Matematic, despre umanitatea din noi

Spuneam recent ca e gresit sa faci calcule contabile si sa „tai” vieti asa cum tai cifre intr-un bilant. Insa uneori poate ca matematica e limba pe care o intelegem cel mai bine cu totii.
Aud ca in spatele „scandalului” cailor din Letea ar fi castiguri, proiecte, bani. Ca ONG-urile ar avea de fapt interese financiare. Ca oamenii au abandonat acei cai din cauza saraciei. Ca autoritatile au procedat asa cum au procedat fiindca nu-si permit sa actioneze altfel – orice solutie (mai sofisticata decat macelul, se subintelege) ar fi fost prea costisitoare pentru saracia lucie in care se zbat. Ca protestele sunt „de Bucuresti”, iar dificultatile sunt locale. Sau, chiar, ca atitudinea „europenista” n-are nicio legatura cu Delta si greutatile de a trai acolo – cu alte cuvinte, umanitatea/moralitatea/comportamentul lipsit de cruzime reprezinta un lux, pe care si-l permit doar statele de la Franta si Germania in sus. Ca, pana la urma, nici macar nu vorbim de vreo specie interesanta – nu sunt cai salbatici, ci doar salbaticiti (de parca ar fi pretins cineva altfel).

Fiecare dintre aceste acuzatii poate avea partea sa de adevar, mai mare sau mai mica. Nu sunt instanta intr-un proces, ca sa le dovedesc sau sa le infirm, nu e treaba mea. Dintre toate acestea, pana acum doar saracia e dovedita 100%, ca sa fac apel la matematica: e singura ipoteza certa. Saracia, cea mai clara certitudine a Romaniei anului 2011, se pare, are ramificatii dintre cele mai diverse si mai neasteptate. A-ti abandona animalul pentru ca nu-l mai poti hrani este o situatie pe care oricine o poate intelege, si care se afla la originea trista a acestui episod.
Ceea ce a urmat insa la Letea nu are, din punctul meu de vedere, nicio explicatie rationala. Cei care au actionat acolo nu au oferit un argument rational. Teoria lor se reduce la a sustine ca trebuiau sa moara caii ca sa supravietuiasca padurea.
Matematic insa, pun o intrebare simpla:
Daca ai doi copii, iar unul dintre ei e mai mare, sau mai agresiv, sau mai infometat la ora mesei, si il bate pe celalalt, ce faci tu, ca parinte? Il ucizi, ca sa pui capat conflictului?
Si, ca sa duc mai departe rationamentul, al carui cinism depaseste deja chiar si granitele matematicii: daca maine-poimaine vor aparea oameni care vor taia copaci din padurea Letea (asa cum probabil s-a intamplat si neindoielnic se va repeta), ar trebui omorati si ei?
Sigur ca aceste propozitii suna, ele insele, dezumanizat. Din pacate, tot acest caz a fost facut posibil de realitatea dezumanizata din jurul nostru, cu bolnavi nevoiti sa se ridice din pat fiindca li se inchide spitalul si cu mame carora li se taie alocatia pentru pampers ca sa se poata relansa economia.
Deocamdata, caii de la Letea au fost salvati. Dar resorturile care au facut posibila aceasta situatie sunt acolo, neschimbate, neclintite nici de emotie, nici de logica.

Un gând despre “Matematic, despre umanitatea din noi

  1. Felicitari pentru luarea de pozitie! Nu e prima data, iar cei care iubesc animalele stiu acest lucru! Daca s-ar putea face ceva mai mult in PE, ar fi excelent. Oricum sunt sigura ca macar aud despre grozaviile care se peterec aici, prin intermediul unor oameni cu suflet, ca dvs.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.