Bacteria ucigasa

Una din premisele clasice ale unei categorii de filme horror este raspandirea, dincolo de controlul uman, a unui virus distructiv, care omoara tot ce e viu, se multiplica rapid si nu poate fi controlat sau anihilat cu mijloacele cunoscute. Episodul E.coli, pe care il traim live, seamana destul de bine cu acest scenariu.

Avem o Uniune Europeana integrata, cu mecanisme comune de control si de reactie, care nu reuseste sa opreasca o bacterie care-i omoara cetatenii. Vorbim frecvent, si votam frecvent legi, pe subiectul trasabilitatii produselor alimentare, dar nu reusim sa ne dam seama ce aliment anume, si din ce regiune, a creat aceste efecte care nu pot fi stapanite. In fine, discutam la nesfarsit daca ar trebui sau nu sa punem pe etichetele alimentelor buline colorate cu tot felul de informatii, dar nu reusim sa facem un gest simplu de depistare a sursei unei boli noi.

De fapt, ceea ce este cu adevarat socant in cazul E.coli este ca, dupa aproape doua saptamani de la izbucnirea acestei crize, inca nu am aflat nimic: nicio informatie utila pentru oprirea ei.

In tot acest timp, tot mai multi europeni incep sa se teama sa mai manance legume si fructe crude – adica exact opusul recomandarilor de viata sanatoasa. Codul European impotriva Cancerului si predica sa in favoarea celor cinci portii de vegetale pe zi este acum contrazis de o frica pe cat de justificata, pe atat de nociva. Nu mai vorbim despre efectele greu de reparat asupra reputatiei legumelor bio, care isi cladisera un statut aparte in randul alimentelor – minune pentru sanatatea noastra.

In plin efort de campanii pro alimentatie sanatoasa, un astfel de scandal – gestionat prea lent si ineficient de mecanismele comunitare –  poate arunca in aer toate progresele facute de nutritionisti, medici, educatori, legislatori si decidenti deopotriva in legatura cu informarea publicului despre alimentatia corecta. Iata adevarata bacterie ucigasa, care face pe tacute sute de mii de victime. Semintele neincrederii au fost plantate deja.

Reclame

Un gând despre “Bacteria ucigasa

  1. Daca ar spala legumele si fructele inainte de a se indopa, nu ar fi nicio problema dar nemtii au mari probleme cu igiena. Locuiesc in Germania si vorbesc in cunostinta de cauza

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.