Membra in Grupul de lucru European privind Diabetul

„Eurodeputata PSD Daciana Sarbu a devenit membra a Grupului de lucru privind Diabetul din cadrul Parlamentului European – o structura prin care europarlamentarii si Coalitia Europeana privind Diabetul colaboreaza pentru dezvoltarea unor politici eficiente de combatere a acestei maladii. Eurodeputata a fost invitata sa se alature acestui grup de lucru datorita activitatii sale in domeniul nutritiei, sustinute atat la Bruxelles, cat si in tara.

Obiectivul central al Grupului de lucru privind Diabetul este imbunatatirea – prin intermediul politicilor europene – atat a prevenirii diabetului, precum si a ingrijirii medicale si calitatii vietii cetatenilor europeni care sufera de aceasta boala.

“Diabetul este o boala cronica grava, care afecteaza viata a peste 30 de milioane de oameni in Uniunea Europeana. Ea trebuie sa se bucure de o strategie specifica din partea autoritatilor europene, care lipseste in acest moment. Am acceptat invitatia de a ma alatura acestui grup de lucru in speranta ca putem contribui impreuna la conturarea unei politici comunitare mult mai eficiente, care sa imbunatateasca viata celor afectati de diabet si sa puna un accent puternic pe politicile de prevenire a imbolnavirii”, subliniaza Daciana Sarbu. “Peste un milion de romani sufera de diabet, dar mai putin de 500 de mii sunt in evidenta CNAS. O treime din cazurile de diabet nu sunt diagnosticate. Speram ca prin politicile europene sa putem obliga si autoritatile din Romania sa se preocupe de soarta acestor oameni”, adauga eurodeputata.

Aceasta a infiintat, in 2010, Asociatia Scoala pentru Sanatate, care are ca scop informarea romanilor in privinta bolilor provocate de alimentatia nesanatoasa. Asociatia Scoala pentru Sanatate a demarat anul trecut un turneu national – Hrana Desteapta pentru Copii Sanatosi – dedicat parintilor de prescolari, iar anul acesta, in parteneriat cu TSD, desfasoara o actiune nationala de masurare gratuita a glicemiei si distribuire de materiale informative pe tema diabetului.

Concret, Grupul de lucru privind Diabetul din cadrul PE are ca obiectiv imediat dezvoltarea si aplicarea unei strategii comunitare privind diabetul, sub forma unei recomandari a Consiliului European in privinta preventiei, diagnosticarii, gestionarii, educatiei si cercetarii in privinta diabetului. In acelasi timp, sunt monitorizate si politicile nationale ale statelor membre in acest domeniu.

Coalitia Europeana privind Diabetul (ECD) este formata din patru organizatii – Alianta pentru cercetarea privind Diabetul (EURADIA); Fundatia Asistentilor Medicali de Diabet din Europa (FEND); Federatia Internationala privind Diabetul”.

Reclame

5 gânduri despre “Membra in Grupul de lucru European privind Diabetul

 1. @ Daciana Sârbu

  Stimată doamnă,
  Profit de această informaţie pentru a vorbi un pic despre costurile diabetului

  Am o problemă foarte importantă legată de diabet, costul testelor de control a glicemiei şi al insulinei.

  Acel Test Strip este o mică bucăţică de plastic şi câteva sârmuliţe de cupru. Costul lui de producţie cred că este undeva pe la 1 ban, că la mai puţin nu mă pot gândi. Hai să zic însă că trebuie şi ambalat, trebuie şi distribuitorul să ia ceva… să spunem 10 cenţi (foarte acoperitor pentru a putea face şi calculele uşor). La vânzare aceste teste sunt într-o medie de 20 de dolari cutia de 50 de teste (asta cine face o afacere bună), la noi cam 80 de mii de lei, deci cam 25 de dolari 50 de teste. De la 10 cenţi (repet, asta cu multă bunăvoinţă) se ajunge cam pe la 40 de cenţi, respectiv 50 de cenţi în România.

  Un bolnav de diabet ar trebui să folosească, în mod normal, atunci când se simte bine, 3 teste pe zi, înainte de a-şi face injecţia de insulină. Atunci când se simte prost, ar trebui să-şi facă nişte teste suplimentare. În America s-a stabilit un consum mediu de 5 teste pe zi… dar noi suntem în România şi facem economie, doar 3 teste pe zi. Asta înseamnă pe lună cam 100 de teste adică cam 50 de dolari numai testele (să spunem că aparatul ţine mult timp şi nu se strică). În România se dau (din când în când, atunci când sunt) astfel de teste, nu pentru toţi bolnavii, ci doar pentru insulino-dependenţi. Cele 100 de teste se dau însă, nu pe lună, ci pe trei luni, adică cam un test pe zi. Asta înseamnă că de cele mai multe ori bolnavul îşi injectează insulină fără să ştie dacă are glicemia mare sau mică, riscând, evident, o criză de hipo sau hiper glicemie care poate aduce moartea sau, în cel mai bun caz, va provoca în timp o parte din bolile legate de diabet, boli care care sunt foarte multe. Evident astfel se constată la scurt timp retinopatia diabetică şi orbirea, amputări de picioare, distrugerea organelor interne, cardiopatie, medicamentele se înmulţesc, apar şi probleme la rinichi şi stomac… imunitate scăzută, alte boli agresive, moarte în chinuri. Poate că dacă România ar avea o linie de fabricaţie a acestor teste (tehnologia avansată este în glucometru şi nu în mica lamelă de test, dar nici în glucometru nu este cine ştie ce tehnologie), poate că cetăţenii României vor avea, cu aceiaşi bani din programul pentru diabet, 100 de teste pe lună şi nu la trei luni. Controlul mai bun al glicemiei va duce în timp o scădere importantă în cazul cheltuielilor cu afecţiunile provocate de glicemia fluctuantă.

  Şi mai interesant este cu insulina. Deşi Nicolae Păulescu a inventat insulina în ’21, România importă insulină şi o desface prin programul pentru diabet. Spun asta pentru că nu este deloc ieftină… funcţie de stadiul bolnavul, aş estima o medie de 100 RON pe lună. Pe lângă insulină mai avem ceva plastic (un fel de seringă) şi o biluţă de cauciuc la vârf.

  Diabetul este astăzi, întâi de toate, o foarte mare afacere. Poate că de aici ar trebui să începeţi activitatea domniei voastră în Grupul de lucru European privind Diabetul.

  Părerea mea.

  PS.
  Pe mine chiar mă roade această chestiune… De ce nu poate statul român să producă la preţuri mult mai mici medicamentele şi consumabile necesare măcar pentru programele de sănătate, dacă nu într-o plajă mai largă de produse. Evident că sunt interese, dar măcar medicamentele de primă importanţă să fie mai accesibile.

 2. Vedeți, faptul că ați votat pro ACTA, și faptul că folosiți o imagine stock („diabetes”), pentru care nu ați plătit, sunt două lucruri care se bat cap în cap. Gândiți înainte să votați.

 3. @ Reuben Sabou: Multumesc pentru mesaj, dar cred ca e nevoie de o clarificare, pe care am facut-o de altfel si pe Facebook.
  Noi – europarlamentarii PSD si PNL – am votat in Parlamentul European pentru a ne exprima INGRIJORAREA in legatura cu continutul ACTA si pentru a cere TRANSPARENTIZAREA dezbaterii despre ACTA.

  Nu am votat pentru ACTA! Presa, de altfel, a rectificat informatiile eronate transmise in acest sens.

  Votul propriu-zis nu a avut loc, iar atunci cand va avea socialistii nu vor sustine ACTA!

  Guvernul Romaniei este cel care a semnat acordul ACTA, angajand Romania, fara consultare publica prealabila.

  Guvernul este cel care trebuie sa explice de ce a semnat pe ascuns ACTA in numele Romaniei, fara niciun fel de dezbatere publica!

 4. Ce putem face impotriva ACTA ? Incerc sa gasesc o solutie. Cu protestele vad ca nu se intampla nimic. Trebuie sa ajungem ca la Atena sa dam foc pe strazi si sa vandalizam?Eu zic ca avem un pic de bun simt si putem protesta frumos,civilizat!De ce nu iese niciun membru din Guvernul Romaniei sa ne prezinte statutul Romaniei fata de semnarea ACTA! Vrem libertate pe internet,vrem sa fim liberi!Macar pe internet!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.