Din cauza guvernului de la Bucuresti, fondurile pentru agricultura UE ar putea fi diminuate

„Daciana Sarbu, europarlamentar, solicita guvernului masuri urgente care sa favorizeze absorbtia fondurilor europene, deoarece semnalele venite de la Bruxelles sunt profund negative. Contraperformantele Romaniei sunt pe cale sa determine Comisia Europeana sa reduca finantarea prin fonduri structurale, cu efect asupra tuturor statelor membre, dupa cum a subliniat recent si comisarul Dacian Ciolos.

“In acest moment, autoritatile de la Bucuresti sunt 100% vinovate de absorbtia scazuta de fonduri europene, din doua motive: fie nu ajuta potentialii beneficiari sa acceseze fonduri, fie directioneaza banii catre clientela de partid”, subliniaza Daciana Sarbu, facand trimitere inclusiv la cazul recent al ministrului Botis. “Agricultura este un domeniu in care fondurile europene ar putea aduce schimbari majore in bine, insa oamenii nu stiu cum sa ajunga la banii europeni  fiindca nu au sprijin din partea autoritatilor. Nu sunt invatati cum sa scrie proiecte sau sa pregateasca documentatia necesara, ci dimpotriva, in calea lor se ridica piedici birocratice de neinteles”, adauga eurodeputata, care insista asupra faptului ca procedurile de obtinere a banilor europeni ar trebui sa fie clare si transparente. “Pentru orice producator agricol care are forta de munca si o idee,  fondurile europene ar trebui sa fie accesibile printr-un procedeu simplu, nu blocate in spatele unui calvar birocratic”, afirma Daciana Sarbu.

Aceasta subliniaza faptul ca absorbtia redusa a fondurilor structurale de catre Romania este un argument pentru statele membre care doresc reducerea fondurilor destinate agriculturii si dezvoltarii rurale, fapt confirmat marti intr-un interviu si de comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos. “Din cauza guvernarii actuale, agricultura UE ar putea pierde din finantarea comunitara; sunt state care arata cu degetul catre noi si intreaba: de ce sa alocam atatia bani pentru agricultura daca ei nu sunt folositi?”, adauga Daciana Sarbu.

Daciana Sarbu activeaza in Comisia de Agricultura din PE si este raportor – in numele acestei comisii – pe tema rolului strategic al agriculturii in asigurarea securitatii alimentare. In aceasta calitate, eurodeputata a solicitat, in mai multe randuri, Comisiei Europene, dar si autoritatilor de la Bucuresti simplificarea birocratiei specifice Politicii Agricole Comune, subliniind ca producatorii agricoli din Romania  se lovesc de probleme administrative si birocratice atunci cand acceseaza fonduri sau cand trebuie sa aplice legislatia europeana”.

Reclame

4 gânduri despre “Din cauza guvernului de la Bucuresti, fondurile pentru agricultura UE ar putea fi diminuate

 1. @ Bibliotecaru: problemele sunt cu procesul extrem de dificil de a le scrie conform cu toate solicitarile birocratice si, ulterior, cu aprobarea proiectelor.

 2. Romania, pe cale de a fi expropriata de terenurile agricole
  Desi nicio institutie a statului nu cunoaste anvergura fenomenului, acapararea de catre straini a terenurilor agricole si silvice se transforma, de la an la an, intrun pericol national. Potrivit unor estimari, in prezent, suprafetele agricole detinute de persoane din afara tarii ajunge la cca 10 % din SAU, adica la cca 1 milion hectare. La aceasta se adauga numeroase paduri si suprafete silvice, niciuna dintre acestea nefiind contabilizata la ministerele de resort si nici la directiile agricole judetene. In plus, este de semnalat dijmuirea suprafetei arabile prin trecerea in intravilan a zeci de mii de hectare, retrase astfel din circuitul agricol si transmise circuitului speculatorilor imobiliari. Celor de mai sus semnalam si alt process impetuos: acela al terenurilor lasate parloaga, dar pe care cetatenii straini, titulari ai unor societati comerciale, incaseaza subventii din fonduri europene si de la statul roman. Se estimeaza ca amploarea situatiei este alarmanta, cca 150 000 ha detinute de cetateni straini nefiind lucrate. Numai in judetul Timis, asa cum recunostea prefectul, suprafata nelucrata a fost in 2010 de peste 14 000 ha. Inmultimd cu subventia la ha de 176 euro, aflam ca in 2011 statul roman, prin MADR, va transfera strainilor instalati in agricultura romaneasca, pentru pamantul nelucrat, peste 26 milioane euro.
  In fata amplorii fenomenului, Ministerul Agriculturii pare ca nu stie si nu aude nimic. Nici macar mult trambitata sanctionare a celor care nu cultiva terenul arabil nu a fost dusa la bun sfarsit. Toate statele europene care au intrat in UE dupa 2004 au solicitat de la Bruxelles derogari de la Tratatele de aderare pentru ca sa nu se aplice prevederile de vanzare a pamantului agricol la straini. La 14 aprilie 2011, Slovacia si Lituania au obtinut aprobari pentru decalarea cu inca trei ani (2014 in loc de 2011), iar mai inainte au reusit acelasi demers Ungaria si Letonia. Polonia si Cehia au o legislatie drastica de interzicere a vanzarii de teren catre straini. Romania este cea mai permisiva tara in acest domeniu. Nu este de mirare ca lobyurile de la Bruxelles au determinat, in decembrie 2010, elaborarea si avizarea unui raport prin care Comisia Europeana indemna guvernul de la Bucuresti sa “inchida ochii” la vanzarea de suprafete agricole catre cetatenti straini, persoane fizice, desi prin Tratatul de aderare acest lucru va fi legal incepand cu 2014.
  Solicitam Ministerului Agriculturii sa raspunda la cateva intrebari:
  -care este suprafta de teren arabil, de padure si de suprafete silvice detinute in prezent de cetateni straini, prin firme cu capital strain sau capital mixt;
  -care este suprafata de terenuri nelucrate detinuta de cetateni straini, in aceleasi situatii juridice;
  -ce demersuri a facut sau intentionaeaza MADR, pe langa CE, pentru limitarea vanzarii de terenuri agricole catre cetateni cu resedinta in UE, incepand cu 2012 si, respective, 2014.
  In lipsa unor raspunsuri clare, si a demersurilor insistente ale speculatorilor din UE, dar si din alte zone ale lumii, Romania se va trezi expropriata de cea mai durabila proprietate a sa: pamantul pentru agricultura.

 3. “Din cauza guvernarii actuale, agricultura UE ar putea pierde din finantarea comunitara; sunt state care arata cu degetul catre noi si intreaba: de ce sa alocam atatia bani pentru agricultura daca ei nu sunt folositi?”

  Pai cum sunt alocati cand nici macar inginerii nu au voie sa acceseze masurile in agricultura aca nu au pile si relatii ? Cate dovezi sa mai pun pe FACEBOOK ? Chiar e oarba toata lumea asta ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.