Savoare si ruine

Cateva zile petrecute in Delta Dunarii mi-au dezvaluit, ca de fiecare data, un peisaj care combina frumusetea si distrugerea. Situatia e din ce in ce mai grava, pierderile sunt din ce in ce mai mari, pestele tinda sa devina o raritate, iar vulnerabilitatea la rau a unui spatiu protejat care – in teorie – este rezervatie a biosferei devine din ce in ce mai greu de inteles.

Raul are multe forme si tinde sa devina de neoprit.

Am organizat, in primavara, alaturi de Salvati Delta si WWF, o intalnire pe tema Delta Dunarii la Bruxelles, si iata cum au fost sintetizate principalele dificultati cu care se confrunta zona:

• Intarzierea lucrarilor de reconstrucție ecologica – in special in privinta terenurilor degradate neproductive;

• Pescuitul intensiv si braconajul, care au condus la diminuarea resursei piscicole a Deltei;

• Dezvoltarea haotica a turismului; comunitatile locale nu beneficiaza de pe urma dezvoltarii turistice, ci din contra, se simt ignorate de investitiile realizate de intreprinzatori;

• Transformarea plajelor si in special a grindului Chituc, prin amenajarea unor statiuni turistice, cu un impact negativ major asupra habitatelor plajelor litorale – elemente unice in Europa.

Braconajul este una dintre marile orori ale Deltei; este un fenomen care distruge pe termen lung. Dar daca ne referim la braconajul comis de localnici, el este un efect, si nu o cauza. Adevarata cauza este saracia crunta a zonei si lipsa de sanse a locuitorilor Deltei. Acesti oameni traiesc in mijlocul unei bogatii naturale coplesitoare, insa nu au posibilitatea de a beneficia – legal si corect – de pe urma ei. Dezvoltarea turistica din ultimii ani nu le aduce niciun beneficiu. Iar alte oportunitati nu exista pentru ei. Degeaba sanctionam braconajul, daca nu le cream oamenilor de acolo o strategie de supravietuire.

Evident insa ca braconajul la nivel “industrial” si pescuitul comercial excesiv trebuie pedepsite si eradicate. Insa, de ani de zile, doar se vorbeste despre asta. Cei de la Salvati Delta au citit statisticile si au ajuns la o concluzie incredibila: timp de doi ani, institutiile au facut 7500 de controale si au intocmit 855 de dosare penale. Rezultatul? O singura condamnare (la 1 an inchisoare) si 21 de amenzi!

Delta este o comoara a Romaniei si o valoare unica in Europa. Orice alt stat membru UE ar fi stiut pana acum sa o transforme intr-o resursa nu doar protejata si pusa in valoare, dar si intr-un motor al dezvoltarii durabile si o atractie turistica de top.

Salvarea Deltei va veni dintr-un program care sa imbine dimensiunea de conservare si cea de dezvoltare durabila, cu atentie mare la sprijinirea categoriilor defavorizate. Cu alte cuvinte, un mix care sa contina legi dure, fermitate in aplicarea lor si o serie bine aleasa de masuri sociale si economice.

Borsul de peste pe care l-am savurat, saptamana aceasta, la doamna Sanda in Sf Gheorghe – cea mai buna ciorba din viata mea! – ar putea deveni oricand instrument de promovare a Romaniei pe harta turistica si gastronomica a Europei.

Astazi insa, distrugerea accelerata a Deltei pare a se transforma intr-un brand turistic consacrat.

4 gânduri despre “Savoare si ruine

 1. Spuneti, concret, cum am putea sa ne unim pentru a promova aceste legi ca de discutat se tot discuta si nu facem nimic. Haideti sa ne unim prin referendumuri si alte mijloace pentru a promova masiv anumite legi.

 2. am vazut mai demult o stire o institutie(sau seful ei) abilitata in domeniu sigurantei nationale a facut o informare in presa (la tv) referitoare la delta si imprejurimile ei daca cei care primesc rapoartele nu le citesc ….ca in parlament ….. deci degeaba unii isi fac treaba, informeaza ,scriu rapoarte ca tot politicienii …..cred ca sunt inculti(nu stiu sa citeasca) unii ori sunt orbi sau surzi sau este ce-mi pasa mie, mie ce-mi iese, important e sa nu ma afecteze pe mine,cat imi iese si mie,nu te baga ca e pila lu’ sefu’ si-ti pierzi locul de munca ,avansarea sau painea.
  referitor la bors ,sa va fie de bine ,mai ales ca circula (existau)legende referitoare la mancarea cu apa din dunare.

 3. Aş mai adăuga că există ceva probleme şi cu repopularea Dunării cu sturioni, prin intermediul crescătoriilor precum cele de la Tămădău şi Oltina.

  Ca întotdeauna este o problemă de finanţare, câteva milioane pe an… Sunt legat sufleteşte de acest efort de a repopula Dunărea cu sturioni. Am urmărit proiectul la TV de la început. Poate că ar fi util ca astfel de eforturi să fie conduse de un institut de cercetare, sau chiar de mai multe institute de cercetare în cazul în care repopulările cu specii de peşte se vor face şi pe alte râuri.

  Mai este însă şi problema poluării râurilor, acest lucru conduce către nevoia de educaţie civică, către programe de colectare a PET-urilor şi, nu în ultimul rând, spre construcţia staţiilor de epurare (şi, dacă nu mă înşel, spre toate aceste direcţii există posibilitatea direcţionării fondurilor europene).

 4. Nu stiu cit la suta din resursa piscicola este distrusa de pescuitul intensiv si braconaj,dar stiu ca aproximativ o treime din suprafata Deltei Dunarii este desecata si concesionata; circa 150 de lacuri au fost asanate ;Insula Mare a Brailei a fost asanata lunca inundabila a Dunarii la fel.In aceste locuri primavara apa Dunarii crestea iar pestele depunea icrele ,se inmultea.Acum i-am redus foarte mult aceste locuri,aproape la 0.Cit despre sturioni lor le-am taiat calea spre Cazane locul ideal de reproducere cu doua baraje chiar, si nu ne ajung, mai facem doua.Afacerea cu popularea cu puiet de sturion este profitabila,populatia de sturion scade,iar locuitorul Deltei este vinovat ca vrea sa traiasca.
  Dormiti linistiti domnilor parlamentari oriunde v-ati afla(Bucuresti,Bruxelle,Strasbourg,Luxemburg) ,,baietii destepti ,,au grija de Delta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.