Politica Agricola Comuna are nevoie de proceduri mai simple pentru fermieri

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, membru in Comisia de Agricultura si Dezvoltare rurala (AGRI) a PE, a solicitat Comisiei Europene simplificarea birocratiei specifice Politicii Agricole Comune, in beneficiul fermierilor.

Adresandu-se plenului Parlamentului European de la Strasbourg, eurodeputata a atras atentia ca, desi la nivel european se vorbeste de mai mult timp despre nevoia de a simplifica aceste proceduri, totusi producatorii agricoli se lovesc in continuare de probleme administrative atunci cand acceseaza fonduri sau cand trebuie sa aplice legislatia europeana.

„Multi fermieri din tara mea se plang ca nu sunt bine informati, ca le este greu sa inceapa o activitate in acest sector sau ca este foarte dificil sa acceseze fonduri in domeniul agricol”, a subliniat Daciana Sarbu, atragand atentia ca nu numai Comisia Europeana, ci si statele membre trebuie sa ia masuri urgente de simplificare a birocratiei legate de  Politica Agricola Comuna.

„Cred ca este esential ca implementarea, in statele membre, a legislatiei europene din domeniul agricol sa se faca in asa fel incat agricultorii sa nu fie descurajati, ci incurajati sa continue practicile agricole”, a afirmat Daciana Sarbu.

Eurodeputata a vorbit si despre prioritatea ca executivul comunitar sa incurajeze statele sa utilizeze mai eficient tehnologiile informatiei, pentru o mai buna informare a agricultorilor, dar si pentru reducerea sarcinilor administrative cu care se confrunta acest sector.

Daciana Sarbu si-a exprimat speranta ca noua politica agricola comuna sa fie „mai simpla, mai transparenta si mai echitabila”’.

6 gânduri despre “Politica Agricola Comuna are nevoie de proceduri mai simple pentru fermieri

 1. Vă vorbeam cu puţin timp în urmă de biberoane toxice pentru copii (bisfenol A). Aud că deja există o măsură a AESA pentru interzicerea lor. Ce pot să spun, sunt un cetăţean mulţumit. 😀 În scurt timp problema pe care am semnalat-o a fost rezolvată.

 2. @ Daciana Sârbu
  Există o preocupare în cadrul Comisiei de Agricultura şi Dezvoltare rurala (AGRI) a PE pentru schimbarea tehnologiilor agricole ca urmare a modificării climatice?

 3. Intr-adevar e nevoie de un sprijin in favoarea agricultorilor si de o schimbare in domeniul legislatiei. E pacat sa nu profitam de potentialul agricol al Romaniei. Din pacate multi fermieri nu au posibilitatea financiara necesara si de aceea accesul mai usor la fonduri de dezvoltare este solutia optima.

 4. @ Bibliotecaru: Nu doar in Comisia AGRI, ci si in Comisia Europeana se discuta chiar foarte mult despre schimbarile climatice si nevoia de adaptare a agriculturii, in noua PAC s-a propus chiar finantare din Pilonul II pentru adaptarea la schimbarile climatice, care automat implica inovatii in tehnologiile folosite in agricultura.
  Chiar in raportul pe care l-am realizat pentru Comisia AGRI au fost o serie de amendamente care cereau mai multe investitii in inovatie si cercetare pentru adaptarea la schimbarile climatice.
  Amendamentul de compromis in raport suna asa: „subliniem importanta promovarii trainingului profesional, a accesului la educatie, a transferului de cunostinte si de expertiza in sectorul agricol; reiteram nevoia unei abordari coordonate intre PAC si alte politici pentru a facilita accesul la cercetare si inovare in agricultura”.

 5. @ Daciana Sarbu
  Mă scuzaţi că insist… dar chiar sunt interesat de subiect.

  Pe lângă training există însă şi o cercetare care să conducă la soluţii pentru 2020, 2050 sau 2100?

  În România observ fenomenul de deşertificare, Primăvara şi Toamna încep să nu mai existe, inundaţii, radiaţii… Schimbarea climatică conduce la nevoia de alţi hibrizi, eventual altfel de producţie agricolă, poate perdele de protecţie pentru cultura mare, sere, alt concept pentru industria alimentară…
  Institutele de cercetare agro-zootehnice româneşti se desfiinţează pentru a deveni spaţii de dezvoltare imobiliară… tocmai acum când este mai multă nevoie de ele. Din acest motiv nu mai am o speranţă reală din partea cercetării româneşti, sper şi eu că există o cercetare europeană care să ne spună şi nouă ce facem…
  Aceasta era întrebarea, există? Avem o şansă ca peste câteva decenii să se mai facă agricultură în România?

 6. @ Bibiotecaru: Dupa cum spuneam, inclusiv in raportul meu au existat amendamente care au solicitat expres investitii in inovatie si cercetare pentru adaptarea la schimbarile climatice. Raportul a fost deja adoptat de Comisia AGRI si urmeaza sa fie votat in plen in ianuarie.
  Preocuparea exista, dezbateri si propuneri exista si vom avea o imagine mai clara despre ceea ce se va realiza efectiv dupa ce se vor lua toate deciziile in privinta PAC.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.