Romania nu a atras decat un sfert din fondurile pentru dezvoltare rurala. Guvernul minte vorbind despre absorbtie record in agricultura!

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, atrage atentia asupra minciunii guvernamentale legate de absorbtia fondurilor europene pentru agricultura. De fapt, sumele atrase pentru agricultura si dezvoltare rurala sunt infime in raport cu fondurile puse la dispozitie Romaniei de catre UE si, mai ales, in raport cu nevoile agriculturii si satului romanesc.

Reprezentantii guvernamentali au vorbit recent despre absorbtia de 99% a fondurilor europene pentru agricultura in Romania. Este o minciuna! In realitate, procentul se refera la distribuirea platilor directe, care sunt o forma de subventie rezervata Romaniei prin bugetul Politicii Agricole Comune. Insa banii cei multi – fondurile europene pentru dezvoltare rurala  – au fost atrasi de Romania in proportie de numai 27%, ceea ce ne situeaza pe ultimul loc in UE”, afirma eurodeputata.

Daciana Sarbu subliniaza ca fondurile pentru dezvoltare rurala ar trebui sa fie una din prioritatile absolute ale Romaniei, deoarece ele pot fi folosite pentru cresterea calitatii vietii la sat, precum si pentru crearea sau dezvoltarea de exploatatii agricole: “Vorbim de bani care ar fi putut folositi pentru ca mediul rural sa aiba o sansa la civilizatie – precum infrastructura  – dar si pentru ca  producatorii sa iasa din saracie, precum: investiţii pentru modernizarea exploatatiilor agricole, pentru infiintarea unitatilor de procesare, sprijin pentru infiintarea grupurilor de producatori, sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri in mediul rural, ajutoare pentru impaduriri, pentru agricultura ecologica, pentru dezvoltarea de microintreprinderi, pentru turismul rural. Trei sferturi din acesti bani stau necheltuiti la Bruxelles, in timp ce agricultorii romani se zbat in saracie, iar aproape jumatate din populatia Romaniei traieste la sat in conditii inimaginabile pentru Europa anului 2011”.

Eurodeputata – membra in Comisia de Agricultura si Dezvoltare rurala a Parlamentului European – subliniaza ca o catastrofa si mai mare produsa de guvern este procentul de 3% de absorbtie a fondurilor structurale”.

Disproportia dintre fondurile europene disponibile si cele absorbite de catre Romania este ilustrata prin intermediul infograficului atasat.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.