Companiile miniere trebuie sa-si asume costul accidentelor provocate prin activitatea lor

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a depus la Bruxelles o declaratie scrisa care solicita obligativitatea ca operatorii din industria extractiva sa-si asume costurile accidentelor provocate prin activitatea lor. Eurodeputata, membru in Comisia de Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara din PE, a realizat si depus declaratia scrisa alaturi de alti patru europarlamentari – José Bové (Franta), Chris Davies (Marea Britanie), János Áder si Csaba Sándor Tabajdi (Ungaria).

In text, deputatii cer Comisiei Europene sa modifice Directiva privind raspunderea pentru mediul inconjurator astfel incat sa oblige operatorii din industriile extractive sa incheie asigurari care sa reflecte costul accidentelor potentiale; in acest fel, chiar si in situatia insolventei, companiile raspunzatoare pentru accidente ar fi capabile sa acorde compensatii pentru efectele acestora.

De asemenea, declaratia urmareste instituirea unor controale periodice, obligatorii si independente ale masurilor de prevenire a accidentelor, astfel incat riscul accidentelor sa scada si eventualele amenintari sa fie sesizate in timp util.

Declaratia scrisa vine ca urmare a accidentului din aceasta toamna din Ungaria, cand un rezervor de deseuri rezultate din procesul de prelucrare al aluminiului s-a fisurat, revarsand noroi toxic asupra mai multor localitati si contaminand mai multe rauri, cu efect inclusiv asupra Dunarii pe teritoriul romanesc.

“In octombrie, in Ungaria, foarte multi oameni au avut de suferit si unii chiar si-au pierdut viata, dar firma in cauza nu si-a asumat responsabilitatea. Acum zece ani, la Baia Mare, a avut loc un accident ecologic ale carui daune au fost suportate de statul roman. Greselile acestor companii ajung sa fie platite din buzunarul contribuabilului. Aceasta situatie nu mai poate continua”, subliniaza Daciana Sarbu. “E raspunzator si statul daca nu reuseste sa impuna respectarea regulilor, dar evident ca vina cea mai mare apartine companiilor care fac posibile aceste accidente prin activitatea lor, ignorand sau speculand reglementarile in vigoare”, adauga eurodeputata, subliniind importanta instituirii unor controale independente ale sistemelor de siguranta ale acestor operatori.

In urma catastrofei ecologice din Ungaria de la inceputul lunii octombrie, Daciana Sarbu s-a adresat in mai multe randuri Comisiei Europene, solicitand monitorizarea tuturor depozitelor de deseuri toxice provenite din minerit de pe teritoriul UE, eforturi integrate pentru protejarea populatiei in caz de accident, precum si revizuirea legislatiei privitoare la industria extractiva, pentru a reduce riscul accidentelor.

Daca declaratia va fi semnata de jumatate plus unu din membrii Parlamentului European, aceasta va ajunge pe masa Comisiei”.

Anunțuri

Un comentariu

 1. Industria extractivă nu este decât un vârf de lance în pericolul care pândeşte…

  De exemplu, şi nu unicul exemplu… În ultimul timp au existat câteva accidente la Rafinăria Petromidia. Martie 2007, iunie 2008, octombrie 2009, noiembrie 2009, noiembrie 2010… 9 sau 10 victime, din ceea ce îmi amintesc. Pe lângă aceste evenimente importante, cu pagube materiale şi victime, sunt poate zeci de evenimente care pot degenera dar nu sunt cunoscute de presă.

  Prin 2006 cunoscusem pe internet o doamnă care muncea la Petromidia. Spunea că fiecare schimb putea fi ultimul. Reducerile masive de personal practic făcea imposibilă susţinerea unui caz de avarie şi, de aceea, la fiecare avarie puteau fi pierderi de vieţi omeneşti sau, în urma unui accident cu adevărat grav,… nici nu-mi vine să mă gândesc ce ar putea aduce un accident cu adevărat grav întregii zone.

  Doamnă Daciana Sârbu,
  Personal eu cred că toate aceste companii pornesc de la faptul că accidentele nu reprezintă altceva decât nişte victime din rândul unei forţe de muncă ce poate fi uşor înlocuite. Compania nu se gândeşte la binele oamenilor, la poluare, la construcţia zonei, la fericirea cetăţenilor, pentru ei totul este contabil, structurat în conturi, venituri cât mai mari şi cheltuieli cât mai mici.

  Responsabilitatea ar trebui să înceapă cu respectarea cu stricteţe a condiţiilor de securitate, asta însemnând inclusiv angajarea unui număr suficient de salariaţi. Gândiţi-vă de câte ori se întâmplă ca cel care ar trebui să verifice condiţiile de siguranţă să aibă un comportament incorect, adică se face că nu vede nimic pentru că primeşte o sfântă şpagă. Personal nu cred că astfel de lucruri se vor rezolva prin legi, regulamente, standarde, protocoale… Cât timp există nişte funcţionari coruptibili, totul este o dulce încălcare a oricăror principii pentru a gusta plăcerea banului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s