Dispar plantele medicinale din farmacii?

Raspunsul detaliat se afla – bineinteles – la Palatul Victoria. Care insa ori il tine secret in mod nejustificat,  ori… nu il are (inca). Varianta a doua pare dificil de imaginat, mai ales ca directiva europeana a fost adoptata inca din 2004, asa ca timp de transpus in legislatia romaneasca exista de prin 2007, de la integrare, si pana astazi.

Incerc, totusi, sa aduc macar cateva clarificari.

Foarte multa lume s-a speriat, pe buna dreptate, in Romania, ca “se interzic plantele medicinale”. Nu este asa: se reglementeaza mai strict medicamentele fabricate din plante si nu plantele ca atare. Ele vor fi autorizate, sau vor continua sa fie vandute fara sa mai promoveze pe eticheta beneficiile medicale. Vom avea in continuare acces la ceaiul de menta sau unguentul de galbenele.

Panica oamenilor (fie ca sunt consumatori, fie ca sunt mici producatori) este absolut justificata. Ei au aflat ca va exista o astfel de reglementare, dar nu li s-a explicat in detaliu ce va presupune ea, ce efecte va avea asupra prezentei produselor in farmacii, cand vor intra in vigoare noile reguli.

Autoritatile din tara vor fi singurele responsabile pentru aplicarea acestor schimbari si vor coordona procesul de autorizare. Ele aveau datoria sa explice oamenilor despre ce e vorba. Nu au facut-o. In schimb, au refuzat, efectiv, dialogul pe aceasta tema si au ignorat toate semnalele de confuzie si teama, din toate directiile.

Trebuie spus ca directiva, in sine, porneste de la nevoia de a regla o realitate care a scapat de sub control, nu de putine ori. Acest domeniu fusese pana acum nereglementat, fapt care permitea abuzuri. Asa s-au vandut ierburi chinezesti contaminate cu pesticide ori pastile de slabit care au provocat tulburari de inima.

Scopul regulilor este sa se asigure ca produsele din plante vandute in farmacii functioneaza si sunt sigure. Companiile farmaceutice produc medicamente care au efect si pot demonstra acest lucru prin studii clinice. Terapiile naturiste nu pot invoca astfel de dovezi bine documentate. Doar o parte din produse pot fi promovate prin intermediul traditiei – cu totii am auzit de musetel, menta si efectele lor dovedite, dar cate sute de plante necunoscute sunt vandute consumatorilor de buna credinta, fara sa aiba efecte dovedite sau chiar provocand efecte negative? Asa apar abuzurile. Si singurul antidot la abuz este regula.

Demersul Comisiei este unul argumentabil si corect pana la un punct. Dar el nu trebuie sa aiba efecte extreme; in incercarea de a apara consumatorul de falsuri si toxine, nu trebuie sa-i rapeasca leacurile traditionale, in care are incredere si pe care si le permite. Siguranta nu poate fi un pretext pentru a distruge o intreaga traditie, tot asa cum falsa traditie nu trebuie lasata sa ne pericliteze viata.

Nicio reglementare europeana nu este definitiva, imuabila sau eterna. Daca aceasta directiva este incorecta fata de consumator sau fata de micii producatori de asemenea produse, ea trebuie imbunatatita. Noi, la Parlamentul European, putem incerca sa corectam aceasta legislatie astfel incat sa-si atinga scopul fara sa provoace un impact nedorit pentru consumatori si pentru producatori. Acest proces este insa unul de durata.

Autoritatile nationale nu au nicio scuza pentru seria de greseli de care sunt responsabile:

–          nu au facut public textul legislativ care transpune directiva europeana

–          nu au avertizat producatorii in legatura cu efectele acesteia

–          nu au informat producatorii despre pasii pe care ii vor avea de urmat in procesul de autorizare

–          nu au anuntat publicul in ce va consta, de fapt, aceasta lege

–          nu au raspuns sau reactionat la niciuna din intrebarile care le-au fost adresate in diverse forme, de catre presa ori cetateni

Toate acestea, in conditiile in care directiva a fost adoptata la nivelul UE din 2004. Suntem in 2011. Literalmente in ceasul al doisprezecelea.

Raspunsul la intrebarea din titlu este “nu”. Dar exista o multime de nuante, deocamdata inchise intr-un seif la Palatul Victoria.

 

 

2 gânduri despre “Dispar plantele medicinale din farmacii?

  1. Cititi cartea „Sanatate cenzurata” a dr. Gabor Lenkei si veti afla de ce. Veti vedea cum sunt medicii transformati in agenti comerciali ai marilor industrii farmaceutice si cum cuoncuremtii metodelor „acceptate oficial” (adica de finantatorii imperiului farmaceutic) nu au nicio sansa. Cum medicamentul care trebuie luat o viata intreaga constituie marea afacere. Cum copiii devin urmatoarea tinta pentru a produce bani. Cum musamalizarea, mita, discreditarea, limitarea prin lege si constrangerea guvernului devin strategia lor pentru succes. Si, nu in ultimul rand, cum suntem condamnati la moarte daca acceptam.

  2. Problema cea mare este ca nu se face clar diferentierea intre suplimentele alimentare,care nu ar avea ce cauta de fapt in farmacii si medicamentele din plante care nu ar avea ce cauta pe rafturile din supermarket.
    Este absurd sa se inchida miile de magazine naturiste(cu produse naturale)din tara doar pentru ca ai nostri alesi nu sunt capabili sa diferentieze clar un supliment de un medicament.
    Acuma despre cele care sunt deja pe piata.Ma refer la suplimentele alimentare.Ele sunt notificate la institutul de bioresurse alimentare,pe baza unei declaratii pe proprie raspundere a producatorului sau comerciantului care le pune pentru prima oara in vanzare.Sa intelegem ca aceste suplimente au fost avizate doar asa in dorul lelii?Sunt multi producatori romani:hofigal,fares,favisan,dacia plant.etc,care au mii de produse notificate la institutul de bioresurse alimentare.Sa intelegem ca acestia nu stiau din 2004 aceasta lege,sau modificarea din 2007?Cum poate acum guvernul sa interzica aceste suplimente pe care odata le-a avizat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.