Aviz de mediu – sustinut in unanimitate de Comisia de Mediu a PE

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, vicepresedinte al Intergrupului PE pentru Protejarea Animalelor, a primit marti sustinerea unanima a colegilor din Comisia de Mediu a Parlamentului European, cu ocazia adoptarii proiectului sau de aviz legislativ pe marginea strategiei UE de protejare a stocurilor de ton rosu din Atlantic si Mediterana, o specie decimata in ultimii ani de pescuitul excesiv. Avizul a fost adoptat cu 54 de voturi pentru, zero impotriva si zero abtineri – o situatie rar intalnita in cazul legislatiei de mediu.

Propunerea de aviz solicita imbunatatirea considerabila a legislatiei comunitare care protejeaza aceasta specie, astfel incat in 2015 sa se poata atinge din nou pragul de exploatare sustenabila. Acest lucru prespune reducerea drastica a pescuitului pentru a permite refacerea stocurilor. Proiectul contine si o serie de masuri concrete menite sa asigure aceasta regenerare, printre care si o prevedere extrem de dura, care inseamna interdictia totala a anumitor practici de pescuit comercial timp de un an.

Pescuitul excesiv al anumitor specii determina nu numai distrugerea acestora, dar si reactii in lant, care afecteaza intregul mediu marin, dar si comunitatile umane care depind de pescuit pentru supravietuire. Sunt multe elemente de care trebuie tinut cont atunci cand o specie este amenintata, dar inainte de orice trebuie sa ne obisnuim sa privim toate categoriile de implicatii, din toate domeniile. Sustenabilitatea nu este doar un concept de mediu – este unul care va trebui sa intre tot mai mult in vocabularul economic, al industriilor si al companiilor obisnuite pana acum sa profite de resurse si sa nu-si puna problema regenerarii lor”, afirma Daciana Sarbu.

Avizul elaborat de eurodeputata PSD si adoptat de Comisia de Mediu a PE va face parte din procesul legislativ necesar protejarii speciei de ton rosu din Atlantic si Mediterana. Comisia Internationala pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT), la care UE este parte contractanta (PCC), a convenit asupra unor noi recomandari in aceasta privinta, in cadrul reuniunii sale anuale din 2010, iar institutiile europene transpun acum aceste recomandari in legislatie comunitara”.

Anunțuri

Un comentariu

 1. Noua Politica Agricola Comuna (PAC): vor disparea profitorii ajutoarelor agricole?
  Saptamana viitoare, Comisia Europeana va prezenta spre aprobare proiectul noii Politici Agricole Comune. Subiectul este cunoscut si dezbatut in majoritatea statelor UE, mai putin in Romania, unde politica de clan tine, cum se spune, interesele sub pian. Desi apologia celor cateva sute de euro pe care le primesc micii fermieri romani de la CE va fi, in continuare, pagina de afis in talk-showrile televizate, putini banuiesc ca la Bruxelles se joaca o carte mare. Asta pentru ca desi PAC va beneficia de fonduri substantiale (cca 40% din bugetul UE), constrangerile crizei economice si distorsiunile, de pana acum, in acordarea subventiilor/ajutoarelor, vor face ca banii sa fie mai cu grija distribuiti in agricultura. Problema este atat de serioasa incat, la 5 octombrie a.c., OCDE si-a declarat, intr-un amplu raport, partizanatul pentru reorientarea ajutoarelor agricole europene. Ce si-ar dori OCDE? Pe scurt: sa dispara (sau macar sa fie limitati in lacomia lor) profitorii ajutoarelor agricole in UE. Adica, spune aceasta organizatie (din care fac parte tarile dezvoltate si emergente, minus Romania) este absolut incorect ca la fondurile de ajutorare a agricultorilor sa participe beneficiari care realmente nu au nevoie (nu au venituri reduse), cum sunt marile exploatatii sau proprietarii neagricoli de terenuri. Sunt de notorietate reclamatiile societatii civile fata de faptul ca regina Angliei, fiind o mare latifundiara, se infrupta anual cu cca 5 milioane euro din fonduri agricole europene. Fiul sau, printul Charles, sau printul de Monaco, adauga si ei, anual, in visteria proprie sute de mii de euro, din aceeasi sursa. Grupul alimentar Nestle sau LVMH pentru productia sa de cogniac sunt, de asemenea, printre profitorii de marca ai ajutoarelor PAC. Potrivit OCDE, fenomenul este flagrant de pagubos. S-a constatat ca in fostele 15 state UE, 25 % din exploatatiile agricole cele mai mari aveau, in 2007, un venit agricol mediu anual de cca 73 000 euro pe ferma, sau 28 000 euro pe angajat, adica dublul salariului minim din Franta, si, in acelasi timp, de 16 ori mai mult decat venitul unei ferme mici, de cateva hectare.
  Ce se vrea? Sau, mai precis, ce s-ar vrea de cele mai multe state? Ca subventiile sa fie acordate fermierilor care intradevar au nevoie pentru cresterea productiei de bunuri agricole si pentru intarirea exploatatiilor si a competitivitatii lor, pentru obtinerea unui standard de viata civilizata in mediul rural. Marile grupuri agricole obtin deja profituri importante ca urmare a comertului si tranzactiilor mai mult sau mai putin agricole in care sunt implicate.
  Comisia Europeana trebuie sa prezinte saptamana viitoare o reforma a PAC care sa dea o nota de echitate sprijinului in agricultura comunitara, limitand platile catre agricultorii activi si instituind o plafonare a ajutoarelor pentru marile exploatatii. Se va tine seama, in cazul celor din urma de aportul lor la crearea locurilor de munca, „penalizarea” fiind, in astfel de cazuri, mai blanda.
  Grupurile de interese din tarile membre UE sunt divergente asupra celor de mai sus. Nu se stie, deci, cine va avea castig de cauza in noua formula a PAC.
  In ce priveste Romania, ca de obicei, va face ceea ce dicteaza altii. Din pacate, si in agricultura…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s