliului UE sa imbunatateasca legislatia privind muncitorii sezonieri, pornind de la cazurile recente ale romanilor tratati ca sclavi in Cehia si Marea Britanie.

Eurodeputatii au adresat forurilor europene o interpelare prin care solicita reglementarea drepturilor muncitorilor sezonieri printr-o directiva speciala, care sa impiedice abuzurile la care sunt supusi acestia in prezent.

Daciana Sarbu si Catalin Ivan au sugerat, in acelasi timp, Consiliului UE crearea de mecanisme de control interstatale pentru a monitoriza situatia sezonierilor.

“200 de romani au ajuns in Cehia cu promisiunea ca vor primi 750 de euro pe luna muncind in agricultura, dupa care s-au trezit prizonieri, primind doar un euro pe luna sau chiar nimic. Politia britanica a descoperit copii romani care erau fortati sa lucreze intr-o ferma, de dimineata pana seara, fara a primi mancare sau apa. In ultimii ani am urmarit cu mare atentie problemele cu care se confrunta sezonierii si aceste abuzuri nu sunt exceptii, ci tind sa devina regula”, afirma deputatii.

“Am vazut cum arata conditiile de munca si de viata ale muncitoarelor romance din Spania, de la culturile de capsuni, si le-am ascultat vorbind despre experientele lor. Aproape toate implica retele de trafic de munca, promisiuni neonorate ale angajatorilor, contracte nerespectate, conditii inumane de lucru. Aceasta realitate trebuie sa se schimbe, cat mai rapid, iar forurile comunitare trebuie sa intervina acum, cu reguli clare si o aplicare ferma a acestora”, adauga Daciana Sarbu.

Europarlamentarii au desfasurat mai multe actiuni pe tema drepturilor sezonierilor, organizand o delegatie de lucru europarlamentara in Spania, dar si un seminar la Bruxelles dedicat acestui subiect, precum si o expozitie de fotografie menita sa sensibilizeze reprezentantii institutiilor comunitare cu privire la situatia sezonierilor. De asemenea, cei doi eurodeputati s-au adresat in mai multe randuri autoritatilor europene pentru reglementarea situatiei, demersurile lor fiind sustinute si de sindicate agricole din Uniunea Europeana”.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.