„Adevaruri despre Rosia Montana” – Interventia integrala a lui Jo Leinen

Jo Leinen europarlamentar S&D, presedintele Comisiei de Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara a Parlamentului European:

„Buna dimineata tuturor! Va multumesc foarte mult pentru ca m-ati invitat la Bucuresti. Sunt presedintele celei mai mari Comisii legislative din Parlamentul European, camera cetatenilor in Uniunea Europeana, si suntem preocupati de problemele privind protectia mediului si protectia sanatatii, de unde este si denumirea Comisiei pentru mediu si sanatate.

Daciana Sarbu si Rovana Plumb sunt doua membre proeminente in aceasta Comisie si sunt foarte bucuros de faptul ca din partea colegilor mei romani exista atat de multa angajare si informare in ambele domenii care ii intereseaza pe oameni, o buna calitate a mediului si bineinteles o buna calitatea a sanatatii. Este bine sa ma intorc la Bucuresti pentru ca am fost membru al Delegatiei Parlamentare Comune a Parlamentului European inainte de aderarea Romaniei, in 1999-2004 si sunt foarte fericit ca Romania este membra a acestei familii europene. Romania este aproape de inima mea. Este o tara frumoasa si bogata, cred si sper sa existe un viitor bun pentru aceasta tara in Europa.

Acum, Rosia Montana este o problema care ingrijoreaza oamenii in Romania, insa are o componenta transfrontaliera si reprezinta o problema pentru noi de asemenea. Stiu ca acest proiect a fost tratat in Comisia pentru Petitii, precum si in Comisia de Mediu am avut de-a face cu acest proiect minier. Noi, in Comisie incercam sa evitam efectele substantelor toxice in conditiile noastre de trai, in apa pe care noi o bem si in solul unde cultivam mancarea si legumele. Standardele ridicate pentru calitatea sanatatii si a mediului reprezinta obiectivele noastre generale.

Uniunea Europeana a adoptat gradual legislatie pentru aceste standarde inalte impotriva otravirii mediului si scopul nostru este sa curatam activitatile trecutului si sa luam masuri de preventie impotriva noilor substantelor toxice pentru viitor.

Revenind la Rosia Montana, stim ca cianurile sunt toxice si periculoase cu efecte nefaste asupra sanatatii si mediului. In ultimii 25 de ani s-au intamplat catastrofe majore in tari europene cu efecte catastrofice pentru multi ani. Astfel, sunt tari care au interzis complet cianurile. In Statele Unite – Montana, Wisconsin – in Argentina, iar in Europa, Republica Ceha a interzis complet folosirea cianurilor in procesul minier.

Reflectand asupra acestei probleme, Parlamentul European a adoptat o rezolutie in mai 2010, cerand o interzicere a folosirii cianurilor in activitatile miniere. Daca te uiti la rezultatul acelui vot, am avut o foarte mare majoritate, nu doar o familie politica, ci o larga participare a tuturor familiilor politice. Am avut 488 de voturi pentru, 48 impotriva si 57 de abtineri. Astfel, trei sferturi din Parlament au fost in favoarea restrangerii si interzicerii cianurilor. Motivele pentru ca noi sa facem acest lucru sunt din nou legate de aspectul ca cianurile aduc foarte multe probleme in special apelor si pun in pericol misiunea Uniunii Europene de a avea o calitate chimica buna a apelor noastre.

Toate statele membre sunt chemate sa asigure aceasta calitate pana in anul 2015 dar stim ca nu toata lumea este la fel de restrictiva. Astfel, pe parcursul acestei decade, aceasta calitate trebuie atinsa. Parlamentul European a chemat institutiile europene, in special Comisia Europeana, dar si statele membre, sa nu sprijine noile proiecte miniere care implica folosirea cianurilor. De asemenea am facut un apel pentru revizuirea legislatiei noastre, in special in ceea ce priveste managementul deseurilor din exploatarile miniere. Stim ca exista foarte multe deseuri care se afla in peisajele noastre iar cineva trebuie sa curete greselile facute in trecut.

As putea spune ca tehnologia cianurilor este in conflict legislatia europeana. Este in contradictie cu Directiva managementului deseurilor pentru ca are aceste substante toxice. Este in contradictie cu Directiva cadru pentru ape, Directiva privind accidentele majore pentru ca presupune aceste substante nocive, este in conflict cu Directiva privind prevenirea si controlul poluarii si a emisiilor. Are o problema privind raspunderea in caz de catastrofe in asemenea activitati. De asemenea, trebuie sa se tina cont de Directiva privind evaluarea impactului de mediu, o evaluare care trebuie sa fie foarte clara si comprehensiva in cazul unui asemenea proiect. Mai nou, un asemenea proiect trebuie sa tina cont de strategia Uniunii privind nu doar eficienta energetica dar si eficienta surselor. Cand vad ca aveti nevoie ca zece milioane de tone de sol sa fie mutat pentru a obtine mult, mult mai putine minerale, atunci daca ma gandesc cat de multa energie este necesara, atunci acest proiect nu este un bun exemplu.

Comisia de mediu a vizitat Rosia Montana in urma cu sapte ani. Ar fi trebuit sa ajungem si noi, insa nu a fost timp. Am vazut cum colegii mei sunt foarte ingrijorati in ceea ce priveste mediul, dar si privind alte probleme care ar putea fi tratate in alte comisii ale Parlamentului: mostenirea culturala si implicatiile sociale ale stramutarii satelor si a multor oameni. Astfel, eu am venit aici dupa sapte ani pentru a exprima aceleasi impresii si ingrijorari si sper ca acest eveniment ne va ajuta sa discutam tehnologii alternative in minerit. Cianura nu este singura tehnologie, exista alternative. De asemenea, exista strategii alternative pentru dezvoltarea unei regiuni. Iar daca astazi dna Daciana spunea ca e ca si cum ai gasi o bomba in casa pe care ai inchiriat-o, m-am gandit ca atunci cand aceasta exploatare este in curs pentru mai multi ani si apoi lasata cu consecinte pentru si mai multi ani, este ca si cum ai face sex fara prezervativ. Ai o bucurie scurta urmata de o lunga durere, iar acest lucru nu ar trebui sa fie normal in stilul nostru de viata.

Asta este o mica gluma la sfarsit, dar stiu ca multi oameni cred ca va fi o scurta bucurie, iar consecintele pot dura mult mai mult. Va multumesc foarte mult ca m-ati invitat si sunt foarte interesat sa va ascult si sa duc mesajul dvs. in Parlament. Multumesc!”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.