Programul de Sanatate Publica al UE merita un loc prioritar in bugetul comunitar

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, este semnatara unei scrisori adresate marti președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe tema viitorului Programului de Sanatate Publica al Uniunii Europene. Alaturi de eurodeputata PSD, apelul este sustinut de alti 7 colegi de la principalele grupuri politice din Parlamentul European.

Scrisoarea solicita un rol prioritar acordat sanatatii publice in proiectiile financiare ale Uniunii Europene. “Trebuie sa ne asiguram ca viitorul cadru financiar multianual garanteaza angajamentul UE fata de sanatatea publica si, mai ales, garanteaza finantarea adecvata a acestuia”, se arata in textul scrisorii.

Documentul subliniaza ca in domeniul sanatatii publice se regasesc o serie de provocari majore pentru viitorul UE, precum: obezitatea, consumul de alcool si tutun, imbatranirea populatiei si schimbarile demografice. Tocmai de aceea, locul acordat programelor de sanatate in bugetul UE trebuie sa reflecte corect importanta si impactul real al acestor fenomene la nivel social si economic.

Investitiile pe termen scurt in tratamente si inovatie sunt vitale, dar investitiile pe termen lung in preventie vor avea beneficii mult mai mari atat pentru pacienti, cat si pentru economia statelor europene. Daca facem eforturi mai mari pentru a preveni bolile si afectiunile, atunci ajutam oamenii sa evite durerea, ajutam familiile sa nu se mai confrunte cu suferinta, si micșoram, in acelasi timp, presiunea asupra sistemelor de sanatate ale statelor membre”, se subliniaza in textul scrisorii.

Autorii scrisorii solicita sefului CE precizari referitoare la planurile Comisiei privind viitorul Programului de Sanatate Publica al UE, ca parte a urmatorului cadru financiar multianual.

Alaturi de Daciana Sarbu, scrisoarea este semnata de Glenis Willmott (S&D, Marea Britanie), Alojz Peterle (PPE, Slovenia), Kartika Liotard (GUE/NGL, Olanda), Carl Schlyter (Greens/EFA, Suedia), Corinne Lepage (ALDE, Franta), Nessa Childers (S&D, Irlanda) si Antonyia Parvanova (ALDE, Bulgaria).

Daciana Sarbu a initiat recent la Bruxelles mai multe demersuri in domeniul sanatatii publice, pe teme precum migratia medicilor, inchiderea spitalelor din Romania, alimentatia nesanatoasa si obezitatea. In tara, eurodeputata a infiintat, alaturi de un medic si un consultant nutritionist, Asociatia Scoala pentru Sanatate, menita sa sprijine parintii sa invete principiile nutritiei sanatoase in beneficiul copiilor”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.