Puncte de vedere

Loch Lomond este cel mai mare lac din Marea Britanie, ca suprafata. Pe acest lac se afla cea mai mare insula de apa dulce din insulele britanice – Inchmurrin pe numele sau, dar si alte aproximativ 60 de insule mai mici. Regiunea este desemnata parc national si e o destinatie turistica atractiva, promovata in special prin infrastructura pentru practicarea sporturilor in aer liber (golf, canotaj, jet ski). I-a fost dedicat chiar un cantec, vechi de pe la 1841.

Ceva mai departe de malurile frumoase celebrate in acest imn, adica putin mai spre nord, intr-o zona mai deluroasa, se pregateste redeschiderea unei exploatari miniere care sa valorifice minereurile de aur si argint.

Nu discut aici oportunitatea redeschiderii unei mine intr-o zona protejata, pentru ca nu cunosc detaliile specifice. Nu discut nici asemanarile evidente dintre potentialul acelei zone si al regiunii Rosia Montana, si nici faptul ca potentialul turistic a fost fructificat doar la ei, pentru ca la noi nu se doreste (desi noi am avea si alte atractii considerabile, in afara peisajului si a naturii). Nu vorbesc nici despre faptul ca mina va crea 50 de locuri de munca si investitorul recunoaste franc acest lucru, fara sa minta la TV ca va face 5000.

Insist insa pe o singura informatie, mai importanta decat toate celelalte, relatata de insusi administratorul principal al proiectului.

“Aurul va fi extras folosind procedee precum gravitatia si flotatia, fara a apela la metode invechite care folosesc cianura sau mercurul”.

In Uniunea Europeana, in acest moment, cianura este deci considerata o metoda invechita si de evitat, de catre insisi initiatorii unui proiect de exploatare miniera a unui zacamant aurifer.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.