Nutritionisti, medici si profesori universitari au vorbit despre “Hrana desteapta pentru copii sanatosi”

‘Daciana Sarbu, fondatoare a Asociatiei Scoala pentru Sanatate, si Asociatia Bio Romania au organizat vineri la Bucuresti evenimentul “Hrana desteapta pentru copii sanatosi”, dedicat promovarii alimentatiei sanatoase in randul parintilor.

Mesajul nostru e urmatorul: sanatatea copiilor nostri incepe cu hrana pe care le-o punem in farfurie. Iar hrana sanatoasa nu trebuie sa fie costisitoare, complicata sau dificil de preparat. E nevoie de informare, de intelegere, de rabdare si de vointa din partea parintilor, care pot face o diferenta uriasa pentru sanatatea si viitorul copilului. Educatia despre hrana este o parte importanta a educatiei, pentru ca alimentatia influenteaza starea de sanatate”, a subliniat Daciana Sarbu.

Parintii trebuie sa constientizeze ca sanatatea copilului incepe dinainte de a fi procreat si continua cu viata intrauterina. Comportamentele alimentare se cristalizeaza in perioada celor 7 ani de acasa”, a atras atentia profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Minimum jumatate din alimentatia zilnica trebuie formata din alimente vii, adica fructe si legume crude, a fost sfatul celebrului nutritionist pentru parinti si copii deopotriva.

Profesorul Pavel Chirila, directorul Centrului Medical Naturalia, a subliniat ca statisticile europene indica un fapt extrem de grav: poporul roman e cel mai bolnav popor din Europa. “Suntem pe primul loc la mortalitatea cauzata de cancer, la mortalitatea infantila, la morbiditatea prin TBC, dar si pe ultimul loc la speranta de viata”. O proportie considerabila a cancerelor – 30% – sunt afectiuni evitabile, prin dieta si stil de viata sanatos.

Dr Corneliu Mateescu, de la Institutul Oncologic Bucuresti, a insistat asupra faptului ca educatia privind nutritia este esentiala pentru sanatate, de la cele mai mici varste: “Copilul sufera transformari pe care alimentatia le poate defini pentru tot restul vietii”.

Bogdan Ionescu, reprezentantul Bio Romania, a aratat ca peste 80% din produsele eco produse in Romania pleaca la export. “A ne hrani sanatos este o obligatie pentru copiii nostri”, a afirmat acesta.

Evenimentul a cuprins si o demonstratie practica de gatit, Daciana Sarbu pregatind o salata din legume de sezon si seminte, pentru a ilustra simplitatea efortului presupus de pregatirea unei mese sanatoase.

De asemenea, Daciana Sarbu a participat joi la conferinta internationala “Incurajarea alimentatiei sanatoase si a stilului de viata activ”, desfasurata la Bruxelles. Eurodeputata a fost invitata la eveniment in calitate de membra a Grupului de lucru European privind Diabetul, precum si de raportor al grupului socialist pe tema alimentelor pentru nevoi nutritionale speciale.

Dialogul a reunit prestigiosi profesori universitari de nutritie, medicina si psihologie, reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ai Comisiei Europene, precum si reprezentanti ai asociatiilor europene ale parintilor. In centrul discutiilor s-a aflat familia si rolul acesteia in crearea unor obiceiuri alimentare sanatoase, precum si in crearea deprinderilor unui stil de viata activ. Participantii au subliniat ca viata sedentara si modificarile in structura dietei contribuie in prezent la o adevarata epidemie a bolilor netransmisibile, precum obezitatea, cancerul, afectiunile cardio- si cerebrovasculare, hipertensiunea si diabetul.

Asociatia Scoala pentru Sanatate a fost infiintata de Daciana Sarbu, alaturi de Anda Avramescu (medic) si Cornelia Marin (consultant nutritionist) cu obiectivul de a promova principiile nutritiei sanatoase. In 2010, Asociatia a lansat turneul national „Hrana desteapta pentru copii sanatosi”, dedicat parintilor de copii prescolari, iar in 2011 – campania nationala „Va facem analizele”, de masurare gratuita a glicemiei si informare cu privire la bolile generate de alimentatia nesanatoasa’.

Publicitate

3 gânduri despre “Nutritionisti, medici si profesori universitari au vorbit despre “Hrana desteapta pentru copii sanatosi”

 1. Astazi este ziua internationala a persoanelor cu handicap.
  Pentru restul lumii, 3 decembrie este un prilej de a reflecta asupra statutului pe care-l are categoria aceasta de oameni, de a schimba mentalitati, caci mai sunt inca persoane ce ii stigmatizeaza pe cei cu handicap, producandu-le o mare suferinta.

 2. buna ,sunteti de acord cu legea .ACTA ?credeti ca romani isi permit de ex haine de marca?parfumuri originale ?pt ca sa isi ia un cd isi pot permite sau daca nu pot copia un film se intereseaza si vad unde ruleaza etc …..un nu acestei legi care trebuia sa fie propusa mai demult nu acum cand salarile sunt mici sau nu sunt ……

 3. @ anca: Multumesc pentru mesaj. Nu sunt de acord cu ACTA in forma sa actuala si de altfel am precizat acest lucru si pe Facebook.
  Noi – europarlamentarii PSD si PNL – am votat in Parlamentul European pentru a ne exprima INGRIJORAREA in legatura cu continutul ACTA si pentru a cere TRANSPARENTIZAREA dezbaterii despre ACTA.

  Votul propriu-zis in privinta ACTA nu a avut loc, iar atunci cand va avea socialistii nu vor sustine ACTA!

  Guvernul Romaniei este cel care a semnat acordul ACTA, angajand Romania, fara consultare publica prealabila.

  Guvernul este cel care trebuie sa explice de ce a semnat pe ascuns ACTA in numele Romaniei, fara niciun fel de dezbatere publica!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.