Venituri decente pentru agricultori si repartizarea echitabila a subventiilor agricole – asteptarile noastre de la noua PAC

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a solicitat, in plenul Parlamentului European, o politica agricola comuna echitabila si capabila sa asigure venituri decente pentru agricultori si alimente de calitate, la preturi accesibile, pentru toti cetatenii europeni.

Eurodeputata, membra a Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare rurala din Parlamentul European, a sustinut necesitatea unei politici agricole comune puternice, cu un buget adecvat:

„Sunt foarte multe voci critice la adresa mentinerii unei politici agricole comune puternice. Insa as vrea sa atrag atentia asupra faptului ca fermierii muncesc din greu pentru a produce hrana de calitate, dar castiga doar 30% din media veniturilor din UE. Consider ca agricultorii au dreptul la venituri decente, iar acesta este un fundament al legitimitatii politicii agricole comune”.

Daciana Sarbu a insistat, in special, asupra discrepantelor mari existente la nivelul fondurilor pentru agricultura si a oferit exemplul Romaniei, dezavantajata de inechitatea actuala:

„Este nevoie de mai multa echitate in distribuirea ajutoarelor, atat intre statele membre, cat si intre fermieri. Spre exemplu, un fermier din tara mea, Romania, primeste plati directe in jur de 100 de euro la hectar, in timp ce pentru fermierii din vechile state membre plata la hectar poate fi de aproape 5 ori mai mare. Sper ca viitoare propunere legislativa sa ofere o solutie pentru acest decalaj nedrept”.

In raportul sau, adoptat de Parlamentul European in luna ianuarie, europarlamentarul PSD a solicitat programe de sprijin pentru fermele mici (predominante in Romania), precum si pentru tinerii agricultori, iar ambele recomandari se regasesc in propunerea Comisiei Europene pentru reforma PAC.

Eurodeputata Daciana Sarbu a multumit CE pentru includerea lor si a subliniat importanta acestor programe pentru viitorul agriculturii UE. Daciana Sarbu si-a exprimat speranta ca viitoarea politica agricola comuna va fi mai sustenabila si va contribui mai mult la protejarea mediului, asigurand in acelasi timp alimente de calitate la preturi accesibile pentru cetatenii europeni dar si venituri decente pentru toti agricultorii, indiferent de nationalitate sau tipul de exploatatie. Interventia de miercuri a Dacianei Sarbu a avut loc in cadrul dezbaterii privind reforma politicii agricole comune dupa anul 2013 (PAC)”.

Reclame

4 gânduri despre “Venituri decente pentru agricultori si repartizarea echitabila a subventiilor agricole – asteptarile noastre de la noua PAC

 1. Chiar astăzi mă uitam la o emisiune pe TVR în care un fermier român hotărât să ia „calea mai îngustă” în România a creşterii vacilor de carne, a achiziţionat animale cu material genetic controlat din rasa Charolais. Preţul pe kilogram de animal viu în România era derizoriu, în străinătate însă fermierul se bucura că poate vinde kilogramul de carne cu preţul cuprins între 2 şi 2.5 euro, adică între 85 de mii şi 105 mii. Cum pierderile în masă la sacrificare şi tranşare sunt undeva pe la 40%, preţul la magazin ar putea ajunge, să zicem, undeva pe la minimum 200 de mii de lei, hai să zicem 5 euro. Poate că pentru francez 5 euro pe kilogramul de carne de vită este acceptabil, în România însă este prohibitiv. Ei bine, în Franţa kg de carne de vită este cam pe la 15 euro, deşi la uşa abatorului este de cam 3 euro (ceva mai mult decât vinde fermierul nostru).

  Poate că ar trebui să revină la modă măcelăriile? 😀

  Ce vreau eu să spun că aceste constatări care nu par să aibă legătură cu subiectul?

  Vreau să spun că deşi în plăţile directe la vechile state membre sunt de 5 ori mai mari, şi preţul produsului este de 5 ori mai mare.

 2. Buna ziua, Doamna!

  Constat cu tristete de 21 de ani „caderea continua” a acestui domeniu ! Initiative laudabile,bani investiti…A urmarit cineva „gaurile negre” unde s-au scurs milioane de euro? A raspuns cineva ( manager,secretar de stat ,etc.) pentru managementul prost?
  Lucrez in cadrul ANIF( Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare) domeniu cu 100 de ani traditie( pirmul presedinte fiind Ing.Anghel Saligny) care este in colaps : s-au distrus incet si sigur sistemele de irigatii, urmeaza sistemele de desecare, de CES si apararea localitatilor prin aplicarea HG.203/2011! De doua saptamani merg din casa in casa pentru incheiere de contacte: saracie lucie,oameni(mici agricultori) care vor trebui sa plateasca dintr-o pensie de 30(treizeci ) de ron desecarea, CES,apararea de localitate !(suprafata de teren respectiva este singura lor sansa de a supravietui) Intre timp ordinul este ca toate statiile sa nu functioneze! Vorbim de modernizare dar proiectele de retehnologizare ( s-au si executat) au fost cu aceeasi tehnologie!( energofage ,specifice anilor 1970- studiile de fezabilitate fiind la nivelul unui student mediocru dar cu bani multi).S-au externalizat activitati pe care ANIF-ul le executa cu fonduri de 40-50 ori mai mici si de calitate !(muncitorii specialisti fiind dati afara) Si ca totul sa aiba un final „triumfal” ANIF-ul se reorganizeaza iar! Ramasesera ceva urme de specialisti cu o vechime de 30-35 de ani in domeniu!
  VA URMARESC INITIATIVELE SI SPER DIN SUFLET SA SE CONCRETIZEZE ! MULT NOROC,SUCCES,CURAJ !

 3. LA CIT PAMANT ARE ROMANIA SE POT FACE INVESTITII RASPUNSUL STA IN CAPUL MINISTRULUI POLONEZ , CARE A REUSIT SA ABSOARBA TOATE FONDURILE EUROPENE ,E SIMPLU AGRICULTURA A FOST LEGATA DE PANELI SOLARE PENTRU TOATE SERELE DE LEGUME RASADURI ETC:::: FACIND UN PACT CU O TARA CARE NU ESTE IN EUROPA . APOI AU INCHEIAT CONTRACTE CU PROPRIA LOR TARA .AR FI MULT DE SPUS :DACA NOI NU AVEM IDEI FOLOSITI SPIONI ECONOMICI E SIMPLU .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.