„Sa intarim regulile si sa ne asiguram ca ele sunt respectate de toata lumea”

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, membru in Comisia de Mediu a Parlamentului European, a organizat la Bruxelles expozitia foto ‘Delta Dunarii – Paradisul in pericol’, desfasurata la sediul Parlamentului European in perioada 1-3 februarie 2011. Co-organizatorii expozitiei au fost Asociatia Salvati Dunarea si Delta si WWF. Vernisajul a avut loc miercuri, in prezenta unui numar mare de oaspeti (europarlamentari, functionari europeni, membri ai organizatiilor de mediu, jurnalisti), printre care s-a numarat si Jo Leinen, presedintele Comisiei de Mediu din PE.

Evenimentul a fost gandit ca un semnal adresat forurilor europene ca Delta Dunarii este un spatiu de o importanta inestimabila, care adaposteste un numar impresionant de specii de flora si fauna, dar care este grav amenintat in prezent de o dezvoltare haotica a turismului, de impactul negativ al pescuitului intensiv si al braconajului, de saracirea comunitatilor locale.

Daciana Sarbu, initiatoarea actiunii, a subliniat in mesajul sau ca Delta nu poate fi protejata cu adevarat decat prin aplicarea ferma a legilor. ‘Problema e simpla: avem o comoara si actiunile unora ii distrug frumusetea. Sa intarim regulile si sa ne asiguram ca ele sunt respectate de toata lumea. Practica e mult mai complicata decat teoria, dar daca ne pasa de soarta Deltei, nu avem nicio alta cale sa o aparam’, a subliniat eurodeputata.

Liviu Mihaiu, directorul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, a subliniat valoarea de patrimoniu a regiunii – a treia delta din lume ca biodiversitate si cea mai importanta de pe teritoriul european, adaugand: ‘Daca pana acum fotografiile pe care le prezentam despre Delta Dunarii erau de natura turistica, de pliant, aici si acum vrem sa aratam celor prezenti ca exista pericolul de a o distruge ireversibil’.

Cristian Tetelea, Manager de Programe – Bazinul Dunarii in cadrul WWF, a subliniat necesitatea unei viziuni clare asupra viitorului Deltei, a unui control strict al braconajului si a unei gestionari ferme a turismului, pentru ca Delta sa fie ‘o adevarata rezervatie a biosferei si nu un spatiu dedicat vanatorii si pescuitului, acoperit de ciment si de gunoaie’.

Jo Leinen, presedintele Comisiei de Mediu a Parlamentului European, s-a declarat, la randul sau, impresionat de bogatia de specii si frumusetea peisajului Deltei, pe care a vizitat-o, si a vorbit despre nevoia unei actiuni coordonate pentru protejarea acesteia.

Cele 30 de fotografii expuse la Parlamentul European au fost realizate de patru fotografi romani pasionati de natura: Dan Dinu, Iliuta Goean, Helmut Ignat si Daniel Petrescu, care au evitat perspectiva idilica asupra Deltei Dunarii, prezentand in schimb o viziune realista, care include si efectele negative resimtite deja asupra naturii si comunitatilor”.

Reclame

5 gânduri despre “„Sa intarim regulile si sa ne asiguram ca ele sunt respectate de toata lumea”

 1. Interesant un fenomen.

  Americanii au populat un râu cu crap fitofag chinezesc pentru a scăpa de planctonul ce dă apei un aspect de baltă…
  Chestiunea este că aceşti crapi au devenit o problemă de natura infestării. Americani au mii de tone de crap care ameninţă să omoare toată fauna din reţeaua de râuri a Americii. Ceva incredibil, râurile par îndesate cu crapi… Priveam reportajul şi nu-mi venea să cred… mă gândeam numai şi numai la câtă mâncare ar fi avut românii… Americanii prindeau acei crapi cu curent electric (metodă de braconare folosită şi în deltă) şi aruncau pur şi simplu zeci de tone de peşte.

  Motivul? Crapul în America nu se mănâncă, e considerat un peşte inferior.

  Rezultatul? Se pare că România va importa crapi din America.

  http://www.onearth.org/article/eating-asian-carp

  Concluzia mea este că delta se poate reface dacă este lăsată să se refacă.

  Nimic nu opreşte lumea afacerilor să facă ceva crescătorii de peşte care să suplimenteze nevoia de peşte a românilor. Unde există cerere, există şi afacere.

 2. Minunat, ma bucur sa aud si despre ceva bun in Romania, prea ne-am obisnuit sa fim pesimisti. Important e ca in spatele cuvintelor sa existe si cateva fapte.

 3. de bunavoie si nesiliti de nimeni, nu vor respecta regulile. stiti ce mi-a trecut prin cap? sa sesizez procuratura asupra unor aspecte de natura penala pe care guvernul si le asuma zilnic.
  adica : subminarea economiei nationale si legea sigurantei nationale.daca reusesc sa pun guvernul la inchisoare ca asa prevede legea, toate problemele mele s-au rezolvat

 4. si as mai dori sa va aduc la cunostinta un aspect surprinzator de care azi am luat cunostina. statutul agentului de pe strada. al politistului sau jandarmului pus sa ma pazeasca. sun extrem de pornita impotriva celor care au luat mita, dar pentru un singur politist onest si cred ca exista, este necesar sa se clarifice statutul lor. am aflat ca nu sunt angajati cu acte in regula in sensul ca nu au o fisa a postului,nu au carte de munca. daca guvernul este angajatorul; de ce nu clarifica aceste lucruri. e primul meu contact cu aceasta problema, dar nu vreau sa stiu ca din banii de impozit, statul nu plateste legal ca mie sa mi se asigure linistea.
  va rog sa aduceti in discutia senatului acest aspect. au si un regim care nu le permite sa faca observatii asupra conditiilor de munca. sunt militari si ordinele se executa nu se discuta. am vazut ca sunt multi care se impusca.daca are grade un astfel de om si da ordin ca o noapte intreaga sau o saptamana sa faca drepti si culcat tot plutonul, apoi sa iasa si sa -mi asigure mie ordinea in timpul unei manifestatii pasnice asa cum este cea de acum din bucuresti?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.