Europa, tot mai departe de noi

Unul dintre fondatorii Uniunii Europene, Jean Monnet, spunea ca statele europene, atunci cand actioneaza separat, sunt “prea mici pentru a garanta propriilor popoare prosperitatea necesara si dezvoltarea sociala”. Daca ne uitam la Romania anului 2011, constatam ca nu dimensiunea tarii este un criteriu. Calitatea guvernantilor insa este. Iar cand aceasta lipseste cu desavarsire si, mai mult, este dublata de o rea-vointa sistematica, se intampla un paradox: in al cincilea an de apartenenta la UE, Romania e din ce in ce mai departe de realitatea europeana.

Avem la dispozitie fonduri europene, dar ele raman blocate in sertarele de la Bruxelles, fiindca autoritatile de la Bucuresti se straduiesc sa la tina cat mai departe de propriii cetateni – dar, fireste, cat mai aproape de buzunarele clientelei. Pentru asta Romania plateste si va plati. Si, mai mult, e posibil sa plateasca si alti europeni, fiindca mecanismul de alocare a fondurilor europene e pe cale sa fie modificat sub acest pretext (daca Romania nu absoarbe bani, inseamna ca nu are nevoie de ei, nu? Iata concluzia fireasca si logica a unei lumi care nu intelege anormalitatea si absurdul care domnesc la Bucuresti).

Semnam angajamente si ne asumam obiectivele Europa 2020, dar in acelasi timp inchidem scoli si condamnam profesorii la foame si elevii – la abandon scolar.

Suntem in Europa doar in hartii. Altfel, ceea ce traim acum nu are nimic in comun cu realitatea Uniunii Europene de astazi, cu principiile enuntate de parintii sai fondatori sau cu ceea ce-si doresc romanii.

De Ziua Europei, nu putem spera decat sa ne reluam cat mai rapid traiectoria catre Europa. Chiar daca, in teorie, deja am ajuns acolo.

Reclame

2 gânduri despre “Europa, tot mai departe de noi

 1. *********** BREAKING NEWS ***********
  FINALLY,THE ROMANIA UPRISING MAY 2012 MOVEMENT HAS BEGUN!
  LET’S MAKE A DIFFERENCE HERE FOR THE NEXT STEP ON THE BEST WAY2WIN,ELECTIONS AROUND THE COUNTRY ARE WINNING DAY BY DAY, NEW MOVEMENT USL IS ON THE TOP OF EVERY EXIT POLL!
  LIBERALS ARE GATHERING IN A PROTEST MARCHING AGAINST ORANGE GREED OF POWER,LET’S ROCK THE WORLD IS OUR COUNTRY OUT OF PAIN!
  ~ GOD BLESS ROMANIA AND ROMANIAN PEOPLE~

 2. Interesant titlu!
  de fapt ROMANIA a foSt si este in UE DOAR CU NUMELE.
  parerea mea despre cum este vazuta ROMANIA in UE:este precum un testicol,participa dar nu se baga!
  multumesc pentru atentie…o zi buna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.