Criza nestiuta

Sarbatorim astazi Ziua mondiala a Alimentatiei. „Sarbatorim” nu este insa termenul cel mai potrivit, pentru ca tema hranei este, in acest an de criza profunda, un motiv de reflectie si de ingrijorare.

Motive? Cele trei crize care actioneaza simultan:

–   Criza economica. Tot mai putini europeni si, mai ales, tot mai putini romani isi permit hrana zilnica. Nu discutam aici „performantele” guvernului in a adanci criza. Subiectul care ne intereseaza astazi este programul comunitar de asigurare a alimentelor pentru persoanele defavorizate. Care, asa cum aminteam si cu alta ocazie, este amenintat de dorinta unor state de a-l elimina din bugetul Politicii Agricole Comune. Este o intentie criminala si sper din toata inima ca venirea la putere, in Danemarca, a unui guvern socialist sa deblocheze discutiile actuale, iar minoritatea care astazi pune in pericol acest program absolut necesar sa fie invinsa.

–   Criza preturilor alimentare. Volatilitatea preturilor este extrema. Vorbim tot mai accentuat despre o criza a preturilor, care afecteaza nu numai consumatorul, dar si pe micii producatori agricoli si agricultura in general. Una dintre cele mai maligne cauze este speculatia. Fara o eradicare rapida a speculatiilor de pe piata agricola nu vom putea spera la o stabilizare a preturilor.

–   Criza nutritionala. Calitatea hranei pe care o consumam are o influenta tot mai mare asupra starii noastre de sanatate, iar cei mai multi dintre europeni – si implicit majoritatea romanilor – nu realizeaza acest lucru. Sub influenta primilor doi factori, aceasta criza se amplifica si se agraveaza. Cel mai mare rau se produce asupra generatiilor tinere – in special asupra copiilor care, obisnuiti de mici cu o dieta gresit construita, vor deveni adulti macinati de boli cronice.

Despre primele doua crize se vorbeste mult. Despre cea de a treia se sopteste vag in Europa la nivel institutional si se inregistreaza o tacere asurzitoare in Romania. Incercam, cu actiuni precum „Hrana desteapta pentru copii sanatosi” ori „Va facem analizele”, sa deschidem ochii cat mai multor oameni asupra acestei realitati. Insa adevaratele schimbari nu pot incepe decat de la nivelul politicilor publice construite la nivel national.

Putine sperante, in tara in care oamenii mor in fata spitalelor inchise pentru economii la buget…

Un gând despre “Criza nestiuta

 1. Absorbtia fondurilor europene: ora exacta a (in)capacitatii guvernului Boc
  Noul ministru al Afacerilor Europene nu s-a sfiit, la nici cateva saptamani de la instalare, sa evidentieze superficialitatea si dezinteresul guvernului in care tocmai a fost cooptat de a utiliza fondurile nerambursabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana,in exercitiul financiar 2007-2013. Domnul Leonard Orban a spus raspicat: rata de absorbtie a fondurilor structurale, din 2007 pana in prezent, este de numai 3,7%, cea mai mica din toate noile state membre (NSM). Nu de 10 % si nici de 14 %, cum pretindeau acum vreo tre-patru luni divesri functionari din Palatul Victoria. In acest fel, ministrul a devoalat minciuna si prefacatoria cu care ne invaluiau primul ministru si asa-zisa sa consiliera economica. 3,7 % este nota exacta a (in)capacitatii echipei guvernamentale de la Bucuresti de a gestiona nu doar o resursa gratuita, dar si starea economica generala a tarii.
  Sa vedem de ce?
  In vremuri de criza, precum cele pe care le traverseaza si Uniunea Europeana, pentru statele din Europa centrala si de est, absorbtia fondurilor europene se dovedeste cel mai viabil balon de oxigen. Inclusiv BERD, in raportul de acum doua zile, arata ca, de exemplu, Polonia a rezistat si rezista in fata crizei datorita utilizarii in investitii publice a peste 70 % din fondurile europene alocate. Tarile din aceasta regiune sunt foarte fragile la ce se intampla in restul UE, urmare a dependentei (cca 73-77%) schimburilor comerciale intracomunitare, a originii investitorilor si a filializarii sistemului bancar national la marile grupuri financiare din zona. Fondurile europene puse la dispozitie celor 8 NSM reprezinta, intradevar o resursa sigura si necostisitoare pentru fundamentarea si operationalizarea programelor de dezvoltare. Cu conditia, desigur, ca fiecare stat sa aiba ambitia si puterea institutionala de a le atrage, in cuantumaul anual stabilit.
  Cum a aratat ministrul Leonard Orban, executivul de la Bucuresti a stat, insa, mereu sub pulpana minciunii. In ciuda numeroaselor avertismente pe care ni le-au transmis atat presedintele CE, cat si comisari sau parlamentari europeni.
  „Descoperirea” ca Romania este codasa la absorbtie de bani europeni nu apartine prezentului ci si trecutului mai mult sau mai putin apropiat.
  Prin luna februarie a.c., banca franceza NATIXIS releva, intr-o analiza foarte exacta, privind situatia pe anul 2010, cativa indicatori din care rezulta lipsa de performanta a Romaniei. Iato mai jos (toate sumele exprima miliarde Euro):
  ––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Contributia Fonduri Fonduri Sold
  la bugetul UE structurale PAC net
  ––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Bulgaria 0,31 0,59 0,66 0,95
  R. Ceha 1,24 3,23 0,89 2,88
  Letonia 0,16 0,61 0,23 0,68
  Lituania 0,25 0,82 0,47 1,04
  Polonia 3,17 7,17 3,72 7,72
  Romania 1,07 0,52 2,10 1,55
  Ungaria 0,86 1,17 1,26 1,57
  ––––––––––––––––––––––––––––––––-
  n.n.: daca din fondurile absorbite prin PAC se tine seama de faptul ca mai bine de jumatate reprezina plati directe (ajutoare pentru suprafata, pentru capete de animale etc), acestea constituind, de fapt, capital circulant, rezulta ca in 2010, Romania a fost contributor net la bugetul UE si nu beneficiar (a se vedea cazurile Poloniei si Republicii Cehe)
  –––––––––––––––––––––––––––––––––
  Din 2008 si pana mai deunezi, presedintele Basescu isi exprima nemultumirea fata de situatia din acest domeniu. Atunci, vinovata era „vechea guvernare”, acum, in ceasul al 12-lea, dupa ce a amenintat cu demiterea ministrilor „neperformanti”, domnul Basescu a ajuns la concluzia ca vinovati sunt … functionarii incompetenti.
  In orice tara normala/civilizata, incompetenta este data de varful piramidei. La noi nu este asa. Deocamdata!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.