Am solicitat Comisiei Europene acces mai usor la credite pentru agricultorii romani

‘Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, membru in comisia pentru Agricultura și Dezvoltare Rurala din PE, a solicitat Comisiei Europene sa sprijine accesul la credite al agricultorilor din state precum Romania, pentru ca acestia sa poata fi competitivi pe piata europeana.

In cadrul interpelarii adresate CE, eurodeputata a subliniat ca, la nivelul Uniunii Europene, agricultorii din unele state membre pot beneficia de credite avantajoase pentru a-si finanta activitatile agricole, in timp ce in alte state membre, precum Romania, accesul la credite este foarte dificil, iar dobanzile sunt exorbitante. „Acest fapt duce la perpetuarea agriculturii cu doua viteze in UE, agricultorii din noile state membre neputand sa fie competitivi pe piata”, subliniaza Daciana Sarbu.

Eurodeputata solicita Comisiei Europene crearea, impreuna cu Banca Centrala Europeana, a unui fond special de creditare a agriculturii, de care sa poata beneficia toti agricultorii din UE.

In acelasi timp, forul european este indemnat sa impulsioneze statele membre sa asigure accesul agricultorilor la credite.

„Am pornit de la situatia celor mai multi agricultori romani, care simt acum ca nu au niciun ajutor din partea UE ca sa poata obtine venituri decente din munca lor. Fie ca vor sa-si cumpere un tractor sau sa treaca la productia bio, fie ca vor sa inceapa o afacere in domeniul agricol sau sa-si retehnologizeze ferma, acestia au nevoie de finatare. Numai prin facilitarea accesului la credite putem sa sustinem cu adevarat agricultorii, inclusiv pe cei mai defavorizati, si in acelasi timp sa eliminam decalajele dintre tarile cu agricultura puternica si noile state membre, precum Romania”, subliniaza Daciana Sarbu. Eurodeputata adauga ca noua Politica Agricola Comuna (PAC) trebuie sa fie mult mai echitabila: „Agricultorul din Romania trebuie sa aiba acces la aceleasi niveluri ale subventiilor si la aceleasi mecanisme de sprijin ca si cel din Spania sau Franta, iar acest principiu trebuie sa se regaseasca in noua PAC”.

In luna ianuarie, Parlamentul European a adoptat, cu o majoritate covarsitoare, raportul realizat de Daciana Sarbu pe tema rolului strategic al agriculturii in contextul securitatii alimentare. In cadrul raportului, eurodeputata a solicitat forurilor europene sa sustina, prin programe si fonduri speciale, agricultura traditionala, fermele mici, exploatatiile familiale si productia ecologica’.

Anunțuri

Un comentariu

  1. Accesul la credite este un lucru bun, dar dacă nu este dublat şi de capacitatea de a rambursa creditele, uşurinţa de acordare se poate întoarce împotriva fermierilor.

    Întâmplător am văzut un reportaj la TVR despre fermierii români care preferă să participe la licitaţiile de utilaje agricole la mâna a doua din străinătate decât să facă credite pentru unele noi în ţară.

    Poate că de mare ajutor ar fi ca cineva în România să facă tractoraşe de tip ATV pentru a deservi pe cei care fac agricultură de subzistenţă, poate că de mare ajutor ar fi să existe şi la noi licitaţii de utilaj agricol, poate că de mare ajutor ar fi ca o parte din cursurile acelea cărora li se face reclamă la TV să fie şi pentru mecanici de utilaj agricol…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s