Prima dezbatere publica despre Rosia Montana cu participarea opozantilor si sustinatorilor proiectului, la Bruxelles

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a organizat ieri la Bruxelles, impreuna cu fundatiile Europa Nostra si Pro Patrimonio, in premiera, o audiere publica pe tema proiectului minier de la Rosia Montana la care au participat atat reprezentati ai Rosia Montana Gold Corporation cat si opozanti ai proiectului. Pentru prima data, ambele parti au avut ocazia sa-si prezinte in mod deschis argumentele.

Fiind unul dintre oamenii politici care s-au pronuntat cel mai frecvent – prin actiuni si prin mesaje – impotriva proiectului minier, Daciana Sarbu si-a reafirmat opozitia fata de aceasta initiativa, citand motive legate de perspectiva distrugerii comunitatii locale, a mediului, precum si a patrimoniului cultural si istoric. Eurodeputata a subliniat ca din dezbaterea publica de pana acum a subiectului au lipsit deschiderea, transparenta si onestitatea, investitorii preferand publicitatea platita si monologul in locul unui dialog sincer cu adversarii ideii. „La Rosia Montana e nevoie rapida de investitii, dar cu efect pe temen lung; e nevoie de dezvoltare, dar sustenabila si cu rezultate durabile; e nevoie de locuri de munca, dar de cat mai multe si destinate localnicilor, nu specialistilor straini”, a afirmat Daciana Sarbu.

Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a evidentiat, la randul sau, faptul ca proiectul minier nu este unul in interes public si nici nu creeaza dezvoltare sustenabila; desi efectele asupra mediului ar fi devastatoare, numarul slujbelor create ar fi foarte mic, mina urmand sa distruga, in acelasi timp, situri arheologice de o valoare inestimabila.

Majoritatea participantilor la dezbatere au criticat lipsa de transparenta a investitorilor, care au refuzat constant sa ofere publicului detalii privitoare la contractul cu statul roman, ascunzand astfel informatii precum valoarea reala a proiectului sau asigurarea acestuia.

Specialistii invitati au criticat, in acelasi timp, afirmatiile folosite pentru promovarea acestuia, geo-chimistul Robert Moran (din SUA) subliniind ca nu exista proiecte miniere care genereaza dezvoltare pe termen lung si sustenabilitate.

Au fost detaliate, de asemenea, resursele alternative autentice care pot regenera regiunea, aducand locuri de munca si prosperitate pe termen lung.

Biologul si conservationistul Andrew Jones (din Marea Britanie) a facut o prezentare ilustrata a unicitatii florei din regiune, subliniind ca aceasta beneficiaza de o resursa valoroasa din punct de vedere turistic – peisajul unic, alaturi de plantele rare.

Serban Cantacuzino, presedintele fundatiei Pro Patrimonio, a adresat companiei RMGC o serie de intrebari, legate inclusiv de evolutia proiectului in fata posibilitatii ca masivul Carnic sa fie inclus in patrimoniul UNESCO.

Zsolt Visy, presedintele pentru Europa al ICOMOS (International Committee on Archaeological Heritage Management) a afirmat ca regiunea indeplineste mai multe criterii pentru a fi inclusa pe lista obiectivelor protejate UNESCO, demontand argumente contrare invocate recent de tabara RMGC.

O prezenta inedita la discutie a fost o profesoara de latina din Belgia, care a marturisit ca an de an isi aduce copiii in vacanta pentru a vizita galeriile romane.

Adrian Gligor, reprezentantul RMGC, a citat exemplul exploatarii miniere Waihi din Noua Zeelanda pentru a ilustra bunastarea regiunii din jurul unei mine, dar exemplul sau a fost demontat de un jurnalist; acesta a amintit un studiu ce demonstreaza ca populatia din zona respectiva este foarte afectata de boli, iar zona este depopulata.

Daciana Sarbu este membru in Comisia de Mediu a Parlamentului European, iar in primavara acestui an a fost coautoarea, din partea grupului socialist, a rezolutiei privind  interzicerea cianurilor in minerit, adoptata cu majoritate de voturi de Parlamentul European”.

Anunțuri

2 comentarii

  1. Sa speram ca Rosia Montana va ramane asa cum este acum. Saraca, verde, cu viata si frumoasa. Cred ca cei care vor distruge asezarea vor plati cu blestemul naturii generatii si generatii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s