Nou Cod al Muncii incalca dreptul romanilor la protectie sociala

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a criticat in plenul Parlamentului European de la Bruxelles, Codul Muncii recent adoptat de Guvernul Boc prin angajarea raspunderii, considerand ca acesta “incalca dreptul romanilor la protectie sociala”.

“Nimeni, nici sindicatele, si nici patronatele nu au solicitat modificarea vechiului Cod si nici nu sunt de acord cu noile masuri”, a subliniat eurodeputata, afirmand ca acest cod nu are drept miza flexibilizarea, ci “politizarea drastica a sectorului public” si “lovirea brutala a angajatilor”, prin prevederi precum: eliminarea contractului colectiv de munca, eliminarea drepturilor sindicatelor, concedierile colective fara plati compensatorii.

Adresandu-se plenului Parlamentul European, Daciana Sarbu a subliniat ca, prin intermediul noilor reglementari, “guvernul ii transforma in victime tocmai pe cei care muncesc si care sustin, prin munca lor, efortul disperat de depasire a crizei”.

In opinia sa, executivul ar fi trebuit sa actioneze potrivit prioritatilor reale de pe piata muncii. “In loc sa modifice Codul Muncii, cu un pret urias pentru majoritatea populatiei active din Romania, guvernul ar fi trebuit sa reduca impozitarea muncii si sa ii stimuleze pe cei care angajeaza tineri”, crede Daciana Sarbu. Eurodeputata subliniaza ca rata medie de ocupare a fortei de munca in randul tinerilor din Romania este de numai 25,5%: “Aceasta realitate se datoreaza faptului ca, in prezent, nu se creeaza locuri de munca pentru cea mai activa categorie a populatiei, sansele pentru absolventi sunt reduse, nu exista niciun stimul care sa determine firmele sa angajeze tineri, iar Codul Muncii nu va face decat sa inrautateasca situatia”.

Saptamana trecuta, grupul europarlamentarilor PSD a avut o intalnire cu  Laszlo Andor, comisarul european pentru Ocuparea fortei de munca, Afaceri Sociale si Incluziune sociala. Acesta s-a declarat profund ingrijorat cu privire la problemele dialogului social din Romania. Comisia Europeana face deja o ancheta cu privire la continutul Codului Muncii propus de Guvern, pentru a verifica ce este si ce nu este conform cu legislatia europeana, iar Comisarul Andor a informat delegatia PSD ca se ia in calcul inclusiv initierea procedurii de infringement pentru Romania, pornindu-se de la aceasta problema a absentei dialogului social”.

 

 

 

 

Publicitate

Un gând despre “Nou Cod al Muncii incalca dreptul romanilor la protectie sociala

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.