Ne opunem persecutarii cetatenilor romani

Mesajul europarlamentarilor PSD catre forurile europene, in problema restrictiilor impuse de Spania pentru cetatenii romani

„Stimati domni,

Cerem Comisiei Europene si Presedintiei poloneze a UE tratarea cu maxima seriozitate si rigurozitate a intentiilor Spaniei privind introducerea de restrictii pe piata muncii pentru cetatenii romani. Este o masura pe care o calificam drept inacceptabila, cu puternice valente de discriminare la adresa unor cetateni cu drepturi depline ai Uniunii Europene si care intra intr-o opozitie flagranta cu valorile si obiectivele promovate de UE.

 

Ea vine la scurt timp dupa o decizie asemanatoare, luata abuziv de guvernul olandez, in ciuda faptului ca dreptul la libera circulatie pentru muncitorii statelor membre este unul din principiile fundamentale ale Pietei Unice Europene. In lipsa unor argumente valide si cu temei legal, care sa motiveze deciziile impuse de aceste state membre, avem de-a face cu persecutarea absurda a cetatenilor romani, care sunt cetateni UE, pentru simplul motiv ca acestia doresc sa munceasca legal intr-un alt stat, contribuind astfel la bunastarea economica a acelui stat.

 

Atragem atentia Comisiei, dar si Presedintiei Consiliului European, ca ceea ce parea a fi caz izolat al Olandei tinde sa devina o tendinta din ce in ce mai vizibila de blocare a accesului romanilor pe pietele muncii din UE. Vorbim despre un fenomen anti-european deosebit de ingrijorator, ce se raspandeste necontrolat la nivelul Uniunii Europene, fiind alimentat constant de propaganda xenofoba a extremei drepte. El nu se limiteaza doar la piata muncii, ci inclusiv la problematica Schengen.

 

Solicitam public Comisiei si Presedintiei Consiliului European sa ia toate masurile necesare pentru a stopa cat mai urgent posibil raspandirea acestui periculos fenomen, inainte ca el sa devina prea puternic pentru a mai fi oprit. Comisia Europeana nu-si mai permite sa trateze problema restrictiilor de munca cu superficialitate, asa cum s-a intamplat in cazul Olandei, care in ciuda avertismentelor, si-a continuat nestingherita demersul de inchidere a pietei pentru romani, masura nedorita nici de muncitorii romani, nici de sindicatele sau angajatorii olandezi. Sanctiunile prevazute de legislatia comunitara si masurile ferme trebuie sa ia locul concesiilor si avertismentelor blajine, iar faptele si solutiile trebuie sa ia locul discursurilor si declaratiilor.

 

Este nevoie de un semnal transant din partea Comisiei Europene, care sa descurajeze alte state membre care ar intentiona sa urmeze exemplul Olandei si Spaniei, iar din partea Presedintiei Consiliului European, ne asteptam la asumarea explicita a unui plan concret de masuri prin care sa se stopeze aceste practici ingrijoratoare. Cu atat mai mult ne punem speranta in Presedintia UE cu cat Polonia, la randul ei, s-a confruntat cu problema restrictiilor si falselor prejudecati manifestate fata de munctiorii polonezi.

 

Domnule Barroso, ati declarat recent ca ”subminarea libertatii de circulatie pune in pericol piata interna si solidaritatea intre europeni.” Domnule Donald Tusk, ati afirmat ca ”nu ne putem apara comunitatea adaugand mai multe bariere in interiorul acesteia”. Tocmai de aceea, noi, europarlamentarii PSD din Romania, ne exprimam speranta ca actiunile dumneavoastra ulterioare se vor ridica la nivelul acestor afirmatii si ca veti veghea ca muncitorii romani sa se poata bucura in mod real de tratament si drepturi egale cu oricare alt cetatean al Uniunii Europene”.

 

Grupul Europarlamentarilor Partidului Social Democrat din Romania

 

Scrisoarea deschisa a eurodeputatilor PSD este adresata catre Jose
Manuel Barroso (presedintele Comisiei Europene), Donald Tusk
(Prim-ministru al Poloniei) si László Andor (Comisarul european pentru
Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune)

Un gând despre “Ne opunem persecutarii cetatenilor romani

  1. stiam ca d-na ROVANA PLUMB este pe MUNCA acolo dar e bine ca macar d-vs ati realizat ca este o interdictie care va genera si altele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.