Autoritatile europene ne datoreaza clarificari cu privire la efectul cancerigen al folosirii telefoanelor mobile

Foto: AFP

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a solicitat Comisiei Europene sa actioneze cat mai urgent pentru protejarea sanatatii populatiei, in urma studiului publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii care confirma potentialele efecte cancerigene ale utilizarii telefonului mobil. Eurodeputata insista in special in privinta protejarii copiilor fata de pericolele expunerii la campurile electromagnetice ale telefoanelor mobile.

“Pentru prima data OMS afirma intr-un document oficial ca poate exista o legatura intre utilizarea telefoanelor mobile si cancer. Este un semnal la care autoritatile trebuie sa reactioneze cat se poate de rapid,  informand si avertizand cetatenii. Copiii trebuie protejati in mod special, deoarece daca acest risc se adevereste, ei sunt categoria cea mai vulnerabila si mai afectata. Daca telefonul mobil este o amenintare pentru sanatatea noastra, atunci trebuie sa aflam cat mai rapid adevarul, pentru a ne putea apara sanatatea”, considera Daciana Sarbu.

In acest sens, eurodeputata a solicitat Comisiei Europene sa realizeze cercetari suplimentare care sa verifice riscurile sugerate de OMS si sa continue, in acelasi timp, studiile privitoare la copii si vulnerabilitatea lor fata de radiatiile electromagnetice. Daciana Sarbu a mai interpelat CE pe aceasta tema, in 2009: “Am intrebat atunci de ce nu se ia in calcul interzicerea folosirii telefoanelor mobile de catre copiii sub 14 ani, din moment ce exista suspiciuni legate de efectul asupra sanatatii acestora. Mi s-a raspuns ca o astfel de interdictie nu poate fi adoptata decat la nivelul statelor membre. Acum insa, datele OMS pot constitui, in opinia mea, o dovada suficient de puternica pentru legiferare la nivelul UE”, adauga eurodeputata.

Daciana Sarbu, membra in Comisia de Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara a PE, a mai cerut si investigarea altor posibile efecte negative asupra sanatatii care decurg din folosirea frecventa a telefonului mobil”.

Reclame

2 gânduri despre “Autoritatile europene ne datoreaza clarificari cu privire la efectul cancerigen al folosirii telefoanelor mobile

 1. Nu ştiu cum stă treaba cu telefoanele mobile pentru că vorbesc foarte rar la mobil. Am însă 4 antene GSM la 4 metri de capul meu. O avea o influenţe asupra sănătăţii mele aceste antene de mii de ori mai puternice ca un telefon mobil? Toată lumea vorbeşte despre telefoane, nimeni nu vorbeşte despre antenele care fac aceste telefoane să funcţioneze.

 2. Este clar ca undele electromagnetice ne afecteaza sanatatea. Nu este stabilit in ce masura si care este acel nivel sigur, insa efecte negative sunt, iar acestea sunt cu atat mai mari cu cat creste timpul de expunere si intensitatea campurilor electromagnetice.
  Suntem expusi, continuu, la doua tipuri de unde electromagnetice:
  – de inalta frecventa , produse de antene de telefonie mobila, antene radio, radar, retele WIFI, telefoane mobile ,baby monitor wireless, cuptoare cu microunde etc.
  – de frecventa joasa, produse de liniile de inalta tensiune, linii de transport electric, puncte de transformare, cabluri si prize electrice, echipamnete electrice si electronice, etc

  Nivelul sigur consider ca este cel care il prezinta natura in absenta oricarei interventii umane. Totusi in secolul in care traim este imposibil de a obtine un astfel de nivel. Totusi cei la la Bioinitiative recomanda un nivel de precautie de 3-6microW/mp iar cei de la Baubilogie un nivel de 1micorW/mp (pentru inalta frecventa).
  Intr-o locuinta obinsuita intalnim niveluri chiar si de cateva mii sau sute de mii de ori mai mari decat aceste recomandari.
  Exista si metode de ecranare a lor – in functie de tipul si nivelul campului electromagnetic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.