Proiect de aviz privind protejarea unei specii amenintate

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, vicepresedinte al Intergrupului PE pentru Protejarea Animalelor, a prezentat luni in Comisia de Mediu a Parlamentului European un proiect de aviz pe marginea strategiei UE de protejare a stocurilor de ton rosu din Atlantic si Mediterana, o specie decimata in ultimii ani de pescuitul excesiv.

 

Analizand propunerea legislativa care priveste transpunerea in legislatie comunitara a acordului international de protejare a acestei specii, eurodeputata a solicitat imbunatatirea acesteia, prin precizari mult mai precise si termeni mult mai fermi. In propriul proiect de aviz, eurodeputata a introdus o serie de elemente care consolideaza propunerea legislativa a Comisiei Europene si o coreleaza cu alte reglementari europene, precum “Strategia pentru mediul marin”.

 

Refacerea stocurilor de ton rosu din Atlantic si Mediterana este o problema de mediu – fiindca vorbim despre o specie amenintata – insa in acelasi timp este o problema de securitate alimentara si chiar una care priveste alimentatia sanatoasa. Pescuitul excesiv, regulile slabe sau nerespectate au dus la situatia cu care ne confruntam astazi, in care o specie se apropie de disparitie sub ochii nostri, din cauza abuzurilor comise chiar de state UE. Este, inainte de orice, un exemplu de practica dezastruoasa, pe care trebuie sa o corectam prin legi mai ferme”, afirma eurodeputata.

 

Comisia Internationala pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT), la care UE este parte contractanta (PCC), a convenit asupra unei noi recomandari in cadrul reuniunii sale anuale din 2010. Recomandarea 10-04 urmareste sporirea masurilor care vizeaza protejarea tonului rosu prin modificarea planului multianual de refacere a stocurilor convenit anterior. Modificarile includ o reducere a capturii totale admisibile si o consolidare a masurilor de control aplicate la implementarea planului de refacere a stocurilor. Scopul propunerii Comisiei este de a transpune aceasta noua recomandare ICCAT in legislatia UE”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.