Petitie publica pentru aflarea adevarului despre Rosia Montana

Având în vedere că exploatarea zăcămintelor de la Roşia Montană reprezintă o problemă de interes naţional, PSD alaturi de Miscarea Verzilor – Democrati Agrarieni consideră că cetăţenii României au dreptul să fie informaţi corect şi să îşi exprime opinia în legătură cu proiectul exploatării miniere iniţiată de Roşia Montană Gold Corporation, dar şi cu alte exploatări similare.  Trebuie să avem în vedere importanţa valorificării resurselor epuizabile, deosebit de importante ale statului român, din punctul de vedere al zăcămintelor naturale, al patrimoniului istoric şi al mediului.

Ca urmare, PSD solicită cetăţenilor României să se alăture acestei petiţii publice, prin care se urmăreşte:

1.       Aflarea adevărului despre ce se va întâmpla cu aurul românesc. Cerem desecretizarea de urgenţă a contractului integral al RMGC cu statul şi a tuturor actelor referitoare la exploatarea de la Roşia Montană, inclusiv a contractului de concesiune.

2.       Evaluare transparentă şi independentă a beneficiilor şi costurilor implicate pentru statul român, numărul real de locuri de muncă create, rolul şi poziţia părţii române.

3.       Constituirea unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la contractul încheiat pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană, pentru a analiza conţinutul şi istoria acestuia, structura acţionarilor, câştigurile reale pentru statul român, modul în care s-au tranzacţionat la bursă acţiunile RMGC, măsura în care persoane care au influenţat deciziile oficiale au luat parte la aceste speculaţii bursiere.

4.       Aflarea adevărului despre destinaţia fondurilor de promovare ale RMGC şi a sponsorizărilor acordate oamenilor politici şi formatorilor de opinie.

5.       Consultarea populaţiei prin referendum cu privire la aurul românesc şi modul în care acesta trebuie exploatat. Resursele acestei ţări sunt ale românilor şi ei au dreptul să hotărască modul de exploatare.

6.       Respectarea rezoluţiei Parlamentului European cu privire la interzicerea exploatărilor cu cianuri pe teritoriul Uniunii Europene, cu atât mai mult cu cât România are deja experienţa catastrofei ecologice produsă de cianuri, de la Baia Mare în 2000.

Reclame

6 gânduri despre “Petitie publica pentru aflarea adevarului despre Rosia Montana

 1. Sunt alaturi de dumneavoastra , de PSD Romania si mai ales sustin acest proverb. „Noi nu mostenim Pamantul de la stramosi, ci il imprumutam de la copiii nostri” . Copilul meu a fost, este si va fi impulsul si motorul convingerilor mele atat politice cat si sociale.Va urez mult succes si voi fi mereu alaturi de dumneavoastra in astfel de proiecte atat cat umila mea persoana poate fi de folos!

 2. asta n-am inteles eu cum de s-a intamplat treaba aia in 2000….poate vor spune adevarul si despre ….bafta cu petitia si daca faceti ceva si on-line ..

 3. @ Daciana Sârbu

  Doamnă deputat,
  Dumneavoastră aveţi impresia că actualii miniştri se vor tăvăli pe jos din cauza conştiinţei şi nu vor putea să trântească ceva minciuni potrivite? O astfel de petiţie le oferă posibilitatea unor argumente potrivite de tipul „nu e cianură decât cât într-o cană de cafea”…

  Părerea mea este că Roşia Montană trebuie declarată pe perimetrul de exploataţie zonă protejată, trebuie supusă unei operaţiuni de ecologizare, şi apoi unui mecanism firesc legat de dimensionarea economică a zonei.

  Acest joc este pe placul corporaţiilor pentru că minciuna nu costă bani şi în România legea este facultativă, pentru fraierii care nu au instituţii în subordine. Neplăcută ar fi situaţia când nu vor mai putea să facă nimic fără să încalce evident legea (mai evident decât o fac deja).

  PS.
  Personal aş amenaja acolo un fond de vânătoare care ar putea aduce zonei, după doar doi ani de zile, câteva milioane de euro pe an.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.