Presedintele Comisiei de Mediu din PE: Cianura dauneaza sanatatii si mediului

Jo Leinen, presedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, alaturi de Daciana Sarbu, Rovana Plumb si Remus Cernea

„Presedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Jo Leinen, a afirmat vineri la Bucuresti ca proiectul minier cu cianuri nu este singura solutie pentru Rosia Montana si ca e nevoie de strategii alternative de dezvoltare pentru regiune. Declaratiile au fost sustinute in cadrul dezbaterii “Adevaruri despre Rosia Montana”, organizata de Delegatia europarlamentara PSD.

Rosia Montana este un subiect care preocupa nu numai romanii, ci si Europa. Cianurile sunt substante toxice, care dauneaza sanatatii si mediului. In ultimii 25 de ani, aceste cianuri au provocat catastrofe in multe tari, iar efectele sunt durabile in timp”, a subliniat europarlamentarul, care a amintit ca legislativul european a adoptat, cu sprijinul a 78% dintre membrii sai, o rezolutie pentru interzicerea cianurilor in minerit. “Comisia de Mediu a vizitat Rosia Montana si suntem foarte ingrijorati de impactul legat de mediu al proiectului cu cianuri, dar si de alte subiecte care pot fi tratate in alte comisii parlamentare, precum patrimoniul sau stramutarea satelor. Tehnologia bazata pe cianuri nu reprezinta singura solutie si ne dorim strategii alternative de dezvoltare a regiunii Rosia Montana”, a afirmat Jo Leinen, considerat de presa internationala drept unul dintre cei mai influenti membri ai Parlamentului European.

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, care activeaza la randul sau in Comisia de Mediu a PE, a afirmat: “Acest eveniment este un semnal de alarma, menit sa sparga cercul minciunii si dezinformarii construit de compania care propune proiectul minier cu cianuri. Specialistii considera ca acest proiect este nociv pentru comunitate si pentru Romania. Putem compara Rosia Montana cu o casa inchiriata: vom primi o chirie infima, dar chiriasii vor pleca la final cu tot cu mobila, cu parchetul, cu comoara din casa, si ne vor lasa in urma o bomba”.

Rovana Plumb a sustinut ca la Rosia Montana se poate dezvolta turismul cultural, dar si un concept nou, de mare succes in Europa, turismul industrial; spre deosebire de mineritul cu cianuri, acestea sunt strategii de crestere sustenabila pentru regiune, care pot asigura prosperitatea pe termen lung. “Cum poate Ministerul Mediului sa pregateasca o conferinta internationala pe tema dezvoltarii durabile, cand nu respecta niciun principiu al dezvoltarii durabile la Rosia Montana?”, a punctat eurodeputata, de asemenea membra in Comisia de Mediu a PE.

Reprezentanti ai Academiei Romane, ai societatii civile, arheologi, geologi si economisti au prezentat argumente impotriva proiectului minier cu cianuri, insistand in mod special asupra solutiilor alternative de dezvoltare a regiunii.

Academicianul Ionel Valentin Vlad, Vicepresedintele Academiei Romane, a solicitat statului sa nu mai ignore deciziile justitiei, protestele individuale si ale diferitelor organizatii, inclusiv pozitia Bisericii Ortodoxe Romane care s-a declarat impotriva proiectului cu cianuri. Academia cere autoritatilor sa analizeze din nou proiectul cu specialisti obiectivi din tara si din strainatate.

Prof. dr. Afrodita Iorgulescu, reprezentand Grupul pentru salvarea Rosiei Montane din cadrul A.S.E. Bucuresti, a subliniat in mesajul sau ca proiectul cu cianuri va afecta 4 sate si 4 munti, iar cantitatea de explozibil detonat – 150000 tone – echivaleaza cu 7 bombe atomice de tip Hiroshima.

Stefania Simion, reprezentanta Alburnus Maior, a insistat asupra faptului ca problema de mediu cea mai grava legata de proiect este iazul de decantare

RMGC nu a facut studii aprofundate despre pericolul de infiltratii din punct de vedere geotehnic la iazul de decantare, despre structura geologica a versantilor, despre pericolul de contaminare a apelor, a acuzat Ing. Justin Andrei, cercetator stiintific gradul I, fost director al Institutului de Geologie al Romaniei.

Prof. univ. dr. Mircea Babes, cercetator stiintific I, Institutul de Arheologie “Vasile Parvan”, a afirmat ca turismul cultural este o solutie reala pentru Rosia Montana, iar cei 7 km de galerii romane sunt vestigii foarte importante. In viziunea sa, alternativa la cianuri este amenajarea unui parc arheologic.

Descriind reflectarea in presa a proiectului minier, Razvan Martin, coordonator de programe la Agentia de Monitorizare a Presei, a vorbit despre situatia unui adevarat embargo informational, deoarece nu mai apar informatii critice, iar piata e invadata cu stiri pozitive si propaganda RMGC; astfel se incalca dreptul la libera informare si s-a ajuns la situatia in care, anul acesta, RMGC cel mai mare investitor din presa romana.

Sorin Jurca, Fundatia Culturala Rosia Montana, a vorbit despre campania agresiva a RMGC in randul localnicilor, sustinand ferm ca nu isi va vinde niciodata casa din Rosia Montana.

Remus Cernea a sustinut necesitatea unui referendum, afirmand ca romanii trebuie sa aiba dreptul de a-si spune parerea despre Rosia Montana.

PSD si Miscarea Verzilor au lansat, in luna septembrie, o Petitie publica pentru aflarea adevarului despre Rosia Montana, solicitand desecretizarea de urgenta a contractului integral al RMGC cu statul, evaluare transparenta si independenta a beneficiilor si costurilor implicate pentru statul roman, inclusiv numarul real de locuri de munca create, dezvaluirea destinatiei fondurilor de promovare ale RMGC si a sponsorizarilor acordate oamenilor politici si formatorilor de opinie, consultarea populatiei prin referendum cu privire la aurul romanesc si modul in care acesta trebuie exploatat”.

Publicitate

4 gânduri despre “Presedintele Comisiei de Mediu din PE: Cianura dauneaza sanatatii si mediului

  1. Ok, nu e singura solutie, dar care sunt celalalte? Hai sa le vede, dar sa fie solutii care sa poata fi puse in practica. Apropo deja nu mai vorbim despre proiect ca este strict pentru zona, economia in mainile cui e ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.