Paradisul in pericol„Intre 1 si 3 februarie, Parlamentul European gazduiește expoziția de fotografie Delta Dunarii, paradisul in pericol, o inițiativa a europarlamentarului Daciana Sarbu, impreuna cu Asociatia Salvati Dunarea si Delta si WWF.

Prin intermediul evenimentului, organizatorii amintesc publicului ca Delta Dunarii este o valoare naturala a Europei și totodata a patrimoniului natural universal , nu doar o chestiune financiara, care implica Romania și Ucraina.

In ultimii 20 de ani, greselile din vremea comunismului (lucrari de desecare si indiguire, pentru practicarea agriculturii intensive, care au scos din circuitul natural 20% din zonele umede) nu au fost reparate, lucru care a afectat nu doar natura, ci si comunitatile locale. In prezent, mai bine de 50 000 de hectare – foste lacuri si canale desecate ce au fost date in concesiune anumitor companii si investitori din exteriorul Deltei, care nu aduc niciun beneficiu pentru oamenii din zona sau pentru natura- pot fi redate Deltei prin lucrari de reconstrucție ecologica.

Am fost unul dintre initiatorii declaratiei scrise care cerea, practic, forurilor europene sa creeze o strategie dedicata Dunarii si Deltei, iar ulterior chiar am invitat doua comisii europarlamentare (de Mediu și Dezvoltare regionala) la Tulcea, ca sa vada, la fața locului, frumusetea care trebuie protejata. Acum am adus imaginea aceleiasi frumuseti, dar si a pericolelor care o ameninta, chiar la Bruxelles, sub ochii institutiilor europene. Sper ca semnalul nostru sa fie inteles„, a declarat Daciana Sarbu, MEP, membru in Comisia de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara a Parlamentului European.

„Trebuie sa ințelegem ca Delta Dunarii ne pune la dispoziție o serie de beneficii – surse de hrana și de apa dulce, cai navigabile, potențial pentru turism. Or toate acestea nu pot fi furnizate pe termen lung, daca Delta nu este gestionata integrat, daca nu-i oferim nimic in schimb, daca nu vom fi capabili sa controlam braconajul și dezvoltarea haotica a turismului și daca nu avem o viziune despre cum ar trebui sa arate aceasta zona in 10 ani de zile : o adevarata rezervație a biosferei și nu un spațiu dedicat vanatorii și pescuitului, acoperit de ciment și de gunoaie. Pentru ca acesta este viitorul Deltei care se contureaza in prezent`, a declarat Cristian Tetelea, Manager de Programe- Bazinul Dunarii in cadrul WWF.

Starea actuala a Deltei este reflectata de expoziția cu nume ilustrativ –„Delta Dunarii, paradisul in pericol”. Cele 30 de imagini expuse la Parlamentul European invita publicul sa descopere frumusețea și unicitatea Deltei, prin ochii a 4 fotografi romani pasionați de natura : Dan Dinu, Iliuța Goean, Helmut Ignat și Daniel Petrescu, fara a permite, insa, crearea unei imagini idilice a acestei regiuni, așa cum este, in general, prezentata și promovata Delta.

Organizatorii expoziției și-au propus sa redea o imagine reala a Deltei Dunarii din zilele noastre, ce pune in antiteza natura salbatica și satele tradiționale de pescari cu dezvoltarea haotica a turismului, vanatoarea ilegala și alte presiuni aduse astfel in atenția opiniei publice.

In perspectiva Asociației Salvați Dunarea și Delta și a WWF, provocarea majora in gestionarea Deltei Dunarii este concilierea intereselor de conservare cu cele de dezvoltare economica. In Rezervația Biosferei Delta Dunarii exista o structura complicata a responsabilitatilor pe diferite domenii de activitate, fapt care ingreuneaza insasi colaborarea autoritatilor locale responsabile de gestionarea Deltei.

O viziune comuna pentru concilierea intereselor de conservare cu cele economice, acceptata și susținuta de toți factorii de interes, ar putea fi o soluție pentru problemele cu care inca se confrunta astazi Delta Dunarii:

• Intarzierea lucrarilor de reconstrucție ecologica. Reconstructia ecologica a Deltei este o solutie necesara mentinerii proceselor naturale ale Deltei Dunarii, benefica pentru conservarea pe termen lung a sistemului deltaic și dorita de comunitațile locale. Deși reprezinta obiectivul prioritar al Planului de Management al ARBDD, reconstrucția ecologica a terenurilor degradate neproductive nu se realizeaza, din cauza intereselor divergente ale institutiilor locale, dar si a situatiei proprietatilor sau concesiunilor paguboase.

• Pescuitul intensiv si braconajul au condus la diminuarea resursei piscicole a Deltei. Desi Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura a modificat legea pescuitului, introducand noi reguli pentru aceasta activitate in Delta Dunarii, inclusiv interzicerea pescuitului cu setca, iar pescuitul speciilor de sturioni este interzis pe o perioada de zece ani, operatiunile institutiilor de control si ale justitiei sunt ineficiente in a asigura respectarea legii.

• Turismul: dezvoltarea haotica din ultimii ani a turismului reprezinta o amenintare tot mai mare la adresa biodiversitatii Deltei, iar aceasta tendinta continua sa creasca. Comunitatile locale nu beneficiaza de pe urma dezvoltarii turistice, ci din contra, se simt ignorate de investitiile realizate de intreprinzatori. Resursele naturale ale Deltei trebuie sa reprezinte sursa de venituri pentru locuitorii ei, singurii care au respecta valorile deltaice si care pot contribui la conservarea biodiveristatii.

• Transformarea plajelor si in special a grindului Chituc, prin amenajarea unor statiuni turistice, are un impact major asupra habitatelor plajelor litorale elemente unice in Europa. Asemenea planuri imobiliare pentru amenajarea de statiuni turistice incalca atat prevederile Directivelor Uniunii Europene privind conservarea biodiversitati, cat si statutul de rezervatie a biosferei, patrimoniu UNESCO.

De altfel, Comisia Europeana a solicitat, recent, Romaniei sa se ocupe de aspectele necorespunzatoare ale protectiei mediului natural din zona Sulinei si a Deltei Dunarii, Comisia fiind preocupata de procedurile deficitare de evaluare a impactului potential al dezvoltarii turismului in aceasta zona care face parte din reteaua europeana de arii protejate Natura 2000. Daca in termen de doua luni autoritatile nu informeaza Comisia cu privire la masurile luate in vederea asigurarii respectarii legislatiei UE in materie, Comisia poate transmite cauza Curtii Europene de Justitie.

„Dezechilibrul componentelor dintr-o biosfera cum este Rezervația Delta Dunarii, cea mai importanta zona umeda a Europei din punctul de vedere al biodiversitații, poate duce la un dezastru al lanțului trofic și chiar al societaților umane deltaice. Expoziția iși propune unul dintre ultimile semnale de alarma, inainte de a se isca fenomene ireversibile in acest colț de rai. Economicul nu trebuie sa subjuge industrial biodiversitatea, ci trebuie sa armonizeze durabil natura și oamenii. Minunea din patrimoniul UNESCO este in pericol nu numai sa dispara sau sa se intoarca impotriva noastra, ci sa nu poata fi admirata decat in poze de catre copiii noștri”, a declarat Liviu Mihaiu, directorul Asociației Salvați Dunarea și Delta”.

Reclame

2 gânduri despre “Paradisul in pericol

  1. In timp ce voi vorbiti acolo – frumos, dar sunt numai vorbe care se uita in 3 zile – pe marginea soselei baietii vand icre negre si cega.

    Cine vrei sa aplice toate ideile frumoase ? Reprezentantii legii in romania (cu r mic) ? Vorba aceea celebra deja: hai ma lesi ? Eu sunt primii care cer icre, peste si rate braconate din Delta pentru burta lor si a celor din ministerele de la bucuresti (cu b mic).

    Daca tot a ajuns Liviu pe acolo, poate sa iti spuna direct adevarul; stie suficient de multe lucruri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.