Despre directiva „plantelor medicinale”

Exista – pe buna dreptate – un interes tot mai mare pentru problema plantelor medicinale si cum va fi afectat accesul romanilor la produsele derivate, potrivit reglementarilor europene. Iata cateva clarificari utile despre Directiva care a generat aceste controverse.
 
E vorba despre Directiva Medicamentele traditionale din plante si reglementarea pieței de produse medicinale bazate pe plante.
 
Inainte de intrarea in vigoare a directivei mai sus mentionate, in 2004, folosirea plantelor medicinale nu era reglementata in UE, fapt ce implica riscuri mari, prin comercializarea unor produse, chiar daca ele nu se incadrau in aceasta categorie.

De aceea, produsele medicale pe baza de plante au devenit o preocupare europeana. Au existat cazuri in care s-a descoperit ca unele medicamente au continut redus de plante medicinale, ca au in compoziția lor metale grele, substante medicale nedeclarate sau plante toxice.

Acestea fiind date, a devenit absolut necesara reglementarea acestui sector pentru a impiedica vanzarea de produse ce pot fi daunatoare, sau pentru a preveni vanzarea de produse halucinogene dar si pentru a justifica proprietatile curative prin verificari stiintifice. De remarcat inclusiv problema uriasa a asa-numitelor etnobotanice, care sunt consumate – si afecteaza – foarte multi tineri romani.
 
Nu intra in discutie ca plantele medicinale sa devina ilegale in UE incepand cu aprilie 2011.

Ceea ce directiva va impune va fi ca plantele medicinale sa treaca printr-o procedura de autorizare organizata de catre Agentia Europeana pentru Medicamente, in vederea verificarii sigurantei si standardelor de calitate.

Directiva nu va afecta alte produse, ea va acoperi doar segmentul de medicamente pe baza de plante medicinale.
 
Lipsa de reglementare a acestui domeniu genera pericole enorme pentru cetateni, fiindca nu exista garantia ca produsul continea exact ce scria pe eticheta. Mai mult, aceeasi lipsa de reglementare deschidea calea larga pentru abuzuri – comercializarea sub denumirea de produse din plante medicinale a unor compusi toxici sau periculosi pentru sanatate.

Cred ca toti ne dorim sa avem certitudinea ca produsele medicale pe baza de plante sunt sigure, contin ceea ce se pretinde ca ar contine si ca au efectele scontate.

Reclame

6 gânduri despre “Despre directiva „plantelor medicinale”

 1. Am căutat şi eu pe net acum ceva timp ce este cu
  etnobotanicile. Am descoperit că aceste etnobotanice erau
  îngrăşăminte pentru flori… Nu ştiu dacă toate sunt de acest tip,
  dar cele pe care le-am găsit eu pe net erau. Dacă ele se
  comercializează astfel, cum anume se pot interzice şi ce folos este
  controlul păpădiei sau a izmei… Este aceiaşi problemă ca şi cu
  aurolacul. Se poate folosi pentru a vopsi, de exemplu, o ramă de
  tablou… sau se poate „trage la punga”. Nu se poate elimina sursa
  de vopsire a tabloului doar pentru că unii îl inhalează. Ar fi
  absurd. Interesant este că nimeni nu-şi pune problema să elimine
  motivaţiile tinerilor de a se droga, toată lumea se concentrează pe
  problematica eliminării drogurilor. Este însă evident că drogurile
  există şi consumul de droguri creşte dintr-un motiv anume.

 2. Stimata doamna,
  Cu tot respectul, afirmatiile Dvs. nu se incadreaza in limitele admise ale decentei. Faceti afirmatii fara sa le sustineti cu probe concrete. Pentru cei ce va urmaresc, ar fi util sa stie cam care sunt acele cazuri in care s-au descoperit metale grele sau alte substante medicinale nedeclarate sau plante toxice. Si daca chiar s-au descoperit astfel de cazuri, legislatia existenta nu era suficienta?
  Tot pe aceeasi linie, continuati pe tema riscurilor enorme la care ne supunem utilizand medicamente traditionale, fara sa ne aduceti la cunostinta nici un risc, mare sau mic.
  Mai departe, ne spuneti ca nu este vorba de o interdictie, ci de autorizarea acestor medicamente traditionale. Pe banii cui, stimata doamna? Cine suporta costurile aferente autorizarii? Producatorii de medicamente traditionale din ierburi nu sunt de talia lui GlaxoSmithKline sau Pfizer (vedeti ce spagi a dat Pfizer in Nigeria), ci mult mai mici si cu resurse limitate. Mai mult, unele medicamente nu sunt de origine din Europa. Ce ati vrea, sa plateasca indienii si chinezii Uniunii autorizarea? Bineinteles ca nu o vor face, iar atunci ginsengul va fi vandut pe sub mana, la cu totul alte preturi.
  In ceea ce priveste etnobotanicele, sa va exprimati parerea dupa ce veti cere clarificari EBA, pentru sprijinul „deosebit” pe care l-a acordat acestei categorii de substante.
  Nimeni nu afirma ca o forma de control nu ar trebui sa existe, dar aceasta, oricare ar fi ea, nu trebui sa impieteze asupra drepturilor fundamentale ale omului si sa nu creeze monopoluri pe o piata si asa din ce in ce mai monocolora.
  Multumesc pentru atentie si amabilitatea de a publica aceste randuri!

 3. Stimate domn, observati, va rog mult, ca nu m-am pronuntat nici in favoarea, nici impotriva acestor reglementari.
  Am prezentat strict argumentele folosite de forurile europene in favoarea acestei legislatii.
  Evident, nu am participat la elaborarea acestie legislatii si nici nu ma pronunt cu privire la efectele sale, deoarece nu am suficienta informatie pentru a le evalua.
  Intentia mea a fost aceea de a oferi putina informatie (oficiala) in plus pe un subiect de care, pe buna dreptate, este interesata foarte multa lume; am sesizat ca exista un deficit de informatie si am dorit sa ajut in acest sens. Atat.

 4. Aaa, atunci m-am inselat eu, crezand ca sustineti directiva… Pai, daca asa stau lucrurile, va ajut eu sa informati cititorii (sa micsorati deficitul de informatie):

  Textul directivei poate fi gasit aici:
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32004L0024:RO:HTML

  Daca cumva vreunul dintre cititori vrea sa isi declare pozitia impotriva directivei, o oate face semnand petitia aici:

  http://www.gaia-health.com/articles301/000315-romanian.shtml

  Sunt sigur ca Dvs. puteti mai mult decat atat!
  Cu respect,

 5. Sunt milioane de romani (chiar 22 de milioane , daca mai sunt atatia) care SE DECLARA IMPOTRIVA UNEI DIRECTIVE SPRE INTERZICEREA FOLOSIRII LIBERE A PLANTELOR MEDICINALE!!
  Lucrurile acestea care afirma ca exista concentratii de metale grele in compozitia unor suplimente alimentare /plante medicinale sunt false. Nu exista absolut nici o dovada in acest sens.
  Plantele etnobotanice nu au nici o legatura cu plantele medicinale. Acestea sunt substante produse in laborator si raspandirea lor pe piata , producand efectele care se stiu , reprezinta doar un pretext perfid pentru a interzice plantele care de sute de ani reprezinta o sursa de echilibrare a sanatatii ,FARA NICI UN EFECT ADVERS
  Faptul ca se vrea interzicerea folosirii lor, sau autorizarea care se va face PE BANI GREI, BLOCAND ACCESUL PRODUCATORILOR LA CONDITIILE DE AUTORIZARE, este o masura care se orienteaza clar impotriva omului.
  Se stiu de acum toate planurile UE si ale celorlalti despre exterminarea unui numar cat mai mare de populatie .
  Suntem fortati sa ne vaccinam , sa folosim alimente din organisme modificate genetic, adica plastic ,etc.
  Ceea ce este grav, este ca Romania a fost aleasa si vanduta pentru a servi drept cobai .. ESTE ULUITOR CUM UN POPOR INTREG ESTE VANDUT PENTRU A FI EXTERMINAT . Prezenta dvs in PE ar fi trebuit sa va faca sa va aparati natia, sa va faceti auzita vocea, dvs . si altii … Problema este ca multi care -zice-se ne reprezinta interesele , ne semneaza sentinta la moarte…
  Oare nu toti oamenii au constiinta????

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.