Situatia sistemului medical romanesc trebuie sa intre in atentia CE

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a interpelat Comisia Europeana cu privire la situatia sistemului de sanatate din Romania, subliniind situatia disperata in care se afla atat pacientii, cat si medicii din cauza  subfinantarii dramatice si masurilor recente initiate de guvernul Boc.

Eurodeputata a atras atentia asupra efectelor profund negative ale deciziei guvernului Boc de comasare a unor spitale, care va forta un numar mare de pacienti sa parcurga distante mari pentru a avea acces la ingrijiri medicale.

In acelasi timp, Daciana Sarbu solicita Comisiei Europene sa ia masuri in privinta migratiei medicilor, intervenind pentru a se asigura ca statele membre nu iau decizii care sa provoace sau sa accentueze acest fenomen.

Europarlamentarul – care activeaza in Comisia de mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara a PE – sustine, in mesajul adresat executivului comunitar, impunerea unui numar standard de medici la mia de locuitori, ca masura de imbunatatire a functionarii sistemelor de sanatate din UE.

Potrivit ultimelor statistici, Romania are 1,9 medici la 1000 de locuitori, fata de media de 3,5 medici la 1000 de locuitori din celelalte tari europene. Numarul deosebit de scazut se datoreaza inclusiv migratiei din ultimii ani catre alte tari din UE. Din 2007, cand Romania a devenit membru al Uniunii Europene, si pana in prezent, peste 8000 de medici specialisti romani au emigrat. Exodul se datoreaza subfinantarii Sanatatii si nivelului foarte scazut al salariilor personalului medical, a subliniat europutata in apelul sau catre Comisia Europeana”.

 

Un gând despre “Situatia sistemului medical romanesc trebuie sa intre in atentia CE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.