Presedintele Comisiei de Agricultura din PE – invitatul USL la dezbaterea despre agricultura romaneasca

„Victor Ponta a criticat incapacitatea guvernului de a apara interesele producatorilor agricoli romani in negocierea noii Politici Agricole Comune a UE: “In 2013-2016, iata cum vor veni banii de la UE: pentru un producator roman – 200 euro la hectar, pentru unul din Ungaria – 442 euro la hectar, pentru un producator bulgar – 391 euro. In aceste conditii, cum sa fie competitiv producatorul roman? Asa negociaza Romania! Din acest motiv produsele de la vecini sunt mai ieftine, desi Romania are un potential agricol mult mai mare decat Ungaria sau Bulgaria. Aderarea la UE a insemnat pentru agricultura o oportunitate uriasa, insa in Romania agricultura se afla la coada listei”.

Declaratia a fost facuta in cadrul dezbaterii “Agricultura romaneasca 2013. Impactul reformei PAC si viziunea USL asupra agriculturii romanesti”, organizata de delegatia europarlamentara PSD.

Daniel Constantin, presedintele PC, a subliniat dificultatile cu care se confrunta producatorii romani: “Traversam cea mai grea perioada din istoria agriculturii romanesti”. Liderul PC a avertizat la randul sau ca guvernul are datoria extrem de importanta de a discuta la nivel politic cu celelalte state membre UE, astfel incat varianta finala a reformei PAC sa nu fie dezavantajoasa pentru tara noastra.

Invitatul special al evenimentului a fost Paolo De Castro, presedintele Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European. Acesta a afirmat ca, in viziunea socialistilor europeni, trebuie sa existe o distributie mai corecta a fondurilor pentru agricultura intre vest si est, astfel incat noile state membre – printre care si Romania – sa-si poata accelera alinierea la standardele impuse de agriculturile puternice.

Daciana Sarbu, initiatoare a evenimentului si membra in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a PE, a subliniat ca 2013 este un an simbolic pentru agricultura Romaniei: “Este un an de trecere catre noua Politica Agricola Comuna, si este – dupa toate semnalele – anul in care la Bucuresti se va afla o nouă guvernare, cea a USL. De aceea este foarte important sa prezentam prioritatile noastre, sa dezbatem si sa identificam solutiile pentru ca mediul rural sa se desprinda de saracie, iar agricultura sa devina un motor de dezvoltare pentru Romania”.

Viorica Dancila, la randul sau initiatoare a dezbaterii si membra in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a PE, a anuntat ca USL pregateste, pentru anul viitor, dezbateri in toate regiunile tarii, pentru a discuta cu agricultori, asociatii agricole si autoritati locale atat propunerile Uniunii pentru agricultura romaneasca, dar si schimbarile intervenite in Politica Agricola Comuna a UE dupa 2013.

La eveniment au luat parte primari USL, precum si reprezentanti ai asociatiilor si sindicatelor agricole”.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.