Romania are nevoie de mai multa siguranta pe strazi, dar nu prin brutalitate fata de animale

Declaratia eurodeputatei DACIANA  SARBU si a Organizatiei Internationale pentru Protectia Animalelor VIER PFOTEN

Luni, 7 martie, in sedinta plenara a Camerei Deputatilor din Romania, a fost  dezbatuta o noua modificare a legii privind cainii comunitari.

In acest context,  Daciana Sarbu, membru al Comisiei pentru Mediu, Siguranta Alimentara si Sanatate Publica si Fundatia Internationala pentru Protectia Animalelor VIER PFOTEN fac urmatoarele observatii cu privire la ultima incercare de a modifica Legea privind Cainii Comunitari in Parlamentul Romaniei, in ceea ce priveste eutanasierea animalelor sanatoase, declarand urmatoarele:

– Modificarea prevazuta a legii este inacceptabila din motive etice, sociale si economice

– Legea care urmeaza sa fie modificata nu este sustenabila

– Aceasta dezvoltare este contrara acceptiunii europene privind animalele ca fiinte sensibile (Art. 13 TFEU); un principiu de baza care trebuie sa fie respectat si de statele membre

– Paragraful revizuit este neprofesional din punct de vedere tehnic si inoperabil

Pana in prezent, situatia legala impune evitarea eutanasierii animalelor sanatoase si sustinerea demersului de „prindere, sterilizare,eliberare”, dezvoltat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru prevenirea controlului rabiei, care nu este doar demersul acceptat la nivel european, in urma principiului proprietatii responsabile, ci , din punct de vedere stiintific, este principiul de baza pentru strategiile de solutionare durabile impotriva suprapopularii canine in Europa.

Siguranta cetatenilor este un obiectiv esential pentru oricare stat membru al UE. Nu trebuie sa mai existe oameni ucisi sau raniti pe strazi de cainii comunitari, iar acest lucru trebuie sa fie implementat in cel mai scurt timp posibil, aplicand o lege corecta, echilibrata, de inspiratie europeana. Insa o astfel de lege nu poate fi bazata pe brutalitatea fata de animale.
Aceasta modificare a Legii romanesti va reprezenta un pas inapoi in trecut, materializata in cruzime si brutalitate impotriva cainilor comunitari. Copiii vor asista la scene brutale pe strazi, turistii nu vor mai reveni in Romania, datorita acestei situatii nefericite, deoarece cetatenii europeni considera animalele ca fiinte sensibile, conform prevederilor Tratatului de la Lisabona.

Un alt principiu al Tratatului de la Lisabona este durabilitatea masurilor care nu vor fi respectate prin aceasta reglementare…

Soarta a mii de creaturi va depinde de viziunea personala si de bibliografia personala a unui singur factor decizional, primarul. Decizia primarului nu este controlata nici prin reglementari, nici din punct de vedere al aplicabilitatii. De asemenea, nu va exista nici o baza legala pentru cetateni. Acest element pur subiectiv si prin urmare caracterul arbitrar al unei reglementari legale nu este profesional.
De asemenea, in practica, aceasta va duce la o situatie haotica pentru cetateni. Proprietarii cainilor vor trebui sa se deplaseze alaturi de animale pentru a le proteja, iar dupa fiecare alegere la nivel local situatia se poate schimba in mod dramatic. In cadrul textului, Organizatiile pentru Protectia Animalelor au fost declarate ca institutii care trebuie sa fie evitate. Iar in final, proiectul nu include nici o informatie privind soarta cainilor sterilizati. Prin urmare si acestia pot fi eutanasiati? Aceasta abordare contravine unei proceduri legislative dezvoltate in mod democratic, constitutional, corespunzator si profesionist, in spiritul european.
In final, din punct de vedere economic, sumele de zeci de milioane de euro pentru sectorul public si privat au fost cheltuite in zadar pentru sterilizarea cainilor care pot fi ucisi pe baza acestei legi. Pe baza experientelor din trecut este bine cunoscut faptul ca fiecare model de operatiuni care implica animalele comunitare duce la suferinta din adaposturi si frauda, acesta fiind un aspect real.

Romania are nevoie urgenta de o lege pentru a administra situatia cainilor comunitari in mod corect si pentru a proteja cetatenii, insa o astfel de lege trebuie sa fie echilibrata, completa si bine gandita, oferind siguranta oamenilor si un tratament uman pentru animale.

FAPTE

Procedura Legislativa  PL 912

Marti, 2 martie, Legea privind animalele comunitare din Romania PL 912, a fost dezbatuta de Comisia pentru administratia publica din cadrul Camerei Deputatilor. Trei reguli de baza privind administrarea cainilor comunitari sunt stabilite pe baza metodei „prindere, sterilizare, eliberare”, insa o asa numita comisie de experti a trimis o modificare de baza a acestei abordari. Comisia a luat decizia ca „dupa 14 zile, cainii vor fi eutanasiati sau sterilizati, in functie de decizia Consiliului local (municipalitatea)”. Amendamentele proiectului de lege PL 912, propuse de prefectul din Bucuresti, au fost aprobat cu o masura ilegala, textul sau fiind adoptat de comisia pentru administratia publica la data de 2 martie.

Uciderea cainilor sanatosi si Eutanasierea

Termenul de „eutanasiere” este adesea folosit pentru uciderea in masa a cainilor sanatosi. Insa termenul eutanasiere, folosit in Europa, are nevoie de un diagnostic veterinar si trebuie sa fie efectuata de un medic veterinar. Uciderea animalelor sanatoase inseamna crima.

Cea mai mare majoritate a cetatenilor europeni nu mai accepta uciderea animalelor comunitare.

Prindere Castrare Eliberare (PCE)


Acest demers, denumit de asemenea CRA (Controlul Reproducerii Animalelor) reprezinta metoda de prindere a animalelor comunitare, castrarea acestora in cel mai mare procent posibil si eliberarea controlata, acest demers fiind adeseori efectuat impreuna cu serviciul local de medicina veterinara si cu ONG –urile. Motivul acestei metode este factorul de durabilitate conform caruia in regiunea respectiva nu se va mai dezvolta o noua generatie.

Cu alte cuvinte, aceasta inseamna ca in momentul in care animalele sunt eliminate prin ucidere sau prin inchiderea intr-un adapost, va exista intotdeauna o noua generatie a grupului dupa 4-5 ani. Prin urmare, metoda PCE este cea mai sustenabila metoda.

Baza etica a Politicii Europene de Protectie a Animalelor: cele Cinci Libertati si Proprietatea Responsabila

5 libertati:

– accesul la apa si la hrana care sa asigure sanatatea deplina si vigoarea;

– un mediu inconjurator adecvat, care sa asigure adapostul si libertate de miscare;

– asigurarea asistentei medicale;

– libertatea de a exprima comportamente firesti – spatiu adecvat si facilitati, compania altor animale din aceeasi specie;

– eliberarea de frica si stres – conditii si tratamente care sa preintampine suferintele mentale.

Articolul 13 Tratatul privind functionarea Uniunii Europene

In formularea si implementarea politicilor Uniunii Europene privind agricultura, pescuitul, transportul, pietele interne, cercetarea, dezvoltarea tehnologica si a politicilor spatiale ale Uniunii, Uniunea si membrii sai vor acorda intreaga lor atentie cerintelor de bunastare ale animalelor, deoarece acestea sunt fiinte cu drept la viata. Totodata, vor respecta prevederile legislative sau administrative si obiceiurile statelor membre, indeosebi cele legate de riturile religioase, traditiile culturale sau mosternirea regionala.

Reclame

5 gânduri despre “Romania are nevoie de mai multa siguranta pe strazi, dar nu prin brutalitate fata de animale

 1. Asta numesc eu atitudine de politician responsabil! Va admir pentru ca din respect pentru viata si pentru oameni, v-ati documentat si ati abordat problema RATIONAL si cu sensibilitate! Avem nevoie de oameni ca Dvs.

 2. Felicitari, doamna, pentru ca sunteti OM! Mai exista si politicieni corecti! Nu inteleg de unde li s-a nazarit brusc asta cu eutanasierea, fix acum cand majoritatea cainilor sunt cu crotalii la ureche, deci sterilizati. Ce facem, ii luam si ii omoram dupa ce i-am sterilizat?:)

  Nu pot sa ma gandesc decat ca intram in an electoral si PDL-ul are nevoie de bani. Ori, daca in 7 ani de eutanasiere s-au „topit” cateva zeci de milioane de euro fara nici un rezultat, inseamna ca asta chiar e o AFACERE profitabila.

 3. Felicitari, d-na Daciana. Subscriu la comentariile de mai sus. Nu trebuie sa promovam la nivelul de principii de drept violenta, agresiunea , cruzimea. Nu trebuie sa legiferam crima.
  Cainii vor fi ucisi prin mijloace traditional romanesti-topor,strangulare etc si se vor incasa bani pt eutanasiere din bugetul public. Bieti caini- sunt cea mai rentabila afacere. Poate veti reusi prin implicare si informare corecta sa opriti adoptarea acestei propuneri, care de altfel vine in contradictie flagranta cu TFUE , si care din cate stiu eu ar trebui sa prevaleze dreptului contrar intern.Va multumim

 4. Sunt oripilata, socata, ingrozita de ceea ce unii deputati (tot de culoarea rusinii) au votat azi pentru noua lege privind maidanezii. Nu pot gandi si cedeti-ma ca imi este rusine ca sunt om. Acesta va fi un Auschwitz al cainilor.Nu le este jena Doamne ca au condamnat batrani si copii la foame de atata vreme, ca au adus oameni in pragul sinuciderii cu taierile de salarii, nu le ajunge. Nu le ajunge ca ne-au mutilat sufleteste pe toti…Si cu toate astea noi mai avem minima putere sa mai deschidem gura sa cerem un ajutor la omul de langa noi. Aceste sufletele nu au nici macar aceasta sansa. Iar sangele lor va mai ingrosa cu bani niste buzunare de aceeasi culoare a rusinii. Domnilor deputati ( pe care v-am votat cu inconstienta si naivitate ca atatia), va rog lasati-ne asa cu miile de caini pe strazi… Nu ne purtati gija asta… Credeti-ma ca suntem mult mai in siguranta cu haitele de caini langa noi decat cu voi la putere pe fotoliile nesimtiii. Nu pot nici macar sa va rog politicos sa nu lasati legea aceasta sa fie aplicata. Imi pare rau dar nu pot. Asemenea lucruri se cer doar unor oameni, ceea ce domniile voastre, cu parere de rau… nu mai sunteti demult…
  Doamna Daciana, cu respect pentru tot ceea ce ati incercat si ati reusit sa faceti in acest sens…va rog, va implor, faceti ceva. Va rog cu toata fiinta mea, nu lasati ca pruncii nostri sa creasca in aceasta lume de criminali. Nu lasati sufletelele acestor animale nevinovate sa plateasca rusinea si nemernicia aceasta. Va rog doamna. Va rog.
  Altfel vom trai o viata cu scheunatul acela de disperare al sufletelelor nevinovate in constiintele noastre. Va implor doamna.Salvati acesti caini!

 5. Avem nevoie de legislatie clara, in ce priveste detinerea animalelor in locuinte/ curti private! Acesti „iubitori” aduna animale cu zecile, transformand curtea proprie in padoc, terorizand vecinii cu mirosul si latratul, si chiar cu comportamentul lor(al detinatorilor), extrem de agresiv!! Nici politia, nici DSV-ul, nici DSP-ul, nu au putut rezolva situatia, iar cainii (peste 30 la nr.!!si pisici(14-15), stau in curte si pe strada deopotriva..!! Un numar atat de mare de animale, ar tb interzis in orase, categoric!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.