La Intergrupul PE pentru animale, am prezentat propuneri pentru gestionarea cainilor vagabonzi

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, vicepresedinte al Intergrupului pentru Protejarea Animalelor din PE, a sustinut joi, la reuniunea acestui for de la Strasbourg, o informare pe tema propunerii legislative privind eutanasierea cainilor fara stapan din Romania.

Daciana Sarbu a prezentat si declaratia scrisa initiata alaturi de eurodeputata PNL Adina Valean si de alti doi colegi, prin care se solicita politici europene pentru gestionarea cainilor fara stapan si masuri alternative la eutanasiere.

Animalele fara stapan sunt o amenintare la adresa sanatatii si a sigurantei publice. Masurile extreme precum eutanasierea nu numai ca sunt contrare politicilor europene, care pun tot mai mare accent pe bunastarea animalelor, dar ele mai au o mare problema: nu functioneaza! Asa cum s-a vazut deja, ele nu contribuie pe termen lung la controlarea sau la reducerea semnificativa a numarului de caini”, subliniaza eurodeputata. “Prin documentul nostru, propunem o serie de solutii concrete, aplicabile pe teritoriul întregii UE, care sa aiba ca rezultat o gestionare eficienta a problemei cainilor vagabonzi – adica strazi sigure si curate, oameni protejati si animale ferite de cruzime”, afirma Daciana Sarbu.

Astfel, declaratia scrisa initiata de Daciana Sarbu, Adina Valean, Elisabeth Jeggle si Janusz Wojciechowski îndeamna statele membre sa adopte strategii privind gestionarea populatiei canine, care sa cuprinda masuri precum sterilizarea animalelor cu si fara stapan, legi privind controlul cainilor si promovarea principiului detinerii responsabile de animale de companie.

Intergrupul pentru Protejarea animalelor din Parlamentul European a transmis Parlamentului Romaniei o scrisoare de dezaprobare a legii care permite eutanasierea. Ulterior, legea a fost retrimisa la Comisie. Aceasta a decis miercuri 14 septembrie ca eutanasierea cainilor va fi decisa de administratia locala numai dupa consultarea cetatenilor”.

Anunțuri

Un comentariu

 1. @ Daciana Sârbu

  Este bine că puneţi problema în dimensiune europeană. Aş fi aşteptat însă şi ceva ce nu poate lipsi, estimare câinilor comunitari în celelalte state europene.

  Statele Unite au o legislaţie drastică în ceea ce priveşte protecţia animalelor. Dacă îţi neglijezi animalul, nu-l îngrijeşti, nu-l duci la doctor, nu-l deparazitezi, îl laşi în maşină vara mai mult de câteva minute sau orice altceva ce îi dăunează… se poate ajunge până la mulţi ani de puşcărie. Cu toate acestea şi la ei se eutanasiază milioane de animale pe an pentru că ajung în centre şi nu sunt adoptate.

  „Umanitatea” faţă de animale este ceva relativ. Există de exemplu o protecţie a câinilor, dar şobolanii sunt otrăviţi în cel mai barbar mod, există o protecţie a animalelor pe cale de dispariţie dar nici o protecţie reală a faunei în privinţa deversărilor chimice periculoasă, folosirii radarelor de mare putere (iată România tocmai ce a semnat acest tratat şi-şi amplasează radele exact în Rezervaţia Delta Dunării, numai bine să omoare şi să zăpăcească tot păsăretul de acolo) sau braconajului.

  Un fluture este o fiinţă gingaşă şi delicată… dar doar până îţi umple grădina, oraşul, ţara de omizi… altfel îi dai cu insecticid.

  Cuvinte precum „interesul naţional”, „calcul al costurilor”, „umanitate”… se împletesc ciudat, de foarte multe ori.

  Şi eu iubesc animalele, în special câinii, pisicile şi guguştiucii/porumbeii… dar există totuşi o limită pe care trebuie să o impun.

  PS.
  În sfârşit, problema pe care încă nu şi-o pune nimeni este cea a înmulţirii fără precedent în Bucureşti a speciilor Corvus corax şi Corvus corone cornix (dacă le-am identificat eu bine în zbor). Uneori seara… în zare pare că se naşte o secvenţă din cunoscutul film Păsările (The Birds) a lui Alfred Hitchcock.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s